Laden...

Algemene informatie over echtscheiding

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Echtscheiding

Voor een echtscheiding moet u naar de rechter. U kunt een scheiding aanvragen met uw ex-partner of alleen. Hoe lang een procedure duurt, hangt af van uw situatie. Is het gelukt om samen afspraken te maken? Heeft u kinderen? Allemaal zaken die van invloed zijn.

De echtscheidingsprocedure valt onder het civiel recht. U bent verplicht om een advocaat in te schakelen.

Algemene informatie over echtscheiding


Wat komt er kijken bij het aanvragen van een echtscheiding?

Let wel: het vooraf regelen van zaken is niet verplicht. Uw advocaat kan ook direct de echtscheiding aanvragen bij de rechtbank. In dat geval beslist de rechter over de te regelen en te verdelen zaken.

Advocaat of mediator

Blijkt dat u er onderling niet uitkomt of ontstaat er een conflictsituatie? Dan kunt u ervoor kiezen om gezamenlijk een advocaat of mediator in de arm te nemen, die u begeleidt bij het maken van afspraken. U kunt er ook voor kiezen om allebei een eigen advocaat in te schakelen.

Wilt u een geregistreerd partnerschap laten ontbinden?
Daarvoor gelden andere regels.
> Meer over het ontbinden van een geregistreerd partnerschap

Wilt u dat uw echtscheiding in een Europese lidstaat
(met uitzondering van Denemarken) wordt erkend?
U heeft dan een certificaat echtscheidingen (Brussel II-bis) nodig.
> Meer informatie over het certificaat echtscheidingen

Podcast – In het belang van het kind, het werk van de familierechter

Familierechters Johan Visser en Deirdre Klijn spreken in 2020 over vechtscheidingen. Bij een scheiding beëindig je het partnerschap, maar niet het ouderschap. Hoe voorkom je dat een scheiding verandert in een vechtscheiding?

Beluister ook de andere podcasts.

 

Vraag en antwoord

Welke vormen van echtscheiding zijn er?

Er zijn 3 vormen: echtscheiding, scheiding van tafel en bed en ontbinding van het huwelijk na een scheiding van tafel en bed. In alle gevallen gelden dezelfde procedurestappen.

Wat is het verschil tussen een gemeenschappelijk en een eenzijdig verzoek tot echtscheiding?

Bij een echtscheiding op gemeenschappelijk verzoek dienen u en uw (ex-)partner één verzoekschrift in. U bent het over alle afspraken eens. Een eenzijdig verzoek tot echtscheiding is een verzoek van één van beide partners aan de rechtbank om het huwelijk te ontbinden.

Wanneer ben ik getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen?

Voor 2018 was trouwen in gemeenschap van goederen de standaard. Bent u na 1 januari 2018 getrouwd (of als partners geregistreerd)? Dan bent u getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen.

Juridisch advies

Een advocaat of andere juridisch adviseur kan u adviseren over uw situatie, documenten voor u maken en het woord doen tijdens een zitting bijvoorbeeld.

Rechters en anderen bij de Rechtspraak zijn onpartijdig en onafhankelijk. Zij kunnen u informeren, maar niet adviseren.


Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Algemene vraag

Algemene vragen over de rechtspraak, vragen over bewind(voering) en ondersteuning bij het digitaal werken in Mijn Rechtspraak en Mijn CBM (was Mijn Bewind):

  • Maandag t/m donderdag: 8:00 uur tot 20:00 uur
  • Vrijdag: 8:00 uur tot 17:30 uur

Financiële vraag

Vragen over griffierecht, saldo-opgave, uitstel van betaling aanvragen/betalingsregeling, kopie van de nota en leverancierszaken:

088 361 10 01

rsc.financieel@rechtspraak.nl

  • Maandag t/m vrijdag: 8:00 tot 17:30 uur

Vraag over rechtszaak of dossier

Vraag over een lopende procedure: neem contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzonder college die de zaak behandelt.

Contact