Laden...

Bewind opstarten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Bewind > Bewind opstarten

U begint uw taak als bewindvoerder met het opstarten van het bewind. Wat moet u doen?

Het bewind voeren begint in principe op de dag na de verzenddatum die op de beschikking staat. Er kan in de beschikking een later tijdstip voor het begin van het bewind staan. Dan geldt die datum. 

De beschikking is de schriftelijke uitspraak van de rechter waarin u tot bewindvoerder bent benoemd.

De betrokkene is de persoon voor wie u bewindvoerder bent.

 

Informeer uw omgeving

Het is verstandig mensen in uw omgeving te informeren over uw taak als bewindvoerder. Dan kunnen zij de rechter op de hoogte brengen als u niet (langer) in staat bent om uw taak uit te oefenen.


Maak een financieel overzicht

Verzamel de financiële documenten van de betrokkene. Het kan handig voor u zijn om de financiële gegevens direct in de boedelbeschrijving te zetten. Dat is een overzicht van de financiële situatie bij de start van het bewind. U moet de boedelbeschrijving binnen vier maanden na uw benoeming tot bewindvoerder indienen bij de rechtbank

Het gaat om deze financiële gegevens:

  • de bank- en spaarrekeningen van de betrokkene
  • andere bezittingen, zoals een auto, woning of andere (on)roerende goederen
  • een schatting van de maandelijkse inkomsten en uitgaven
  • de eventuele schulden 

Als er al een bewindvoerder was en u de nieuwe bewindvoerder bent: bekijk de administratie die de vorige bewindvoerder heeft bijgehouden. Als u ziet dat er fouten zijn gemaakt en de betrokkene daardoor schade heeft geleden, geef dit dan duidelijk in een brief aan de rechter aan.

Is de betrokkene in gemeenschap van goederen getrouwd?

Het aandeel in het gemeenschappelijke eigendom met de echtgenoot/echtgenote of andere partner valt ook onder het bewind. Dat aandeel kan soms lastig te bepalen zijn. Vaak hebben mensen die in gemeenschap van goederen zijn getrouwd een gemeenschappelijke bankrekening. Het is dan moeilijk om de inkomsten en uitgaven van de betrokkene te scheiden van de inkomsten en uitgaven van de partner van wie de geldzaken niet onder bewind staan. Daarom kan de rechter het bewind beperken tot bijvoorbeeld alleen de spaarrekening of het huis.


Bepaal het leefgeld

Bepaal – als dat kan samen met de betrokkene - het bedrag waarmee de betrokkene de dagelijkse uitgaven zoals boodschappen en kleding kan doen. Dit heet het leefgeld.

Bepaal de maandelijkse uitgaven

Op basis van het financieel overzicht richt u de financiën zo in dat met het geld van de betrokkene de rekeningen betaald kunnen worden.


Informeer de bank(en) en regel bankzaken

  • Infomeer de bank(en) waar de betrokkene een of meer bank- en spaarrekeningen heeft dat u nu de financiën voor de betrokkene regelt. Vaak moet u als bewijs een kopie van de beschikking opsturen.
  • Zet het geld van de betrokkene op een rekening waar de betrokkene geen toegang toe heeft. Dit is de zogenoemde beheerrekening. Heeft de betrokkene een liquide vermogen van meer dan 100.000 euro, dan moet u dat verdelen over spaarrekeningen bij meerdere banken die vallen onder de garantieregeling van De Nederlandsche Bank. Het bedrag dat per bank wordt aangehouden mag in principe niet hoger zijn dan 100.000 euro.
  • Spreek met de bank af dat u de afschriften ontvangt en/of online toegang heeft tot de rekening.
  • Trek bestaande kredietlimieten in.
  • Blokkeer de huidige bankpas(sen) en creditcard(s) van de betrokkene en neem de passen af van de betrokkene.
  • Open een betaalrekening waarmee de betrokkene zelf uitgaven mag doen voor bijvoorbeeld boodschappen en kleding. Dit is de zogenoemde leefgeldrekening. In het algemeen heeft de betrokkene hiervan wel de bankpas. Spreek met de bank af dat de betrokkene op deze rekening niet rood mag staan.
  • Als de betrokkene is opgenomen in een tehuis of verpleeginrichting, kunt u daar een rekening openen of aanhouden. Hierop kunt u periodiek bedragen storten waarvan zorguitgaven worden gedaan. U moet deze uitgaven controleren. Het vermogen dat niet hoeft te worden besteed aan verzorging van de betrokkene, moet u doelmatig beleggen (beleggen met een toekomstig doel, bijvoorbeeld voor extra pensioen). U kunt daarvoor zonder voorafgaande toestemming een spaarrekening openen met een marktconforme rente (actuele rente op de financiële markt). 

Voor het bovenstaande geldt: de bank- en spaarrekeningen mogen alleen op naam van de betrokkene staan. Een rekening op naam van een ander dan de betrokkene met de aantekening ‘inzake betrokkene’ is niet toegestaan. Ook een ‘en/of’ -rekening met u is niet toegestaan behalve als u, als bewindvoerder, in gemeenschap van goederen bent getrouwd met de betrokkene. 

Risicovolle beleggingen? 

Heeft de betrokkene risicovolle beleggingen in bijvoorbeeld aandelen of effecten? U kunt twee dingen doen:

  • Laat een beleggingsplan maken door een (door De Nederlandsche Bank) goedgekeurde bank of vermogensbeheerder. Vraag met het beleggingsplan toestemming aan de rechter voor het door laten lopen van de risicovolle beleggingen, of
  • zet de risicovolle beleggingen om naar minder risicovolle beleggingen (met het risicoprofiel (zeer) defensief).

Maak de boedelbeschrijving

Binnen vier maanden na uw benoeming tot bewindvoerder moet u bij de rechter een boedelbeschrijving indienen. De boedelbeschrijving is een overzicht bij aanvang van het bewind van de volgende zaken van de betrokkene:

  • het bezit (bijvoorbeeld de bankrekeningen, een auto en een woning),
  • een schatting van de maandelijkse inkomsten en uitgaven, en
  • de eventuele schulden op de datum waarop uw taak als bewindvoerder is begonnen. 

Kies de manier om geldzaken bij te houden

Dezelfde soort gegevens die u in de boedelbeschrijving zet, moet u ook in de rekening en verantwoording (r&v) vermelden. De r&v maakt u eenmaal per jaar en moet u bij de rechter indienen, ook als de betrokkene de r&v zelf kan controleren. 

De r&v is een overzicht waarin u de werkelijke bedragen vermeldt die elke maand zijn ontvangen of betaald van het geld van de betrokkene. U mag dus niet een bedrag van één maand vermenigvuldigen met het totaal aantal maanden. 

Het is handig om te bedenken hoe u de gegevens vanaf het begin van het bewind maandelijks wilt bijhouden:

  • Heeft u de boedelbeschrijving in Mijn CBM gemaakt? U maakt dan in Mijn CBM ook de r&v. U kunt maandelijks de gegevens invullen en tussentijds opslaan. Zo kunt u elke maand de gegevens bijwerken totdat u de r&v moet indienen. Heeft u nog geen boedelbeschrijving gemaakt, dan kunt u zich wel alvast aanmelden voor Mijn CBM.
  • Wilt u de rekening en verantwoording met het pdf-formulier Rekening en verantwoording (pdf, 520,7 KB) maken en per post indienen? Dan is het handig om zelf maandelijks op papier of in een programma zoals Excel de gegevens bij te houden die u ziet staan in het formulier. 

Bent u bewindvoerder voor één of meer samenwonenden met of zonder huwelijksgoederengemeenschap, dan kan dit invloed hebben op het aantal op te stellen r&v's. Neem voor vragen contact op met uw rechtbank.


Verzekerd?

Sluit voor de betrokkene de verzekeringen af als de betrokkene nog niet is verzekerd tegen:

  • ziektekosten
  • wettelijke aansprakelijkheid
  • brandschade (opstalverzekering) als de betrokkene een eigen woning heeft
  • diefstal van eventuele kostbaarheden (inboedelverzekering)

Persoonsgebonden budget (pgb)?

Neem contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) als de betrokkene een persoonsgebonden budget (pgb) krijgt. U moet de daarmee uitgevoerde en betaalde zorg verantwoorden aan de SVB, het zorgkantoor of de gemeente. 

U moet alle besluiten (toekennings- en vaststellingbeschikking) van de SVB of de gemeente over het PGB aan de rechter bij de rekening en verantwoording voegen. Let op: dit geldt niet voor PGB op basis van ZIN (Zorg In Natura).


Openstaande schulden?

Heeft de betrokkene openstaande schulden, neem dan contact op met schuldeisers voor het maken van betaalafspraken.


Bewind registreren?

In de volgende situaties moet u het bewind registreren, zodat duidelijk is wie mag beslissen over de geldzaken en het bezit van de betrokkene:

De rechtbank registreert de beschikking in het openbare Centraal curatele- en bewindregister (CCBR) als er bewind is:

  • op grond van problematische schulden of verkwisting, of
  • op grond van de lichamelijke of geestelijke toestand en de betrokkene, bewindvoerder of rechter het nodig vindt voor de bescherming van de betrokkene. De betrokkene is bijvoorbeeld beïnvloedbaar en/of kan zich niet aan afspraken houden. U kunt eventuele aankopen dan zonder toestemming van de betrokkene laten terugdraaien.

Beloning voor uw werk als bewindvoerder

U mag na toestemming van de rechter een vaststaande jaarlijkse beloning (vergoeding) rekenen voor het bewind voeren, waarvan u ook uw gemaakte reiskosten betaalt. Deze beloning vermeldt u in de rekening en verantwoording. Zijn er twee bewindvoerders benoemd, dan kunt u het bedrag verdelen. Een vergoeding voor opstartkosten is alleen mogelijk voor een professionele bewindvoerder

Als de jaarlijkse beloning uw onkosten niet dekt en u meer in rekening wilt brengen, kunt u hiervoor een machtigingsverzoek bij de rechter indienen. 

Kan de betrokkene de vergoeding niet betalen, dan kunt u kijken of de betrokkene in aanmerking komt voor bijzondere bijstand.


Boekhouder of vermogensbeheerder?

Heeft de betrokkene een boekhouder of vermogensbeheerder, dan kunt u deze blijven gebruiken. De kosten daarvan mag u betalen uit het vermogen van betrokkene. 

Besluit u als bewindvoerder om een boekhouder of vermogensbeheerder in te schakelen, dan moet u de kosten daarvan betalen uit de hiervoor genoemde jaarlijkse beloning.


Na het opstarten van bewind

Wat doet u na het opstarten van bewind nog meer? Bekijk alle taken en verplichtingen.


 

Heeft u hulp nodig?



Heeft u een vraag?

Neem voor vragen over uw situatie en het bewinddossier contact op met de rechtbank die erover gaat. Dat kan in Mijn CBM als u daarvan gebruikmaakt. U kunt ook bellen of een e-mail sturen naar de rechtbank.

Neem voor algemene vragen contact op met het Rechtspraak Servicecentrum:

Openingstijden

Maandag t/m donderdag: 08:00-20:00 uur
Vrijdag: 08:00-17:30 uur

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00-17:30 uur

Heeft u een vraag over een ander onderwerp?

Bekijk eerst de contactpagina om te zien of uw vraag daar wordt beantwoord. Dit helpt u vaak sneller dan contact opnemen. Heeft u daarna nog hulp nodig? Neem dan contact op met het RSC.