Laden...

Het vonnis tbs

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksThema's > Tbs > Het vonnis tbs

 

Onderzoek naar stoornis

Als de rechter-commissaris (onderzoeksrechter) of officier van justitie vermoedt dat een verdachte tijdens het misdrijf leed aan een gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis, vraagt hij om een psychiatrisch/psychologisch onderzoek naar de persoon van de verdachte: een Pro Justitia-onderzoek. Dat leidt vaak tot een advies aan de rechter over de vraag of behandeling nodig is en in welke vorm. De rechter is onafhankelijk en hoeft het advies niet te volgen.

Vonnis

De rechter kan tbs (eventueel in combinatie met een gevangenisstraf) opleggen als de volgende 3 voorwaarden gelden:

  1. De dader heeft een misdrijf heeft gepleegd waar minstens 4 jaar gevangenisstraf op staat. Of een misdrijf dat speciaal genoemd wordt in de wet, zoals bedreiging.
  2. De dader heeft het misdrijf begaan terwijl hij leed aan een ‘gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis’. Denk aan een persoonlijkheidsstoornis, psychose of verstandelijke beperking.
  3. De veiligheid van anderen is in gevaar vanwege de kans op herhaling.

 

 

Soorten tbs

Welke variant van tbs de rechter oplegt, is afhankelijk van de ernst van het misdrijf, de stoornis, de kans op herhaling en de mogelijkheid die de verdachte heeft om zich aan de behandelafspraken te houden.

 

Tbs met dwangverpleging

Als de verdachte tijdens het misdrijf leed aan een gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis, en als het gevaar op herhaling ernstig is, kan hij in een gesloten tbs-kliniek worden geplaatst. Dat mag maximaal 4 jaar duren, tenzij bij het misdrijf de lichamelijke integriteit van slachtoffers is aangetast. Daarvan is sprake bij geweldsmisdrijven, zedenzaken (waaronder ook ontucht) en brandstichting met gevaar voor personen. In die gevallen kan de maatregel eindeloos worden verlengd als dat nodig is in verband met de veiligheid.

 

Tbs met voorwaarden

Als het gevaar van herhaling niet zo ernstig is en geen dwangverpleging nodig is, kan de rechter tbs met voorwaarden opleggen. De tbs’er gaat dan niet gedwongen naar een tbs-kliniek. Hij moet zich wel houden aan een aantal strenge voorwaarden, bijvoorbeeld:

  • verblijf in een forensisch psychiatrisch ziekenhuis
  • een psychiatrische of verslavingsbehandeling 
  • verplicht medicijnen nemen
  • bereid en in staat zijn om zich aan de voorwaarden te houden.

De reclassering houdt in de gaten of de tbs’er zich aan de voorwaarden houdt.

 

 

 

Verlenging en beëindiging tbs

Na 2 jaar kan de officier van justitie om verlenging van de maatregel vragen als hij dat nodig vindt. De rechter beslist daarover. Hij kan de tbs met 1 of 2 jaar verlengen of (voorwaardelijk) beëindigen. Als de officier van justitie niet om verlenging vraagt, eindigt de tbs zonder dat de rechter daaraan te pas komt.

 

 

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8.00 uur tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur.