Rechtspraak in de Culturele Hoofdstad

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshoven > Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Rechtspraak in de Culturele Hoofdstad

Programma-activiteiten rechtspraak in Leeuwarden Culturele Hoofstad

27 januari 2018 - Opening van het culturele jaar én de presentatie van ons programma

Tijdens de officiële opening van het culturele jaar 2018 op 27 januari 2018 buitelen de deelnemers in de binnenstad van Leeuwarden over elkaar heen om vol trots hun activiteiten aan te kondigen. Ook de rechtspraak gaat dan van 19:00 – 21:00 uur op de zeepkist (op de trappen van het paleis van justitie) staan om bij iedereen die het maar wil horen bekend te maken wat we te bieden hebben in 2018.Mag je eigen rechter spelen wanneer je een inbreker in jouw huis op heterdaad betrapt?

Deze vraag loopt als een rode draad door ons hele programma, tijdens het openingsweekend, de 8ste dag, de kolleezjetoer en op de open dag.

10 maart 2018 - Congres 'Om des gewetens wille' - over het 'Leeuwarder Arrest' in oorlogstijd
In het paleis van justitie, organiseren we een congres over een daad van verzet door de rechtspraak tegen de bezetter, tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Juni 2018 - Kolleezjetoer
In juni 2018 organiseren we een informerend en enerverend tweegesprek over het thema 'Eigenrichting' op een mooie locatie in Leeuwarden. Geïnspireerd op 'town hall meetings' worden de meeste vragen gesteld door het publiek!

8 juli 2018 - De 8ste dag: Een culturele kettingreactie
Een dominoketting in de vorm van een 8 met als onderdelen geen steentjes maar kunstwerken, dans, performance, zang en sport. Dwars door de binnenstad van Leeuwarden. Wij doen mee aan het onderdeel ‘recht’. In de museumhaven wordt op verschillende historische boten de fictieve inbraak-zaak (=rode draad van ons totale programma) fragmentarisch nagebootst. Het publiek wordt tussentijds naar een reactie gevraagd.

Augustus 2018 - Never Ending Orchestra
Het Never Ending Orchestra (NEO) is een aaneenschakeling van muzikale vertoningen gedurende de zomer in Leeuwarden. In augustus maken wij daar deel van uit door een ongetwijfeld onvergetelijk optreden in het paleis van justitie van het hof.

September 2018 - Publieksacademie voor de Rechtspraak: 'The 2018 Edition'
Een beproefd concept. Speciaal voor Culturele Hoofdstad 2018 wordt de Publieksacademie voor de Rechtspraak voor één keer naar Leeuwarden gehaald. Twee voorname sprekers zullen in september 2018 hun expertise over een bepaald thema tentoonspreiden.

17 november 2018 - Open dag
Neem een kijkje in de keuken van de rechtbank of het gerechtshof. Woon een (fictieve) zitting bij, ga op de foto in toga of kijk hoe een rechtbanktekenaar werkt. Tijdens die open dag staan we ook stil bij 'Kneppelfreed' (Knuppelvrijdag). In 1951 vond een gebeurtenis plaats die ook wel bekendstaat als 'De slag op het Zaailand'. Daarbij ontstonden rellen tussen demonstranten en de politie nadat een Friese veearts zich niet in het Fries mocht verdedigen voor het kantongerecht. Over deze gebeurtenis richten we een expositie in die gedurende een langere periode te bezoeken is.

Meer info over het centrale project?
Zie: https://www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad/programma