Laden...

Bestuursrecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Naar de bestuursrechter

In beroep gaan

Als uw bezwaar tegen een beslissing van het bestuursorgaan is afgewezen, kunt u hiertegen in beroep gaan door een beroepschrift in te dienen.

Rechtstreeks beroep

U kunt het bestuursorgaan in het bezwaarschrift ook verzoeken om in te stemmen met een rechtstreeks beroep  bij de bestuursrechter. Bij een rechtstreeks beroep slaat u de bezwaarprocedure over.

Voorlopige voorziening

U kunt de bestuursrechter ook om een voorlopige voorziening vragen, zowel in de bezwaar- als in de beroepsprocedure. Hiervoor dient u een verzoekschrift in.

Bij het bestuursrecht neemt de rechter uw zaak alleen inhoudelijk in behandeling als u een rechtstreeks belang heeft. Dit kan een individueel of een collectief belang zijn.

Procedures bestuursrecht

Het bestuursrecht kent verschillende soorten procedures bijvoorbeeld de beroeps- en de voorlopige voorzieningsprocedure.

Gemachtigde bestuursrecht

In een bestuursrechtelijke procedure is het niet verplicht om een advocaat in te schakelen, maar het mag wel. Als u zich laat bijstaan door een advocaat, heeft u geen machtiging nodig. Laat u zich bijstaan door iemand anders, heeft u wel een machtiging nodig.

Kosten rechtszaak

Aan het voeren van een rechtszaak zijn verschillende kosten verbonden. Zoals de kosten voor de behandeling van de zaak door de rechter: de griffierechten. Maar ook kosten voor een advocaat, belastingadviseur of tolk als u deze inschakelt.


Uitspraak

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht geschiedt iedere bestuursrechtelijke uitspraak in het openbaar. Van de uitspraken die zijn gedaan, stelt de rechtbank een proces-verbaal op. Belangstellenden kunnen een afschrift van dat proces-verbaal (met daarin onder andere het zaaknummer, de namen van partijen en de beslissing van de rechtbank) kosteloos opvragen bij de griffie en toegezonden krijgen. Aan de hand van dat proces-verbaal kunnen belangstellenden dan desgewenst een afschrift van een bepaalde uitspraak opvragen bij de griffie. De rechtbank kan die uitspraak dan kosteloos verstrekken of die op www.rechtspraak.nl publiceren.


Mediation naast rechtspraak

Bij mediation naast rechtspraak lossen partijen samen hun conflicten op. Dat doen ze via bemiddeling van een onafhankelijke mediator. Mediation kan op elk rechtsgebied en op elk moment in de rechtszaak. De rechter kan het voorstellen of u kunt het zelf aanvragen. Zo kunt u uw meningsverschil misschien bijleggen en hoeft u niet (meer) naar de rechter. De partijen betalen samen de mediator.

 

Nieuws over bestuursrecht  Nieuws over bestuursrecht

 

 

Rechtspraak.nl weer bereikbaar na DDoS-aanvalRechtspraak.nl weer bereikbaar na DDoS-aanvalhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/DDoS-aanval-op-rechtspraak-nl.aspxDen Haag5-5-2023 22:00:00​Door het treffen van verschillende maatregelen is rechtspraak.nl weer bereikbaar. De site had sinds donderdagochtend 4 mei te maken met een DDoS-aanval.<p>Door het treffen van verschillende maatregelen is rechtspraak.nl weer bereikbaar. De site had sinds donderdagochtend 4 mei te maken met een DDoS-aanval waardoor het openbare deel van de website slecht of niet bereikbaar was. <span>De Rechtspraak doet aangifte.</span> De aanval had geen impact op de behandeling van rechtszaken. <br></p>
Bijeenkomst Aansluitpunt Rechtspraak voor het project Digitale ToegangBijeenkomst Aansluitpunt Rechtspraak voor het project Digitale Toeganghttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Bijeenkomst-Aansluitpunt-Rechtspraak-voor-het-project-Digitale-Toegang.aspxUtrecht1-5-2023 22:00:00Op 17 mei organiseert de Rechtspraak een (digitale) bijeenkomst voor softwareleveranciers en IT-afdelingen van advocatenkantoren over het Aansluitpunt Rechtspraak. <p>Op 17 mei organiseert de Rechtspraak een (digitale) bijeenkomst voor softwareleveranciers en IT-afdelingen van advocatenkantoren over het Aansluitpunt Rechtspraak. Tijdens de sessie krijgt u meer informatie over de specificaties die nodig zijn voor het Aansluitpunt Rechtspraak en welke vervolgstappen we gaan zetten.<br></p>
Tijd en papier besparen in hoger beroep rijksbelastingen met webportaal Mijn RechtspraakTijd en papier besparen in hoger beroep rijksbelastingen met webportaal Mijn Rechtspraakhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Tijd-en-papier-besparen-in-hoger-beroep-rijksbelastingen-met-webportaal-Mijn-Rechtspraak.aspxUtrecht12-4-2023 22:00:00'Geen hele boomstammen meer versturen, daar ben ik een groot voorstander van. Bovendien is digitaal versturen een stuk efficiënter dan per post.’ Belastingadviseur Robert Van der Jagt is tevreden met het beveiligde webportaal Mijn Rechtspraak.<p><span>'Geen hele boomstammen meer versturen, daar ben ik een groot voorstander van. Bovendien is digitaal versturen een stuk efficiënter dan per post.’ Belastingadviseur Robert van der Jagt is tevreden met het beveiligde webportaal Mijn Rechtspraak waarmee hij digitaal procedeert in hoger beroep rijksbelastingen. </span><br></p>

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:

Instagram Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.