Laden...

Procedure over een omgangsregeling of zorgregeling

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Omgang met kinderen > Procedure over een omgangsregeling of zorgregeling

Na een scheiding kunnen ouders een zorgregeling of omgangsregeling opstellen voor de omgang met hun kinderen. Als ouders het niet eens worden, kunnen ze naar de rechter gaan. Dat kan ook als een van de ouders een bestaande regeling wil wijzigen. De procedure is voor beide regelingen hetzelfde. De procedures vallen onder het civiel recht. Een advocaat is hierbij verplicht.

Inhoud

 De procedure omgang met kinderen bestaat uit de volgende stappen

>Alles uitklappen

  • Uw advocaat dient uw verzoek in bij de rechtbank. Hierin staat wat uw redenen zijn voor het verzoek. 

    Tegenpartij belanghebbenden

    De rechter bepaalt wie belanghebbenden zijn in deze procedure. Daarna informeert de rechter de belanghebbenden dat u een verzoek om een zorg- of omgangsregeling heeft ingediend.


  • De rechtbank roept kinderen van 12 tot 18 jaar via een brief op voor een kindgesprek. Veel rechtbanken roepen ook jongere kinderen op. Zo’n gesprek met de rechter duurt ongeveer 15 minuten. Ouders mogen daar niet bij zijn. In het gesprek vraagt de rechter naar de mening van het kind over de zorg- of omgangsregeling. Een kind is niet verplicht om te komen. In plaats daarvan een brief sturen kan ook. 
    Meer over kindgesprek

    Lees de brochure kindgesprek (pdf, 221,5 KB).


  • Geen zitting

    Er is meestal geen zitting als:

    • er een referteverklaring is ingediend
    • er een gezamenlijk verzoek is ingediend (bijvoorbeeld als onderdeel van het ouderschapsplan)

    U krijgt de uitspraak van de rechter (beschikking) via uw advocaat toegestuurd.

    Wel zitting

    In alle andere gevallen is er wel een zitting.

    Uitnodiging zitting omgangsregeling

    U krijgt een schriftelijke oproep voor de zitting. In de oproep staat waar (locatie) en wanneer (datum en tijd) de zitting wordt gehouden.

    Aanwezigen zitting

    De rechtbank roept alle betrokkenen op voor een zitting. Vaak wordt ook een vertegenwoordiger van de Raad voor de Kinderbescherming uitgenodigd als adviseur.

    Een kinderrechter behandelt het verzoek om omgang met uw kind tijdens de rechtszitting. Hij spreekt dan met u, de tegenpartij, de advocaten en eventuele andere betrokkenen of adviseurs. Tijdens de zitting krijgt u de gelegenheid om uw verzoek of verweer uit te leggen.

    Niet openbaar

    Zittingen over omgangsregelingen zijn niet openbaar. U kunt dus niet een goede vriend of een familielid vragen om naar de zitting te komen. De rechtbank bepaalt wie er aanwezig mogen zijn.

    Het Uniforme Hulpaanbod (UHA) bij een meningsverschil over uw kind

    Heeft u een meningsverschil met uw ex-partner over uw kind(eren)? Dan heeft u wellicht baat bij hulpverlening. Tijdens de zitting bij de rechtbank kan de rechter het Uniforme Hulpaanbod (UHA) met u bespreken.

    Het Uniforme Hulpaanbod omvat een aantal basistrajecten voor hulp, waar de rechter naar kan verwijzen. Deelname aan de hulp is vrijwillig.

    Mediation naast rechtspraak

    Bij mediation naast rechtspraak lossen partijen samen hun conflicten op. Dat doen ze via bemiddeling van een onafhankelijke mediator. Mediation kan op elk rechtsgebied en op elk moment in de rechtszaak. De rechter kan het voorstellen of u kunt het zelf aanvragen. Zo kunt u uw meningsverschil misschien bijleggen en hoeft u niet (meer) naar de rechter. De partijen betalen samen de mediator.

    Meer over mediation naast rechtspraak

  • Schriftelijk uitspraak

    De rechter doet schriftelijk uitspraak over de omgangsregeling uiterlijk 4 weken na de zitting. De uitspraak (beschikking) ontvangt u via uw advocaat. Heeft u als verweerder geen advocaat, dan ontvangt u de beschikking thuis.

    Tussenuitspraak

    De rechter kan een tussenbeschikking geven. Bijvoorbeeld als een onderzoek door de Raad voor de Kinderbescherming nodig is. Of als de ouders begeleiding zoeken om beter met elkaar te praten. De rechter houdt dan de zaak aan.

    Geen uitspraak

    Heeft de verzoeker het verzoek voor een omgangsregeling ingetrokken, dan doet de rechter geen uitspraak.

    Verzoek toe- of afwijzen

    De rechter kan verschillende soorten uitspraken doen:

    Toewijzen verzoek omgangsregeling

    Wijst de rechter het verzoek toe, dan is de omgangsregeling daarmee vastgesteld.

    Afwijzen verzoek omgangsregeling

    De rechter kan het verzoek om omgang in bepaalde gevallen afwijzen, bijvoorbeeld als omgang ernstig nadeel oplevert voor de geestelijke of lichamelijke ontwikkeling van het kind.

  • Hoger beroep

    Bent u het niet eens met de beslissing van de rechter? U heeft een advocaat nodig om in hoger beroep te gaan.
    Hoger beroep familiezaak

    Cassatie

    Bent u het in hoger beroep niet eens met de rechter, u kunt in cassatie bij de Hoge Raad. Hetzelfde geldt voor de andere partij.
    Cassatie

Reageren op het verzoek

Is er een verzoek over een zorgregeling of omgangsregeling ingediend? Dan heeft u 3 mogelijkheden:

U bent het niet eens met het verzoek

U laat de rechter weten dat u het niet eens bent met het verzoek en waarom. Dit heet een verweer en kan schriftelijk of mondeling worden ingediend/toegelicht. Schriftelijk moet het via een advocaat.

Schriftelijk verweer

In een verweerschrift maakt u duidelijk met welke onderdelen van het verzoek u het niet eens bent en waarom. Een advocaat stelt het verweerschrift met u op en dient het in bij de rechtbank.

Mondeling verweer

Wilt u zonder advocaat reageren op het verzoek? Dan voert u tijdens de rechtszitting mondeling verweer.

Tegenverzoek

Als verweer kunt u ook een tegenverzoek indienen. Dit is een zelfstandig verzoek in reactie op het oorspronkelijke verzoek tot omgang. Bijvoorbeeld een verzoek tot beëindiging van het gezag van de verzoeker van de zorgregeling. Hiervoor heeft u een advocaat nodig.

U ziet af van het verweer

Stemt u in met het verzoek over een omgangs- of zorgregeling? Met een referteverklaring laat u weten dat u de beslissing aan de rechter overlaat. Hierin staat dat u de kopie van het verzoek heeft ontvangen en dat u geen verweerschrift indient, en behandeling op een rechtszitting niet nodig vindt. Deze verklaring is niet verplicht. U dient hem in via een advocaat.

U reageert niet

Reageert u helemaal niet? Dan roept de rechtbank u wel op voor de zitting. U ontvangt de oproep thuis. Komt u ook niet naar de zitting? Dan behandelt de rechter het verzoek zonder uw inbreng. U krijgt dan na een aantal weken de beslissing van de rechter over de zorgregeling of omgangsregeling toegestuurd.

 

Kosten

U betaalt een vergoeding voor de behandeling van uw zaak door de rechter: de griffierechten. Er kunnen extra kosten aan een rechtszaak verbonden zijn, bijvoorbeeld advocaatkosten.