Laden...

Procedures concurrentiebeding (ex-)werkgever

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Concurrentiebeding en relatiebeding > Procedures concurrentiebeding (ex-)werkgever

Heeft u als (ex-)werkgever een conflict over een concurrentiebeding of een relatiebeding met een (ex-)werknemer? En lukt het niet om het samen en eventueel met een mediator erbij op te lossen? Dan kunt u de rechter om een oordeel vragen. Start hiervoor een spoedprocedure (kort geding) en/of een uitgebreide procedure (bodemprocedure).


Wilt u een procedure starten?

Heeft u als (ex-)werkgever een conflict over een concurrentiebeding of een relatiebeding met een (ex-)werknemer? Lukt het niet om het samen en eventueel met een mediator erbij op te lossen, dan kunt u de rechter om een oordeel vragen. Start hiervoor een spoedprocedure (kort geding) en/of een uitgebreide procedure (bodemprocedure).

Wat is een spoedprocedure (kort geding)?

In een spoedprocedure vraagt u de rechter om een snelle beslissing (voorlopige voorziening). Bijvoorbeeld als u wilt dat uw (ex-)werknemer snel stopt met werken voor uw concurrent. De beslissing van de rechter in de spoedprocedure geldt dan totdat de rechter in de uitgebreide procedure een definitief oordeel geeft. 

Start u geen uitgebreide procedure, dan accepteert u de beslissing in de spoedprocedure als definitief oordeel van de rechter. 

Wat is een uitgebreide procedure (bodemprocedure)?

In een uitgebreide procedure, ook bodemprocedure genoemd, vraagt u de rechter om een (definitief) oordeel over het concurrentiebeding of relatiebeding. Wat de uitspraak van de rechter kan zijn, kunt u lezen in de procedure.

U kunt de uitgebreide procedure starten na of in plaats van een spoedprocedure (kort geding). In een spoedprocedure krijgt u een snelle beslissing van de rechter. Deze geldt totdat er een definitief oordeel is in de uitgebreide procedure.


Kosten

U betaalt een vergoeding voor de behandeling van uw zaak door de rechter: de griffierechten. Er kunnen extra kosten aan een rechtszaak verbonden zijn, bijvoorbeeld advocaatkosten.

Doorlooptijd

De zitting in de spoedprocedure vindt over het algemeen binnen enkele weken plaats. De kantonrechter doet daarna meestal binnen 2 weken uitspraak.

De zitting in de uitgebreide procedure kan 9 maanden maar ook langer duren. Volgt er hoger beroep dan kost dit minimaal 1 jaar extra.