Laden...

Procedures curatele

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Curatele > Procedures curatele

Bij curatele regelt een curator alle persoonlijke zaken en geldzaken van iemand die dat zelf niet kan. Alleen een persoon van 18 jaar of ouder kan onder curatele staan.

Curatele vraagt u aan bij de kantonrechter. Deze procedure valt onder het civiel recht. Een advocaat is niet verplicht.

Procedures curatele

Curatele aanvragen

Curatele vraagt u aan bij de kantonrechter. Dit kan nodig zijn als de betrokkene zijn persoonlijke zaken en geldzaken niet zelf kan regelen.

Andere of tweede curator aanstellen

Als curator of betrokkene kunt u hiervoor een verzoek indienen bij de kantonrechter. Wijziging van een curator vindt niet zomaar plaats. Daarvoor moeten goede redenen zijn. De kantonrechter oordeelt hierover.

Curatele stoppen

Curatele stopt alleen vanzelf bij tijdelijke curatele, als de betrokkene overlijdt of als de curatele overgaat in mentorschap en/of bewind. In alle andere gevallen stopt curatele alleen als de kantonrechter dit uitspreekt.

 

 Andere procedures curatele

>Alles uitklappen

 

Juridisch advies

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? Een advocaat is in deze procedure niet verplicht, maar u kunt altijd een advocaat of andere juridisch adviseur inschakelen.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8.00 uur tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur.