Laden...

Deventer moordzaak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Bekende rechtszaken > Deventer moordzaak
Illustratieve afbeelding

Kort overzicht van de zaak

9 november 2006, politie doet onderzoek bij het graf van het slachtoffer [foto: Hollandse Hoogte]

In september 1999 wordt een 60-jarige vrouw dood aangetroffen in haar woning in Deventer. Ze is door verstikking en messteken om het leven gebracht. Haar financieel adviseur, de 46-jarige Ernest L., wordt vervolgd voor de moord. In maart 2000 wordt hij door de rechtbank vrijgesproken, maar later dat jaar in hoger beroep veroordeeld tot 12 jaar cel. Ernest L. vraagt de Hoge Raad, de hoogste strafrechter, deze uitspraak te vernietigen maar dit cassatieberoep wordt verworpen.

In 2002 wordt de Hoge Raad gevraagd nog een keer naar de zaak te kijken omdat er nieuwe feiten aan het licht zijn gekomen. Dit herzieningsverzoek wordt gegrond verklaard en de zaak moet opnieuw door een gerechtshof worden behandeld. In februari 2004 wordt L. door het hof weer tot 12 jaar cel veroordeeld.

Het daaropvolgende cassatieberoep wordt verworpen. In 2006 wordt opnieuw een herzieningsverzoek ingediend, dat in 2008 door de Hoge Raad wordt afgewezen. 

In 2022 wordt opnieuw een herzieningsverzoek ingediend, dat op 19 december 2023 door de Hoge Raad wordt afgewezen (hogeraad.nl)

 

Procedure

  1. Uitspraak
    rechtbank Genomen stap
  2. Uitspraak
    gerechtshof Genomen stap
  3. Uitspraak (zaak moet over)
    hoge raad Genomen stap
  4. Uitspraak
    gerechtshof Genomen stap
  5. Herzieningen
    afgewezen
    hoge raad Genomen stap

Hoge Raad: geen herziening in Deventer moordzaak (19 december 2023)

De onherroepelijke veroordeling van Ernest L. in de Deventer moordzaak wordt niet herzien. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld. Volgens de Hoge Raad is in deze herzieningsprocedure géén sprake van een ‘novum’: een nieuw ‘gegeven’ dat bij de rechter die L. eerdere veroordeelde niet bekend was en dat het ernstige vermoeden wekt dat het zou hebben geleid tot een vrijspraak als dit gegeven wel bekend zou zijn geweest.

Hoe werkt herziening van een strafzaak?

Herziening kan in uitzonderlijke gevallen een onherroepelijke strafrechtelijke veroordeling ongedaan te maken. De veroordeelde kan hiervoor bij de Hoge Raad een herzieningsverzoek indienen. De advocaat-generaal bij Hoge Raad kan ook zelfstandig besluiten dat de zaak opnieuw door een gerechtshof moet worden behandeld.

 

Eerdere recente ontwikkelingen

DatumOmschrijvingMeer informatie
29 augustus 2023
De onherroepelijke veroordeling van Ernest L. in de Deventer moordzaak hoeft niet te worden herzien. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Aben de Hoge Raad in zijn conclusie (hogeraad.nl).
26 oktober 2022
Advocaat Geert-Jan Knoops heeft bij de Hoge Raad een herzieningsverzoek ingediend. Het herzieningsverzoek is gebaseerd op nieuw onderzoek van een coldcaseteam, dat volgens Knoops alsnog de onschuld van zijn cliënt zou kunnen bewijzen.
9 mei 2022
Het nader onderzoek in de onherroepelijke strafzaak die bekend staat als de ‘Deventer moordzaak’ is afgerond. Dat heeft advocaat-generaal Aben beslist (hogeraad.nl). De onderzoeksresultaten zijn beschikbaar gesteld aan de advocaten van de onherroepelijk veroordeelde Ernest L.
7 juli 2014Advocaat-generaal Aben van de Hoge Raad gaat in op het verzoek tot nader onderzoek van de advocaten Knoops en Acda (hogeraad.nl). Ze denken dat zulk onderzoek nieuwe feiten/inzichten op zou kunnen leveren die mogelijk tot herziening van de zaak kunnen leiden. De advocaat-generaal komt aan een aantal van hun verzoeken tegemoet. De Adviescommissie Afgesloten Strafzaken adviseerde een aantal aspecten nader te onderzoeken.
6 juni 2014De Hoge Raad maakt naar aanleiding van berichten in de media bekend dat er géén herzieningsverzoek is ingediend, maar dat de advocaat van de verdachte de procureur-generaal bij de Hoge Raad heeft verzocht nader onderzoek te verrichten (hogeraad.nl).
14 juni 2011 De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van Maurice de Hond tegen zijn veroordeling. Maurice de Hond heeft, in de overtuiging dat in de Deventer moordzaak een onschuldige is veroordeeld, in verschillende media en bij herhaling gezegd dat de moord is gepleegd door De J. (in de media vaak ‘de klusjesman’ genoemd). Uitspraak: ECLI:NL:HR:2011:BP0287
13 oktober 2009 Gerechtshof Amsterdam veroordeelt Maurice de Hond in hoger beroep vanwege smaad en smaadschrift tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden. Uitspraak: ECLI:NL:GHAMS:2009:BK0036
21 oktober 2008 Het gerechtshof Den Haag bekrachtigt het vonnis van de voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag van november 2006 over het onderzoeken van het graf van de vermoorde weduwe.Uitspraak:
ECLI:NL:GHSGR:2008:BG0294

 

Procesdeelnemers

Hoge Raad

Advocaat-generaal Diederik Aben deed onderzoek in deze zaak.

Verdediging

mr. G.G.J. Knoops is advocaat van de verdachte.

Persvoorlichting Hoge Raad

Communicatie en (pers)voorlichting

Tel: 070 361 13 11
E-mail: info@hogeraad.nl

Landelijke Persrichtlijn

Voor zover van toepassing sluit de Hoge Raad aan bij de Persrichtlijn van de Rechtspraak. Deze richtlijn geeft aan wat journalisten en rechtbanken en gerechtshoven mogen verwachten en hoe de gerechten de pers behoren te voorzien van informatie voorafgaande aan, tijdens en na de rechtszaken.