Laden...

Procedures concurrentiebeding en relatiebeding

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Concurrentiebeding en relatiebeding > Procedures concurrentiebeding en relatiebeding

Een (ex-)werkgever en een (ex-)werknemer kunnen allebei een procedure starten bij een conflict over een concurrentiebeding of relatiebeding. Een werkgever kan dit doen als een werknemer bijvoorbeeld bij een concurrent gaat werken. Een werknemer kan dit doen als hij vindt dat de werkgever hem onterecht aan een afspraak (beding) houdt. Bij deze procedures is een advocaat niet verplicht, maar wel verstandig.

Inhoud


(Ex-)werkgever en (ex-)werknemer

Zowel de (ex-)werkgever als de (ex-)werknemer kan een procedure starten om de rechter om een oordeel te vragen.

(Ex-)werkgever

Als (ex-)werkgever kunt u een procedure starten vanaf het moment dat uw (ex-)werknemer voor een concurrent of met een relatie is gaan werken (zodra het contract met die andere partij is ingegaan) en u hier niet mee akkoord bent. Ook als u geen relatiebeding heeft afgesproken, kan er sprake zijn van een onrechtmatige daad van uw ex-werknemer en kunt u procedure starten.

Start uw (ex-)werknemer een procedure en bent u het niet eens met zijn standpunt, dan kunt u dit de rechter laten weten (dit heet in verweer gaan).

(Ex-)werknemer

Als (ex-)werknemer kunt u een procedure starten als u vindt dat uw (ex-)werkgever u onterecht houdt aan een concurrentiebeding of relatiebeding.

Start uw (ex-)werkgever een procedure en bent u het niet eens met zijn standpunt, dan kunt u dit de rechter laten weten (dit heet in verweer gaan).


Kosten

U betaalt een vergoeding voor de behandeling van uw zaak door de rechter: de griffierechten. Er kunnen extra kosten aan een rechtszaak verbonden zijn, bijvoorbeeld advocaatkosten.

Doorlooptijd

De zitting in de spoedprocedure vindt over het algemeen binnen enkele weken plaats. De kantonrechter doet daarna meestal binnen 2 weken uitspraak.

De zitting in de uitgebreide procedure kan 9 maanden maar ook langer duren. Volgt er hoger beroep dan kost dit minimaal 1 jaar extra.




Juridisch advies

Een advocaat of andere juridisch adviseur kan u adviseren over uw situatie, documenten voor u maken en het woord doen tijdens een zitting bijvoorbeeld.

Rechters en anderen bij de Rechtspraak zijn onpartijdig en onafhankelijk. Zij kunnen u informeren, maar niet adviseren.

 

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.