Laden...

Tbs

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Thema's > Tbs

 

Wat is tbs?

 

Tbs (terbeschikkingstelling) is een maatregel om de samenleving te beschermen tegen mensen die misdrijven plegen terwijl ze lijden aan een ernstige stoornis of gebrekkige ontwikkeling.

Voorwaarden tbs 

  • De dader heeft een misdrijf gepleegd waar minstens 4 jaar gevangenisstraf op staat. Of een misdrijf dat speciaal genoemd wordt in de wet, zoals bedreiging.
  • De dader leed aan een persoonlijkheidsstoornis, psychose of verstandelijke beperking toen hij de misdaad beging.
  • De veiligheid van anderen is in gevaar vanwege de kans op herhaling.

 

Onderzoek naar stoornis

Als de rechter-commissaris (onderzoeksrechter) of officier van justitie vermoedt dat een verdachte tijdens het misdrijf leed aan een gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis, vraagt hij om een psychiatrisch/psychologisch onderzoek naar de persoon van de verdachte: een Pro Justitia-onderzoek. Dat leidt vaak tot een advies aan de rechter over de vraag of behandeling nodig is en in welke vorm. De rechter is onafhankelijk en hoeft het advies niet te volgen.

Soorten tbs

Er zijn twee soorten tbs; tbs met dwangverpleging en tbs met voorwaarden. Welke soort tbs de rechter oplegt, hangt af van het misdrijf en de kans op herhaling. 

Kenmerken tbs-veroordeelde

  • ongeveer 9 op de 10 is man
  • de gemiddelde leeftijd ligt rond de 44 jaar
  • ongeveer 1 op de 3 heeft een psychotische stoornis
  • ongeveer 2 op de 3 hebben een persoonlijkheidsstoornis

 

 Bekende zaken waarin tbs werd opgelegd

28 jaar cel + tbs met dwangverpleging

De 28-jarige Michael P. is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 jaar en tbs met dwangverpleging voor het verkrachten, het van haar vrijheid beroven en doden van Anne Faber en het mishandelen van medewerkers van het Pieter Baan Centrum. De man lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis met borderline en antisociale kenmerken. Ook is hij afhankelijk van alcohol, drugs en Ritalin. De rechtbank wil met deze straf de man zo lang mogelijk uit de maatschappij houden en hem daarin niet onbehandeld terug laten keren.

Uitspraak rechtbank

Bekende zaakpagina

8 jaar cel + tbs met dwangverpleging

Bart van U. is in 2017 door het gerechtshof veroordeeld tot 8 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doden van zijn oudste zus Loïs en Els Borst, minister van Staat. Het hof acht in beide gevallen doodslag bewezen. Door zijn psychiatrische ziekte lijkt Van U. in een parallelle wereld te leven, aldus de rechtbank. In die andere wereld heeft hij zijn eigen zus om het leven gebracht.

Uitspraak hof 

Bekende zaakpagina

20 jaar cel + tbs met dwangverpleging

De rechtbank veroordeelde een 52-jarige man uit Nijmegen voor het verkrachten en doden van zijn 21-jarige nichtje. Hij kreeg een gevangenisstraf van 20 jaar en tbs met dwangverpleging.
De rechtbank nam in de strafmaat mee dat hij over de toedracht heeft gezwegen. Ook heeft hij na de dood Facebook-zoekacties georganiseerd, voorop gelopen in de stille tocht en troost gezocht bij de ouders van zijn nichtje.

Uitspraak rechtbank

Tbs met dwangverpleging

Een 61-jarige vrouw vermoordde haar thuiszorgmedewerkster. De rechter heeft haar ontoerekeningsvatbaar verklaard en veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. Ze dacht dat het ministerie van Defensie op afstand bestuurbare chips in haar lichaam had gestopt en is in die waangedachte tot de moord gekomen.

Uitspraak Hoge Raad

6 jaar cel + tbs met dwangverpleging + schadevergoeding

Een man uit Wijchen wordt veroordeeld voor het seksueel misbruik van jonge meisjes met wie hij via internet in contact kwam. Soms waren ze nog maar 12 oud. De man heeft (onder andere) een ziekelijke stoornis, een gebrekkige ontwikkeling van zijn geestvermogens en is verslaafd aan alcohol, internet en seks.

Uitspraak rechtbank

 

Zoek in het uitsprakenregister

In het uitsprakenregister staan alle strafzaken sinds 2002 waarin de rechter tbs heeft opgelegd.

Zoek binnen het uitsprakenregister op ‘tbs’ en maak gebruik van de filters aan de linkerkant van het scherm. 

Infographic tbs

 

 

Vraag en antwoord

Wat is tbs? 

Tbs staat voor terbeschikkingstelling. Het is een maatregel die de rechter kan opleggen om de samenleving te beschermen als iemand een misdrijf heeft gepleegd terwijl hij leed aan een ernstige stoornis of gebrekkige ontwikkeling. Ga naar het uitgebreide antwoord op de vraag 'Wat is tbs?' op veelgestelde vragen

Wanneer legt de rechter tbs op? 

De rechter kan tbs (eventueel in combinatie met een gevangenisstraf) opleggen als aan 3 voorwaarden is voldaan. Lees verder over deze drie voorwaarden op veelgestelde vragen

Hoe vaak legt de rechter tbs op?

Over de afgelopen jaren:

  • 2016: 174 keer
  • 2017: 208 keer
  • 2018: 252 keer
  • 2019: 260 keer
  • 2020: 273 keer

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:

Instagram Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.