Is het een spoedverzoek?
Dan kan het zijn dat uw kind onmiddellijk uit huis moet. Dit is zeer ingrijpend voor u en uw kind. Binnen 2 weken nadat uw kind uit huis is, volgt er een zitting. Als u het niet met de uithuisplaatsing eens bent, kunt u in verweer gaan, zie hieronder.
Is het geen spoedverzoek?
U krijgt schriftelijk bericht van de rechtbank als er een verzoek tot machtiging uithuisplaatsing of verlenging van de uithuisplaatsing is ingediend bij de rechtbank. Bij het bericht zit een kopie van het verzoekschrift en de bijlagen die de Raad voor de Kinderbescherming, de jeugdbeschermingsorganisatie of uw jeugdbeschermer bij de kinderrechter heeft ingediend. Het kan emotioneel voor u zijn om dit te lezen en even tijd vragen om na te denken. U kunt de brief ook bespreken met uw hulpverlener of een ander vertrouwenspersoon. Het is goed om te weten wat u kunt doen met het bericht van de rechtbank:
In verweer gaan
Laat het de kinderrechter weten als u het niet eens bent met het verzoek tot een uithuisplaatsing of de verlenging ervan. Dit heet in verweer gaan. Dit kan op 2 manieren.
- Schrijf een brief, verweerschrift genoemd. Vermeld daarin waarom u het niet eens bent met het verzoek en het zaaknummer (dit staat in het bericht van de rechtbank). Stuur uw verweerschrift naar het adres in het bericht van de rechtbank. Dit mag tot 3 werkdagen voordat de zitting begint en als de kinderrechter toestemming geeft, nog tijdens de zitting, tenzij de wet of
het procesreglement voorschrijft dat de documenten (stukken) eerder moeten worden ingediend. Als de kinderrechter de stukken later krijgt, beoordeelt hij of hij ze nog kan lezen en meenemen bij zijn besluit. Stuur uw verweerschrift ter informatie ook aan de Raad voor de Kinderbescherming en andere belanghebbenden (of uw jeugdbeschermer als u het niet eens bent met verlenging van de uithuisplaatsing).
- Vertel tijdens de zitting waarom u het niet eens bent. Vertel ook eventuele veranderingen in uw situatie vanaf het moment dat het verzoek tot de uithuisplaatsing is ingediend. In het bericht van de rechtbank staat waar en wanneer de zitting is.
- Bij spoeduithuisplaatsingen is de zitting na de uithuisplaatsing, maar binnen 2 weken erna.
Bent u het eens met een uithuisplaatsing of verlenging daarvan?
U hoeft het de kinderrechter niet te laten weten, maar het kan wel. Dit kan op twee manieren.
- Schrijf in een brief dat u het eens bent met een uithuisplaatsing of verlenging daarvan en stuur uw brief naar het adres in het bericht van de rechtbank.
- Vertel het tijdens de zitting.
Weet u niet wat u moet doen?
Rechters mogen u niet adviseren, omdat zij onpartijdig en onafhankelijk zijn. Weet u niet wat u moet doen, dan kunt u contact opnemen met het
Juridisch Loket (telefoon 0800 80 20), een advocaat of iemand anders die u kan helpen.
Als u niets laat weten, beslist de kinderrechter zonder uw reactie
U mag ervoor kiezen niet schriftelijk te reageren en ook niet naar de zitting te gaan. Alleen beslist de kinderrechter dan zonder uw reactie gehoord te hebben. De beslissing van de kinderrechter krijgt u na een aantal weken per post.
Minderjarige niet eens met verzoek
Is de minderjarige het zelf niet eens met het verzoek tot uithuisplaatsing? Er zijn 2 mogelijkheden:
Kindgesprek
Gaat het om een uithuisplaatsing, maar niet om gesloten jeugdhulp? De kinderrechter nodigt uw kind uit voor een kindgesprek. Gaat het om een machtiging voor gesloten jeugdhulp, dan krijgt uw kind een eigen oproep voor de zitting.
Kindgesprek
Zelfstandig verweer bij gesloten jeugdhulp
Uw kind krijgt bij een verzoek tot uithuisplaatsing in gesloten jeugdhulp altijd een advocaat toegewezen en hoeft niet te betalen voor de advocaat. Minderjarigen vanaf 12 jaar mogen zelfstandig verweer voeren bij de kinderrechter. In sommige gevallen kan dat ook onder de 12 jaar.