Laden...

Veelgestelde vragen handhaving en sancties

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Handhaving en sancties > Veelgestelde vragen handhaving en sancties

Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over de beroepsprocedure handhaving en sancties. U leest onder andere hoe u in beroep kunt gaan tegen een sanctie, wat de kosten zijn van een beroepsprocedure, en hoe lang de procedure duurt.

Inhoud


 Algemeen

>Alles uitklappen
  • Als u bezwaar heeft gemaakt en dat is afgewezen, kunt u beroep instellen bij de bestuursrechter.

  • Als u de rechtszaak start, betaalt u griffierecht. Als u gelijk krijgt, moet het bestuursorgaan de door u gemaakte proceskosten (deels) vergoeden. Meer over de kosten.

  • De beroepsprocedure duurt minimaal 3 maanden en kan oplopen tot langer dan 1 jaar. Meer over de doorlooptijd.

  • De overheid stelt binnen het bestuursrecht regels en wetten op voor personen en organisaties. U mag bijvoorbeeld pas een schuur bouwen in uw tuin, als u daarvoor een vergunning (toestemming) heeft gekregen. En u moet op tijd uw belastingaangifte doen. Overtreedt u de regels? Dan kan een overheidsorganisatie u een sanctie opleggen.

  • De last onder bestuursdwang is een herstelsanctie, gericht op het herstellen van de oude situatie. De last onder bestuursdwang wordt vaak opgelegd bij eenmalige overtredingen.  

    Voorbeeld: een illegaal gebouwde schuur

    Onderneemt de overtreder voor een bepaalde datum geen actie, dan sloopt de gemeente de schuur. Dit heet de tenuitvoerlegging van de bestuursdwang. De kosten hiervan zijn voor rekening van de overtreder.

  • De last onder dwangsom is een herstelsanctie, gericht op het herstellen van de oude situatie. Deze sanctie wordt vaak opgelegd bij een herhaalde overtreding, om te voorkomen dat de overtreder de overtreding in de toekomst opnieuw begaat.

    Voorbeeld: een eigenaar verhuurt zijn huis illegaal aan toeristen en blijft dit doen

    Een gemeente heeft als beleid dat reguliere woningen niet recreatief mogen worden verhuurd en wil optreden tegen illegale recreatieve verhuur van reguliere woningen. De gemeente legt de eigenaar die een woning illegaal aan toeristen verhuurt een last onder dwangsom op. Blijkt daarna bij een volgende controle dat de woning weer recreatief verhuurd is, dan moet de eigenaar de last onder dwangsom betalen.

  • De bestuurlijke boete is een bestraffende sanctie (ook wel punitieve sanctie genoemd). Enkele voorbeelden van overtredingen waarbij overheidsorganisaties een bestuurlijke boete kunnen opleggen:

    • een werkgever overtreedt de Arbeidsomstandighedenwet
    • een burger met een uitkering geeft zijn inkomsten niet op
    • een werkgever vraagt geen tewerkstellingsvergunning aan voor werknemers afkomstig uit een ander land

    Het doel van de bestuurlijke boete is om ‘leed toe te voegen’. Zodat de overtreder een bepaalde regel, maar ook de andere regels, niet (meer) zo snel zal overtreden. Een overheidsorganisatie mag een bestuurlijke boete alleen opleggen als de wet- en regelgeving bepalen dat een boete kan worden opgelegd.

    Voorbeeld

    Iemand heeft zijn afvalcontainer een dag te vroeg aan de weg gezet en krijgt hiervoor een bestuurlijke boete. Dit kan omdat in de regelgeving van de gemeente staat dat het verboden is om de afvalcontainer voor een bepaald tijdstip aan de weg te zetten. Ook bepaalt de regelgeving dat het college van b en w van de gemeente een boete kan opleggen als het verbod wordt overtreden


Heeft u een vraag?

Bekijk eerst de contactpagina om te zien of uw vraag daar wordt beantwoord. Dit helpt u vaak sneller dan contact opnemen.
Heeft u daarna nog hulp nodig? Neem dan contact op met het Rechtspraak Servicecentrum (RSC):

Openingstijden

Maandag t/m donderdag: 08:00-20:00 uur
Vrijdag: 08:00-17:30 uur