Laden...

Voorstel Europese rechters om samenwerking met Polen op te schorten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Voorstel Europese rechters om samenwerking met Polen op te schorten
Brussel, 16 augustus 2018
Het bestuur van het samenwerkingsverband van Europese Raden voor de rechtspraak (ENCJ) stelt voor de Poolse Raad te schorsen als lid. Door maatregelen van de Poolse regering staat de rechtsstaat in het land zwaar onder druk. In een verklaring (encj.eu) stelt het ENCJ-bestuur dat de Poolse Raad hierdoor niet meer voldoet aan de eisen die aan het lidmaatschap worden gesteld, zoals onafhankelijkheid van de uitvoerende macht. De ENCJ stemt volgende maand over het voorstel.

Noodklok

Poolse vlag

Het Europese netwerk luidde al vaker de noodklok over de situatie in Polen. Vorige maand nog spraken Europese rechters hun steun uit voor hun Poolse collega’s. De ENCJ voerde een factfinding mission uit, met als doel om de deelname van de Poolse Raad voor de rechtspraak onder de loep te nemen en te beoordelen of deze lid kan blijven van het Europese netwerk. Kees Sterk, president van de ENCJ en lid van de Nederlandse Raad voor de rechtspraak, zei destijds: ‘Elk land dat lid is van de ENCJ heeft beloofd dat er onafhankelijke en onpartijdige rechtspraak is. Als een land zich daar niet meer aan houdt, is het mogelijk om het land uit te sluiten van het netwerk.’ (zie video)

Kees Sterk over situatie Polen

Grondleggers

Nu het ENCJ-bestuur geen andere mogelijkheid meer ziet dan Polen te schorsen als lid, reageert Sterk bedroefd: ‘We betreuren dat deze stap moet worden genomen. Polen is een van de grondleggers van de ENCJ en heeft enorm veel betekend voor de ontwikkeling van onafhankelijke rechtspraak binnen Europa. Dat het juist daar nu zo mis gaat doet iedereen die de rechtsstaat een warm hart toedraagt pijn.’ Om Polen te kunnen schorsen als lid moet tijdens de ENCJ-vergadering volgende maand driekwart van de aanwezigen het voorstel steunen.

Uitspraken