De zitting die in de dagvaarding wordt genoemd heet de rolzitting. Op deze zitting is er nog geen uitgebreide behandeling van uw zaak. De kantonrechter controleert of de dagvaarding goed is uitgebracht, bekijkt of de tegenpartij (gedaagde) heeft gereageerd en beslist hoe de procedure verder gaat.
Aanwezigen rolzitting
Voor u als (ex-)werkgever, de eiser, is het niet nodig naar de rolzitting te komen. Heeft uw (ex-)werknemer als gedaagde op tijd schriftelijk gereageerd of om uitstel gevraagd? Dan hoeft hij ook niet te komen. Hij komt wel naar de rolzitting als hij:
- zijn schriftelijke reactie wilt overhandigen aan de rechter
- tijdens de zitting 4 weken extra tijd wil vragen voor zijn schriftelijke reactie
- mondeling wil reageren op de dagvaarding
Gedaagde niet aanwezig
Is uw (ex-)werknemer als gedaagde niet aanwezig op de rolzitting en heeft hij ook niet, of niet op tijd, schriftelijk gereageerd? De rechter bepaalt direct dat hij 2 weken later uitspraak doet: een verstekvonnis.
Verstekvonnis
De gedaagde heeft verstek laten gaan en de uitspraak heet een verstekvonnis. De rechter stelt dan meestal de eiser in het gelijk. Hij kan de gedaagde ook veroordelen tot het betalen van de proceskosten van de eiser. Dit zijn het griffierecht, de kosten van de deurwaarder en eventueel (deels) de kosten van de advocaat.
Alsnog reageren
Na de zitting krijgt u als eiser een brief met de datum voor het verstekvonnis toegestuurd.
Meldt uw (ex-)werknemer als de gedaagde zich vóór die datum alsnog bij de rechtbank? Dan ‘zuivert’ hij het verstek en wordt de procedure toch voortgezet.
Gang van zaken
Tijdens de rolzitting worden alle zaken opgenoemd die op de rol (agenda) staan. Hoort de gedaagde (uw (ex-)werknemer) zijn naam, dan roept hij ‘ja’ en loopt hij naar de rechter. Hij vertelt kort zijn verhaal, waarin hij ingaat op de vraag waarom hij vindt dat hij als (ex-)werknemer niet verplicht is zich aan het concurrentiebeding of relatiebeding te houden. Hij overhandigt dan ook eventueel (kopieën van) bewijsstukken. Soms vraagt de rechter hem zijn verhaal nog op papier te zetten en dat op te sturen naar de rechtbank.
Openbaar
Op de rolzitting behandelt de rechter veel zaken achter elkaar. Er zijn dus ook andere mensen aanwezig. Bovendien is de zitting openbaar. Dit betekent dat iedereen de zitting mag bijwonen.
Zitting bijwonen
Verdere procedure
Doet de rechter niet direct einduitspraak, dan bepaalt hij hoe de procedure verder gaat: er volgt een schriftelijke ronde of een zitting.