Laden...

Het vonnis tbs

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksThema's > Tbs > Het vonnis tbs

 

Onderzoek naar stoornis

Als de rechter-commissaris (onderzoeksrechter) of officier van justitie vermoedt dat een verdachte geheel of gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar was, vraagt hij om een psychiatrisch/psychologisch onderzoek van de verdachte: een Pro Justitia-onderzoek. Het gedragskundig rapport sluit af met een advies: wel of geen tbs. De rechter is onafhankelijk en hoeft het advies niet te volgen.

Vonnis

De rechter kan tbs (eventueel in combinatie met een gevangenisstraf) opleggen als de volgende 3 voorwaarden gelden:

  1. De dader heeft een misdrijf heeft gepleegd waar minstens 4 jaar gevangenisstraf op staat. Of een misdrijf dat speciaal genoemd wordt in de wet, zoals bedreiging.
  2. De dader heeft het misdrijf (mede) begaan omdat hij leed aan een ‘gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis’. Denk aan een persoonlijkheidsstoornis, psychose of verstandelijke beperking.
  3. De veiligheid van anderen is in gevaar vanwege de kans op herhaling.

 

 

Soorten tbs

Welke variant van tbs de rechter oplegt, is afhankelijk van de ernst van het misdrijf, de stoornis en de kans op herhaling. Bij gedeeltelijke ontoerekeningsvatbaarheid kan de rechter ook een combinatie van tbs met gevangenisstraf opleggen. In dat geval moet de veroordeelde tenminste twee derde van zijn straf uitzitten voordat de veroordeelde naar een tbs-kliniek gaat.

 

Tbs met dwangverpleging

Als de dader ontoerekeningsvatbaar was, en als het gevaar op herhaling ernstig is, kan de dader geplaatst worden in een gesloten tbs-kliniek (tbs met dwangverpleging). Bij een geweldsmisdrijf is de tbs met dwangverpleging van onbepaalde duur. Bij een misdrijf zonder geweld duurt de tbs met dwangverpleging maximaal 4 jaar.

 

Tbs met voorwaarden

Als de dader ontoerekeningsvatbaar is, het gevaar voor herhaling niet zo ernstig is en geen dwangverpleging nodig is, kan de rechter tbs met voorwaarden opleggen.  De tbs’er gaat dan niet gedwongen naar een tbs-kliniek. Hij moet zich wel houden aan een aantal strenge voorwaarden, bijvoorbeeld:

  • verblijf in een forensisch psychiatrisch ziekenhuis
  • een psychotherapeutische behandeling
  • verplicht medicijnen nemen.

De Reclassering houdt in de gaten of de tbs’er zich aan de voorwaarden houdt.

 

 

 

Verlenging en beëindiging tbs

Na 2 jaar kan de officier van justitie om verlenging van de maatregel vragen als hij dat nodig vindt. De rechter beslist daarover. Hij kan de tbs met 1 of 2 jaar verlengen of (voorwaardelijk) beëindigen. Als de officier van justitie niet om verlenging vraagt, eindigt de tbs zonder dat de rechter daaraan te pas komt.

 

 

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur.

Veelgestelde vragen aan het Rechtspraak Servicecentrum