Laden...

Bestuursrecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Naar de bestuursrechter

In beroep gaan

Als uw bezwaar tegen een beslissing van het bestuursorgaan is afgewezen, kunt u hiertegen in beroep gaan door een beroepschrift in te dienen.

Rechtstreeks beroep

U kunt het bestuursorgaan in het bezwaarschrift ook verzoeken om in te stemmen met een rechtstreeks beroep  bij de bestuursrechter. Bij een rechtstreeks beroep slaat u de bezwaarprocedure over.

Voorlopige voorziening

U kunt de bestuursrechter ook om een voorlopige voorziening vragen, zowel in de bezwaar- als in de beroepsprocedure. Hiervoor dient u een verzoekschrift in.

Bij het bestuursrecht neemt de rechter uw zaak alleen inhoudelijk in behandeling als u een rechtstreeks belang heeft. Dit kan een individueel of een collectief belang zijn.

Procedures bestuursrecht

Het bestuursrecht kent verschillende soorten procedures bijvoorbeeld de beroeps- en de voorlopige voorzieningsprocedure.

Gemachtigde bestuursrecht

In een bestuursrechtelijke procedure is het niet verplicht om een advocaat in te schakelen, maar het mag wel. Als u zich laat bijstaan door een advocaat, heeft u geen machtiging nodig. Laat u zich bijstaan door iemand anders, heeft u wel een machtiging nodig.

Kosten rechtszaak

Aan het voeren van een rechtszaak zijn verschillende kosten verbonden. Zoals de kosten voor de behandeling van de zaak door de rechter: de griffierechten. Maar ook kosten voor een advocaat, belastingadviseur of tolk als u deze inschakelt.


Uitspraak

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht geschiedt iedere bestuursrechtelijke uitspraak in het openbaar. Van de uitspraken die zijn gedaan, stelt de rechtbank een proces-verbaal op. Belangstellenden kunnen een afschrift van dat proces-verbaal (met daarin onder andere het zaaknummer, de namen van partijen en de beslissing van de rechtbank) kosteloos opvragen bij de griffie en toegezonden krijgen. Aan de hand van dat proces-verbaal kunnen belangstellenden dan desgewenst een afschrift van een bepaalde uitspraak opvragen bij de griffie. De rechtbank kan die uitspraak dan kosteloos verstrekken of die op www.rechtspraak.nl publiceren.


Mediation naast rechtspraak

Bij mediation naast rechtspraak lossen partijen samen hun conflicten op. Dat doen ze via bemiddeling van een onafhankelijke mediator. Mediation kan op elk rechtsgebied en op elk moment in de rechtszaak. De rechter kan het voorstellen of u kunt het zelf aanvragen. Zo kunt u uw meningsverschil misschien bijleggen en hoeft u niet (meer) naar de rechter. De partijen betalen samen de mediator.

 

Nieuws over bestuursrecht  Nieuws over bestuursrecht

 

 

ENCJ neemt Verklaring van Riga aan om bedreigingen rechtsstaat aan te pakkenENCJ neemt Verklaring van Riga aan om bedreigingen rechtsstaat aan te pakkenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/ENCJ-neemt-Verklaring-van-Riga-aan-om-bedreigingen-rechtsstaat-aan-te-pakken.aspxDen Haag9-6-2025 22:00:00Het Europees Netwerk van Raden voor de rechtspraak (ENCJ) heeft vrijdag de Verklaring van Riga aangenomen. Hierin worden gebieden benoemd waar zich volgens de ENCJ bedreigingen voor de rechtsstaat voordoen. <p>Het Europees netwerk van Raden voor de rechtspraak (ENCJ) heeft vrijdag <a href="/SiteCollectionDocuments/Declaration%20of%20Riga%20_final.pdf" title="Declaration%20of%20Riga%20_final.pdf">de Verklaring van Riga <span class="rnl-file-properties">(pdf, 132,7 KB)</span></a> aangenomen<span>.</span> Hierin worden gebieden benoemd waar zich volgens de ENCJ bedreigingen voor de rechtsstaat voordoen. Denk aan politieke verschuivingen, maatschappelijke veranderingen, wijzigingen in het medialandschap of de gevolgen van digitale ontwikkelingen. Ook presenteerde het netwerk de uitkomst van de 'Survey on independence', een enquête onder Europese rechters over hun onafhankelijkheid<em>.</em></p>
Digitaal procederen in zaken over sociale zekerheid binnenkort mogelijk bij de rechtbank OverijsselDigitaal procederen in zaken over sociale zekerheid binnenkort mogelijk bij de rechtbank Overijsselhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Digitaal-procederen-in-zaken-over-sociale-zekerheid-binnenkort-mogelijk-bij-de-rechtbank-Overijssel.aspxUtrecht26-5-2025 22:00:00Burgers, werkgevers, juridische professionals en gemachtigden kunnen vanaf 16 juni 2025 digitaal in beroep gaan tegen een beslissing van een publieke instantie in sociale zekerheidszaken bij de rechtbank Overijssel. <p>Burgers, werkgevers, juridische professionals (zoals advocaten) en gemachtigden kunnen vanaf 16 juni 2025 digitaal in beroep gaan tegen een beslissing van een publieke instantie in sociale zekerheidszaken bij de rechtbank Overijssel. Denk bijvoorbeeld aan besluiten van publieke instanties, zoals de gemeente, het UWV, het CIZ of DUO, over zaken als uitkeringen, toeslagen, tegemoetkomingen, toekenningen of indicaties. <br></p>
Jaarverslag Rechtspraak: 1,4 miljoen beslissingen in 2024Jaarverslag Rechtspraak: 1,4 miljoen beslissingen in 2024https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Jaarverslag-Rechtspraak-1-4-miljoen-beslissingen-in-2024.aspxDen Haag6-5-2025 22:00:00In 2024 namen rechters en raadsheren, net als in 2023, beslissingen in bijna 1,4 miljoen zaken. Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag van de Rechtspraak.<p>In 2024 werden er zo'n 1,4 miljoen rechterlijke beslissingen genomen, net als in 2023. Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde <a href="/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Jaardocumenten/jaarverslag-rechtspraak-2024/Paginas/default.aspx">jaarverslag van de Rechtspraak</a>. Ongeveer hetzelfde aantal nieuwe zaken werd vorig jaar bij de gerechten aangebracht. In het jaarverslag staan nog meer cijfers. Bijvoorbeeld hoeveel mensen er bij de Rechtspraak werken, het aantal rechters in opleiding en hoeveel uitspraken zijn gepubliceerd in het uitsprakenregister.<br></p>

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.