Rechtspraak in de Culturele Hoofdstad

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshoven > Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Rechtspraak in de Culturele Hoofdstad

Programma-activiteiten rechtspraak in Leeuwarden Culturele Hoofstad

27 januari 2018 - Opening van het culturele jaar én de presentatie van ons programma

Tijdens de officiële opening van het culturele jaar 2018 op 27 januari 2018 buitelen de deelnemers in de binnenstad van Leeuwarden over elkaar heen om vol trots hun activiteiten aan te kondigen. Ook de rechtspraak gaat dan van 19:00 – 21:00 uur op de zeepkist (op de trappen van het paleis van justitie) staan om bij iedereen die het maar wil horen bekend te maken wat we te bieden hebben in 2018.Mag je eigen rechter spelen wanneer je een inbreker in jouw huis op heterdaad betrapt?

Deze vraag loopt als een rode draad door ons hele programma, tijdens het openingsweekend, de 8ste dag, de kolleezjetoer en op de open dag.

10 maart 2018 - Congres 'Om des gewetens wille' - over het 'Leeuwarder Arrest' in oorlogstijd
In het paleis van justitie, organiseren we een congres over een daad van verzet door de rechtspraak tegen de bezetter, tijdens de Tweede Wereldoorlog.

14 Juni 2018 - Kolleezjetoer - Atrium Leeuwarder Courant 19.30 -21.00 uur
Eigenrichting, of: voor eigen rechter spelen. De meningen zijn erover verdeeld. Tot hoever mag je gaan? Op 14  juni 2018, van 19:30 - 21.00 uur organiseren wij samen met de Leeuwarder Courant de 'Kolleezjetoer'. Een informerend en enerverend vraaggesprek tussen strafrechtadvocaat Tjalling van der Goot en rechtbankjournalist Stef Altena over eigenrichting. Geïnspireerd op de Amerikaanse 'town hall meetings' worden de meeste vragen, gewoon tijdens het interview, gesteld door het publiek! De avond wordt gehouden in het Atrium van de Leeuwarder Courant en is toegankelijk voor abonnees van de LC.!

1 juli 1918 - Cityproms - verspreid over de binnenstad van Leeuwarden - 14.00-14.30 uur/16.00-16.30 uur
Het grootste klassieke muziekfestival van het Noorden, verspreid over de hele binnenstad van Leeuwarden. Eén van de vele prachtige locaties van klassieke muziekfestival Cityproms is het Paleis van Justitie aan het Wilhelminaplein. Violiste Diamanda la Berge Dramm brengt daar op zondag 1 juli 2018 's middags een modern klassiek vioolconcert ten gehore. In de ochtend verzorgt de Talentklas van Frans Douwe Slot een koffieconcert. Entree is gratis, meer informatie vind je op de website van CityProms. Het Never Ending Orchestra (NEO) is een aaneenschakeling van muzikale vertoningen gedurende de zomer in Leeuwarden. In augustus maken wij daar deel van uit door een ongetwijfeld onvergetelijk optreden in het paleis van justitie van het hof.

8 juli 2018 - De 8ste dag: Een culturele kettingreactie
Een boekendomino, een tompoucendomino, een matrassendomino, een haardonatie en een hindernissenbaan voor hondjes! Zomaar een greep uit de tombola van evenementen van de 8ste dag, groot en klein, die het centrum van Leeuwarden op 8 juli 2018 op zijn kop doen staan. Ook de rechtspraak doet mee! Samen met het OM en de advocatuur spelen we op een bijzondere locatie een rechtszaak na. Een verdacht figuur wordt in de museumhaven gearresteerd en per boot naar de Willemskade gesleept waar zij voor het eerst terecht staat. Iedereen kan hier bij zijn! Het programma start rond 17.00 uur. Voor rechtbank-medewerkers stellen we een VIP-tribune beschikbaar op de eerste en de tweede verdieping van het rechtbankgebouw. Informatie over opgave hiervoor volgt nog. Meer info over het hele 8ste dag-project vind je in deze folder en op de website van 8ste dag.

Augustus 2018 - Never Ending Orchestra
Het Never Ending Orchestra (NEO) is een aaneenschakeling van muzikale vertoningen gedurende de zomer in Leeuwarden. In augustus maken wij daar deel van uit door een ongetwijfeld onvergetelijk optreden in het paleis van justitie van het hof.

September 2018 - Publieksacademie voor de Rechtspraak: 'The 2018 Edition'
Een beproefd concept. Speciaal voor Culturele Hoofdstad 2018 wordt de Publieksacademie voor de Rechtspraak voor één keer naar Leeuwarden gehaald. Twee voorname sprekers zullen in september 2018 hun expertise over een bepaald thema tentoonspreiden.

17 november 2018 - Open dag
Neem een kijkje in de keuken van de rechtbank of het gerechtshof. Woon een (fictieve) zitting bij, ga op de foto in toga of kijk hoe een rechtbanktekenaar werkt. Tijdens die open dag staan we ook stil bij 'Kneppelfreed' (Knuppelvrijdag). In 1951 vond een gebeurtenis plaats die ook wel bekendstaat als 'De slag op het Zaailand'. Daarbij ontstonden rellen tussen demonstranten en de politie nadat een Friese veearts zich niet in het Fries mocht verdedigen voor het kantongerecht. Over deze gebeurtenis richten we een expositie in die gedurende een langere periode te bezoeken is.

Meer info over het centrale project?
Zie: https://www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad/programma