Laden...

De betrokkene bij bewind

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Bewind > De betrokkene bij bewind

De betrokkene is de persoon voor wie er bewind is. Bent u de betrokkene, dan is het goed om te weten wat er gebeurt als u een particulier of professioneel bewindvoerder heeft. Of twee (particuliere) bewindvoerders, dat kan ook.


Wat betekent bewind voor u?

Bewind heet ook wel beschermingsbewind. Uw bezit is beschermd: een bewindvoerder helpt u bij het beheren en regelen van uw geldzaken. Een rechter controleert of dit goed gebeurt. 

Als uw geldzaken onder bewind komen, kunt u emoties als verdriet, angst, boosheid of schaamte voelen doordat u niet meer zelfstandig over uw geldzaken kunt beslissen. Ook vraagt het veel vertrouwen in de bewindvoerder aan wie u uw geldzaken uit handen geeft. 

Belangrijk voor u om te weten:

  • Uw bewindvoerder moet verslagen over uw geldzaken maken en laten zien aan de rechter. Zo controleert de rechter of de bewindvoerder uw geldzaken goed beheert.
  • Uw bewindvoerder mag niet alle beslissingen over uw geldzaken zelf nemen. Soms moet uw bewindvoerder goedkeuring vragen aan de rechter. Bijvoorbeeld voor uitgaven boven 2.000 euro of het verkopen van uw bezit.
  • Een bewindvoerder mag na toestemming van de rechter een vergoeding (vast bedrag) rekenen voor het bewind voeren. Dit is inclusief eventuele reiskosten. Bespreek met uw bewindvoerder de mogelijkheid van bijzondere bijstand als u de vergoeding voor uw bewindvoerder niet kunt betalen.
  • Uw bewindvoerder is verplicht u inzicht te geven in uw geldzaken. Als uw bewindvoerder gebruikmaakt van Mijn CBM, kunt u zelf met uw DigiD inloggen. Mijn CBM is de online omgeving waarin uw bewindvoerder verslagen en verzoeken kan maken en indienen. U kunt er de verslagen en verzoeken bekijken die uw bewindvoerder heeft gemaakt en ingediend bij de rechtbank.
  • Het kan zijn dat uw bewindvoerder of de rechter het bewind voor uw bescherming heeft laten registreren bij organisaties. Dan is voor die organisaties duidelijk wie mag beslissen over uw geldzaken en bezit. Is het bewind geregistreerd in het openbare Centraal curatele- en bewindregister (CCBR), dan kan uw bewindvoerder uw eventuele aankopen zonder uw toestemming laten terugdraaien.

Wat mag u wel en niet zelf beslissen?

Wat bepaalt u zelf? 

U beslist zelf over kleinere uitgaven die u dagelijks doet. Bijvoorbeeld voor boodschappen, kleding, schoenen. Uw bewindvoerder bepaalt met u een bedrag hiervoor. Dat heet leefgeld. 

Er zijn ook beslissingen over iets anders dan geld die u zelf mag nemen:

  • Beslissingen over de verzorging en opvoeding van uw kind(eren) onder de achttien jaar als u die heeft (u houdt het ouderlijk gezag)
  • Op wie u stemt bij verkiezingen
  • Wat u in een testament zet 

Wat mag u niet zelf beslissen of doen?

  • Grotere aan- en verkopen zoals een woning, een auto en een vakantie
  • Rekeningen betalen
  • Wat u met het geld op spaarrekeningen en beleggingsrekeningen doet
  • Welke schulden u wanneer afbetaalt
  • Belastingaangifte
  • Contracten en overeenkomsten afsluiten, bijvoorbeeld voor een mobiele telefoon
  • Beslissingen die gevolgen hebben voor geldzaken zoals samenwonen en trouwen (vertel het uw bewindvoerder wel als u dit soort plannen heeft. Het helpt uw bewindvoerder om uw geldzaken op orde te maken/houden.) 

Uw bewindvoerder neemt deze beslissingen voor u of vraagt hiervoor toestemming aan de rechter.


Wanneer begint het bewind?

Het bewind begint op de dag nadat de rechter de uitspraak heeft verstuurd.

Hoe begint het bewind?

Uw bewindvoerder start het bewind op. 

 


Wat doet uw bewindvoerder na de start?

Na het opstarten van het bewind blijft uw bewindvoerder uw geldzaken beheren en regelen. 

Waar kan het bewind geregistreerd zijn?

Het hangt van uw situatie af waar het bewind voor uw bescherming geregistreerd moet zijn. U kunt ook zelf aan uw bewindvoerder vragen om het bewind te registreren in het Centraal curatele- en bewindregister (CCBR) als dat niet al is gedaan. U kunt de rechter ook vragen om de registratie van het bewind uit het CCBR te halen. 

 


Hoe werkt bewind als u een partner heeft?

Heeft u een echtgenoot/echtgenote of andere partner en is er sprake van gemeenschap van goederen? Uw bewindvoerder moet dan rekening en verantwoording afleggen over de inkomsten en uitgaven van u en van uw partner, dus ook als er voor uw partner geen bewind is. Als u hier bezwaar tegen heeft, is er de mogelijkheid van beperkt bewind, bijvoorbeeld alleen bewind voor uw spaarrekening of huis. U kunt dit met de rechter bespreken.

Wilt u weer zelf geldzaken kunnen beheren?

Bespreek het met uw bewindvoerder als u uw geldzaken zoveel mogelijk zelf wilt kunnen gaan beheren. Vaak is dan de eerste stap dat u van leefgeld per week naar leefgeld per maand gaat. En dat u daarna zelf (deels) uw vaste lasten betaalt, bijvoorbeeld uw huur of energierekening.

 


Heeft u schulden?

De rechter kan bewind vanwege schulden alleen voor bepaalde tijd uitspreken. Bespreek het met uw bewindvoerder als u wilt dat de bewindvoerder u helpt bij het oplossen ervan. Uw bewindvoerder kan bijvoorbeeld contact opnemen met de mensen en organisaties die nog geld van u moeten krijgen om betaalafspraken te maken (soms via een deurwaarder). 

Gemeente

Heeft u hele grote schulden, dan heeft u waarschijnlijk een professioneel bewindvoerder. Als uw bewindvoerder samen met de gemeente werkt aan het oplossen van uw schulden, heet dit het minnelijk traject. Lukt het minnelijk traject niet, dan start het wettelijk traject via de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp). U krijgt dan een Wsnp-bewindvoerder naast de bewindvoerder die u al heeft. 

Na drie jaar

Na drie jaar is er een tussentijdse evaluatie. De rechter kijkt of het bewind nog kan doorlopen of gestopt kan worden. 

Afbetaalde schulden

De professionele bewindvoerder bekijkt of het bewind na aflossen van de schuld beëindigd kan worden omdat u weer zelf uw geldzaken kan regelen. Of dat het bewind door moet lopen. Dit gaat via de rechtbank in overleg met de bewindvoerder

Na vijf jaar

Bewind omdat er schulden zijn, loopt in ieder geval vijf jaar. Als het nodig is, wordt het bewind verlengd.


Wat als iets verandert in uw situatie?

Verhuizen

Als u verhuist, moet uw bewindvoerder uw nieuwe woonadres doorgeven aan de rechtbank. De rechter kijkt of uw nieuwe adres in een gebied ligt waar een andere rechtbank over gaat (en uw dossier wordt overgedragen) of niet. 

Partner, kinderen

Bespreek het met uw bewindvoerder als u wilt gaan samenwonen of trouwen, een kind krijgt of als u en uw echtgenoot/echtgenote of andere partner uit elkaar willen gaan. Het is belangrijk voor uw bewindvoerder, omdat uw beslissingen financiële gevolgen kunnen hebben.

Erfenis

Als u een erfenis kunt krijgen, is het goed om te weten wat u kunt en moet doen. En waarvoor u de hulp van uw bewindvoerder nodig heeft.

Hulp nodig voor beslissingen over zorg?

Uw bewindvoerder mag u alleen helpen bij uw geldzaken. Heeft u hulp nodig bij het nemen van beslissingen over uw verzorging, verpleging, zorgbehandeling en zorgbegeleiding? Dan kunt u kiezen voor een mentor. Een mentor mag u alleen helpen op het gebied van zorg.

De rechter benoemt uw mentor. U kunt zelf voorstellen wie u als mentor wilt. Dat mag uw bewindvoerder zijn (maar die moet dus wel eerst benoemd worden tot mentor). Het mag ook iemand anders zijn.


Niet tevreden over uw bewindvoerder?

Bespreek het eerst met uw bewindvoerder als u niet tevreden bent over het bewind voeren. Helpt dat gesprek niet? Dan kunt u een klacht indienen bij de rechter. Zo werkt dit:

  1. Schrijf een brief waarin u aan de rechter uitlegt wat uw klacht is. U kunt het de rechter ook laten weten als u een andere bewindvoerder wilt hebben. U moet wel goede redenen hebben voor het veranderen van bewindvoerder, het gebeurt niet zomaar.
  2. Onderteken de brief.
  3. Stuur de brief naar de rechtbank die over het bewind gaat of geef de brief af bij de informatiebalie van de rechtbank.
  4. De rechter beoordeelt uw klacht en nodigt u en de bewindvoerder mogelijk uit voor een zitting.
  5. De rechter beslist of u wel of geen andere bewindvoerder krijgt. 

Wanneer stopt het bewind?

Het bewind stopt alleen automatisch:

  • als u een bewindvoerder heeft vanwege schulden of verkwistend gedrag (de rechter mag het bewind alleen voor bepaalde tijd uitspreken),
  • op de datum die in de uitspraak staat, of
  • als u overlijdt. 

Bij bewind om een andere reden dan schulden of verkwistend gedrag staat er geen einddatum in de uitspraak. Er kan een moment komen dat uzelf of iemand in uw omgeving denkt dat het bewind voor u niet meer nodig is. U mag aan de rechter vragen het bewind te stoppen. Deze mensen mogen ook aan de rechter voorstellen om het bewind te stoppen:

  • belanghebbenden (uw eventuele echtgenoot/echtgenote of andere partner, meerderjarig kind, vader of moeder, meerderjarige broer of zus, of mentor als u die heeft)
  • uw bewindvoerder 

De rechter beslist erover. De rechter kan ook zelf voorstellen het bewind te stoppen. 

Het bewind stopt niet automatisch als uw bewindvoerder is overleden. Geef het zo snel mogelijk aan de rechter door als dat gebeurt. De rechter benoemt dan in overleg met u en eventueel uw belanghebbende(n) een nieuwe bewindvoerder. U kunt een voorstel doen wie u als opvolgend bewindvoerder wilt krijgen.


Heeft u een vraag?

Neem voor vragen over uw situatie en het bewinddossier contact op met de rechtbank die erover gaat. U kunt ook bellen of een e-mail sturen naar de rechtbank.

Neem voor algemene vragen contact op met het Rechtspraak Servicecentrum:

Openingstijden

Maandag t/m donderdag: 08:00-20:00 uur
Vrijdag: 08:00-17:30 uur

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00-17:30 uur

Heeft u een vraag over een ander onderwerp?

Bekijk eerst de contactpagina om te zien of uw vraag daar wordt beantwoord. Dit helpt u vaak sneller dan contact opnemen. Heeft u daarna nog hulp nodig? Neem dan contact op met het RSC.