Geen zitting
Er is meestal geen zitting als:
- er een referteverklaring is ingediend
- er een gezamenlijk verzoek is ingediend (bijvoorbeeld als onderdeel van het ouderschapsplan)
U krijgt de uitspraak van de rechter (beschikking) via uw advocaat toegestuurd.
Wel zitting
In alle andere gevallen is er wel een zitting.
Uitnodiging zitting omgangsregeling
U krijgt een schriftelijke oproep voor de zitting. In de oproep staat waar (locatie) en wanneer (datum en tijd) de zitting wordt gehouden.
Aanwezigen zitting
De rechtbank roept alle betrokkenen op voor een zitting. Vaak wordt ook een vertegenwoordiger van de Raad voor de Kinderbescherming uitgenodigd als adviseur.
Een kinderrechter behandelt het verzoek om omgang met uw kind tijdens de rechtszitting. Hij spreekt dan met u, de tegenpartij, de advocaten en eventuele andere betrokkenen of adviseurs. Tijdens de zitting krijgt u de gelegenheid om uw verzoek of verweer uit te leggen.
Niet openbaar
Zittingen over omgangsregelingen zijn niet openbaar. U kunt dus niet een goede vriend of een familielid vragen om naar de zitting te komen. De rechtbank bepaalt wie er aanwezig mogen zijn.
Het Uniforme Hulpaanbod (UHA) bij een meningsverschil over uw kind
Heeft u een meningsverschil met uw ex-partner over uw kind(eren)? Dan heeft u wellicht baat bij hulpverlening. Tijdens de zitting bij de rechtbank kan de rechter het Uniforme Hulpaanbod (UHA) met u bespreken.
Het Uniforme Hulpaanbod omvat een aantal basistrajecten voor hulp, waar de rechter naar kan verwijzen. Deelname aan de hulp is vrijwillig.
Mediation naast rechtspraak
Bij mediation naast rechtspraak lossen partijen samen hun conflicten op. Dat doen ze via bemiddeling van een onafhankelijke mediator. Mediation kan op elk rechtsgebied en op elk moment in de rechtszaak. De rechter kan het voorstellen of u kunt het zelf aanvragen. Zo kunt u uw meningsverschil misschien bijleggen en hoeft u niet (meer) naar de rechter. De partijen betalen samen de mediator.
Meer over mediation naast rechtspraak