Laden...

Veelgestelde vragen erfenis

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Erfenis > Veelgestelde vragen erfenis

Heeft u vragen over een erfenis? Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over het aanvaarden, verwerpen, en verdelen van een erfenis. Ook leest u wat u kunt doen als u erfgenaam bent geworden en welke kosten er zijn bij een erfenis.

Inhoud


Algemeen

>Alles uitklappen
  • Als erfgenaam heeft u drie opties. U kunt een nalatenschap zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen.

    • Bij zuivere aanvaarding van een erfenis bent u ook (mede-)aansprakelijk voor de schulden, zelfs als deze groter zijn dan de nalatenschap (dit heet negatieve nalatenschap).
    • Bij beneficiaire aanvaarding van een erfenis kunt u in principe geen 'negatieve nalatenschap' erven. Als u beneficiair aanvaardt, betekent dit dat u de nalatenschap volgens bepaalde wettelijke regels moet afwikkelen. Dit wordt ook wel het vereffenen van de nalatenschap genoemd. (Zie ook: Richtlijn vereffening nalatenschappen (pdf, 369,7 KB) met als bijlage het formulier boedelbeschrijving erfrecht (pdf, 705,7 KB))
    • Door een nalatenschap te verwerpen, doet u afstand van de erfenis. Vaak gebeurt dit op emotionele gronden of als er veel schulden zijn.
  • Door dit te doen, loopt u het risico dat uw handelen wordt aangemerkt als 'een daad van zuivere aanvaarding'. Bij zuivere aanvaarding bent u ook aansprakelijk voor alle schulden uit de erfenis. 

    Dit kunt u voorkomen door de spullen die u meeneemt tijdelijk op te slaan en/of te bewaren en dus niet te verkopen of voor uzelf te houden.

  • Nee, dat is niet mogelijk. Een verklaring van verwerping kan niet worden teruggedraaid.

  • Ja, dat is het geval indien er geen testament is. Als u een erfenis verwerpt, komen uw kinderen voor u in de plaats. Ook zij kunnen de erfenis verwerpen. In het geval de kinderen minderjarig zijn, moet u een machtiging te vragen bij de kantonrechter. Hij geeft deze als hij vindt dat de verwerping in het belang is van de kinderen.

  • Nee, want de taak van de curator of bewindvoerder is geëindigd met het overlijden van de betrokkene. Hij dient de kantonrechter zo spoedig mogelijk te informeren over het overlijden van de betrokkene en eindrekening en verantwoording af te leggen.

  • Als een erfgenaam is overleden, onwaardig is, is onterfd of de erfenis heeft verworpen, neemt iemand anders zijn of haar plaats in. Dit heet plaatsvervulling. Alleen een kind van de erfgenaam kan de plaats innemen. Volgens de wet kan met plaatsvervulling worden doorgaan tot in de zesde graad van de overledene (familieleden die zes generaties van de overledene verwijderd zijn, zoals achterachterneven en -nichten).

Aanvaarden of verwerpen

>Alles uitklappen

Verdelen

>Alles uitklappen

Vraag en antwoord

Mag ik als erfgenaam enkele dierbare spullen uit het huis van de overledene meenemen?

Door dit te doen, loopt u het risico dat uw handelen wordt aangemerkt als een daad van zuivere aanvaarding en dat u dus aansprakelijk bent voor alle schulden uit de erfenis. 

Dit kunt u voorkomen door de spullen die u meeneemt tijdelijk op te slaan en/of te bewaren en dus niet te verkopen of voor uzelf te houden.

Ik heb de erfenis verworpen. Kan ik terugkomen op deze beslissing?

Nee, dat is niet mogelijk. Een verklaring van verwerping kan niet worden terug gedraaid.

Ik wil een verdelingsprocedure starten. Kan ik een spoedprocedure voeren zonder de uitgebreide procedure?

Ja. Als u een spoedprocedure (kort geding) start, is het niet verplicht daarna ook de uitgebreide procedure te voeren. Maar dit is vaak wel nodig. 

 

Juridisch advies

De Rechtspraak geeft geen juridisch advies. Rechters en anderen bij de Rechtspraak zijn onpartijdig en mogen daarom geen advies geven. Wilt u hulp met uw situatie, documenten, of iemand die het woord voor u doet tijdens een zitting? Dan heeft u een advocaat of juridisch adviseur nodig.

 


Een medewerker spreken

Heeft u een algemene vraag over de Rechtspraak of kunt u het antwoord op uw vraag niet vinden? Neem dan contact op met het Rechtspraak Servicecentrum:

Openingstijden

Maandag t/m donderdag: 08:00-20:00 uur
Vrijdag: 08:00-17:30 uur

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00-17:30 uur