Geen zitting
Er is meestal geen zitting als:
- er een referteverklaring is ingediend
- er een gezamenlijk verzoek is ingediend (bijvoorbeeld als onderdeel van het ouderschapsplan)
U krijgt de uitspraak van de rechter (beschikking) via uw advocaat toegestuurd.
Wel zitting
In alle andere gevallen is er wel een zitting.
Uitnodiging zitting omgangsregeling
U krijgt een schriftelijke oproep voor de zitting. In de oproep staat waar (locatie) en wanneer (datum en tijd) de zitting wordt gehouden.
Aanwezigen zitting
De rechtbank roept alle betrokkenen op voor een zitting. Vaak wordt ook een vertegenwoordiger van de Raad voor de Kinderbescherming uitgenodigd als adviseur.
Een kinderrechter behandelt het verzoek om omgang met uw kind tijdens de rechtszitting. Hij spreekt dan met u, de tegenpartij en eventuele andere betrokkenen of adviseurs. Tijdens de zitting krijgt u de gelegenheid om een mondelinge toelichting te geven op uw verzoek of verweer.
Niet openbaar
Zittingen over omgangsregelingen zijn niet openbaar. U kunt dus niet een goede vriend of een familielid vragen om naar de zitting te komen. De rechtbank bepaalt wie er aanwezig mogen zijn.
Kindgesprek minderjarig kind
De rechtbank roept kinderen van 12 tot 18 jaar via een brief op voor een kindgesprek. Zo’n gesprek met de rechter duurt ongeveer 10 minuten. Ouders mogen daar niet bij zijn. In het gesprek vraagt de rechter naar de mening van het kind over de zorg- of omgangsregeling. Een kind is niet verplicht om te komen. In plaats daarvan een brief sturen kan ook.
Kindgesprek
Brochure kindgesprek
(pdf, 236,8 KB) (of maak gebruik van de
alternatieve tekst
(pdf, 28,7 KB) voor mensen met een functionele beperking)
Mediation naast rechtspraak
Een gerechtelijke procedure richt zich op de juridische aspecten van een conflict en gaat vaak alleen over het verleden. Met mediation zoekt u samen met de andere partij(en) naar een toekomstgerichte oplossing voor alle aspecten van het conflict. Soms is mediation sneller en goedkoper dan een juridische procedure. Daarom kijkt de rechter of uw zaak zich misschien leent voor mediation. U kunt ook zelf aangeven dat u mediation wilt.
Meer over mediation naast rechtspraak