Laden...

Procedures mentorschap

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Mentorschap > Procedures mentorschap

Bij mentorschap regelt een mentor de verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding van iemand die dat zelf niet kan.

Alleen een persoon van 18 jaar of ouder kan een mentor krijgen. U vraagt mentorschap aan bij de rechter. Een advocaat is niet verplicht.

Procedures mentorschap

Mentorschap aanvragen

Mentorschap vraagt u aan bij de rechter. Tegelijk met het mentorschap kunt u ook bewind aanvragen. Dit kan nodig zijn als de betrokkene ook zijn geldzaken niet zelf kan regelen.

Andere of tweede mentor aanstellen

Als mentor of betrokkene kunt u hiervoor een verzoek indienen bij de rechter. Wijziging van een mentor vindt niet zomaar plaats. Daarvoor moeten goede redenen zijn. De rechter oordeelt hierover.

Mentorschap stoppen

Mentorschap stopt alleen vanzelf bij tijdelijk mentorschap, als de betrokkene overlijdt of als het mentorschap overgaat in curatele. In alle andere gevallen stopt het mentorschap alleen als de rechter dit uitspreekt.

Kunt u niet naar de zitting komen? 

Krijgt u een uitnodiging voor een zitting en is het voor u als persoon voor wie mentorschap is aangevraagd of geregeld (de betrokkene) of als (beoogde) mentor om medische redenen niet mogelijk om naar de zitting te komen? Neem contact op met de rechtbank. De contactgegevens staan in de uitnodiging.

Het is mogelijk dat de rechter al bij het bekijken van de aanvraag vindt dat de zitting op de verblijfplaats van de betrokkene moet plaatsvinden. Dan staat dit in de uitnodiging.

Is het om een andere dan een medische reden voor u als betrokkene of als (beoogde) mentor niet mogelijk om naar de zitting te komen, neem ook dan contact op met de rechtbank. Bent u niet bij de zitting en heeft u zich niet afgemeld? Dan kan de rechter uw verzoek afwijzen.

Belanghebbenden zijn niet verplicht om naar te zitting te komen. Belanghebbenden zijn de partner en meerderjarige kinderen of, als die er niet zijn, ouders en meerderjarige broers en zussen.

 

 Andere procedures mentorschap

>Alles uitklappen

Juridisch advies

Een advocaat inschakelen is niet altijd verplicht. Het mag wel altijd. Een advocaat of andere juridisch adviseur kan u adviseren over uw situatie, documenten voor u maken en het woord doen tijdens een zitting bijvoorbeeld.

Rechters en anderen bij de Rechtspraak zijn onpartijdig en onafhankelijk. Zij kunnen u informeren, maar niet adviseren.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:

Instagram Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.