De rechter doet binnen 6 weken na de zitting een uitspraak. Heeft de rechter meer tijd nodig, dan laat hij dat tijdig weten. U krijgt de uitspraak thuisgestuurd. Als u een advocaat heeft ingeschakeld, ontvangt deze de uitspraak. De rechter kan verschillende uitspraken doen:
Gegrond
De rechter stelt u in het gelijk en verklaart het beroep gegrond. De rechter kan:
- het bestuursorgaan de opdracht geven het bezwaar opnieuw te behandelen en een nieuw besluit te nemen met inachtneming van de uitspraak.
- eventueel ook beslissen dat de rechtsgevolgen van het besluit in stand blijven
- zelf een nieuw besluit nemen
Rechtsgevolgen besluit in stand blijven
Soms wordt het besluit van het bestuursorgaan vernietigd, maar oordeelt de rechter dat de rechtsgevolgen van het besluit in stand blijven. De redenen daarvoor staan in de uitspraak. In de praktijk betekent dit dat het besluit inhoudelijk in stand blijft en het bestuursorgaan geen nieuw besluit hoeft te nemen.
Schadevergoeding
Heeft het bestuursorgaan ten onrechte:
- een bestuurlijke boete of een last onder dwangsom opgelegd
- een last onder bestuursdwang tenuitvoergelegd
- of uw verzoek tot handhavend optreden geweigerd?
En heeft u hierdoor schade geleden? Dan kunt u een verzoek tot schadevergoeding indienen.
Schadevergoeding overheid
Ongegrond
De rechter geeft u geen gelijk. De beslissing van het bestuursorgaan blijft gehandhaafd.
U bent het er niet mee eens
Uitspraak rechter
Bent u het niet eens met de uitspraak van de bestuursrechter? U kunt in hoger beroep gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Uitkomst nieuw besluit
De rechter kan het bestuursorgaan de opdracht geven het bezwaar opnieuw te behandelen en een besluit te nemen met inachtneming van de uitspraak. Als u het niet eens bent met dit nieuwe besluit van het bestuursorgaan kunt u opnieuw een beroepsprocedure handhaving en sancties starten.
Uitspraak na vereenvoudigde behandeling
Bent u het niet eens met de uitspraak van de rechter nadat uw zaak
vereenvoudigd is behandeld? Dan kunt u tegen deze uitspraak in verzet. Dit doet u door een brief naar de rechtbank te sturen: het verzetschrift. Dit moet u binnen 6 weken doen. Oordeelt de rechtbank positief over uw verzetschrift, dan vindt er alsnog een zitting plaats.