Laden...

Procedures curatele

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Curatele > Procedures curatele

Bij curatele regelt een curator alle persoonlijke zaken en geldzaken van iemand die dat zelf niet kan. Alleen een persoon van 18 jaar of ouder kan onder curatele staan.

Curatele vraagt u aan bij de rechter. Deze procedure valt onder het civiel recht. Een advocaat is niet verplicht.

Procedures curatele

Curatele aanvragen

Curatele vraagt u aan bij de rechter. Dit kan nodig zijn als de betrokkene zijn persoonlijke zaken en geldzaken niet zelf kan regelen.

Andere of tweede curator aanstellen

Als curator of betrokkene kunt u hiervoor een verzoek indienen bij de rechter. Wijziging van een curator vindt niet zomaar plaats. Daarvoor moeten goede redenen zijn. De rechter oordeelt hierover.

Curatele stoppen

Curatele stopt alleen vanzelf bij tijdelijke curatele, als de betrokkene overlijdt of als de curatele overgaat in mentorschap en/of bewind. In alle andere gevallen stopt curatele alleen als de rechter dit uitspreekt.

 

Kunt u niet naar de zitting komen? 

Krijgt u een uitnodiging voor een zitting en is het voor u als persoon voor wie curatele is aangevraagd of geregeld (de betrokkene) of als (beoogde) curator om medische redenen niet mogelijk om naar de zitting te komen? Neem contact op met de rechtbank. De contactgegevens staan in de uitnodiging.

Het is mogelijk dat de rechter al bij het bekijken van de aanvraag vindt dat de zitting op de verblijfplaats van de betrokkene moet plaatsvinden. Dan staat dit in de uitnodiging.

Is het om een andere dan een medische reden voor u als betrokkene of als (beoogde) curator niet mogelijk om naar de zitting te komen, neem ook dan contact op met de rechtbank. Bent u niet bij de zitting en heeft u zich niet afgemeld? Dan kan de rechter uw verzoek afwijzen.

Belanghebbenden zijn niet verplicht om naar te zitting te komen. Belanghebbenden zijn de partner en meerderjarige kinderen of, als die er niet zijn, ouders en meerderjarige broers en zussen.

 

 Andere procedures curatele

>Alles uitklappen

 

Juridisch advies

Een advocaat inschakelen is niet altijd verplicht. Het mag wel altijd. Een advocaat of andere juridisch adviseur kan u adviseren over uw situatie, documenten voor u maken en het woord doen tijdens een zitting bijvoorbeeld.

Rechters en anderen bij de Rechtspraak zijn onpartijdig en onafhankelijk. Zij kunnen u informeren, maar niet adviseren.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:


InstagramInstagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.

Op dit moment is het drukker bij ons dan u gewend bent, de wachttijd kan hierdoor oplopen. We doen ons best om u zo spoedig mogelijk te woord te staan.