Laden...

Schadevergoeding overheid

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Schadevergoeding van de overheid

Heeft u schade door een fout van de overheid? En bent u het niet eens met een besluit van de overheidsorganisatie (bestuursorgaan) over uw (aanvraag van) schadevergoeding? Dan kunt u de rechter vragen om het besluit te beoordelen.


Let op!

Onderstaande informatie gaat alleen over het verzoeken van schadevergoeding als gevolg van een onrechtmatig (=onterecht) genomen overheidsbesluit. Dit wordt ook een onrechtmatige overheidsdaad genoemd.

 

Wanneer is er sprake van een onrechtmatige overheidsdaad?

Een overheidsorganisatie kan op 2 manieren tegenover particulieren en organisaties onrechtmatig handelen (een onrechtmatige overheidsdaad plegen):

1. Onrechtmatig handelen als gevolg van een besluit

Een overheidsorganisatie neemt een besluit. Bijvoorbeeld over het afgeven van een vergunning. Als u het niet eens bent met het besluit, kunt u hiertegen bezwaar maken bij de overheidsorganisatie. Daarna kunt u in beroep gaan bij de bestuursrechter. De bestuursrechter kan beslissen dat het besluit onrechtmatig is en dat het besluit vernietigd moet worden. Er is dan sprake van een onrechtmatig genomen besluit.

2. Onrechtmatig overheidsdaad als gevolg van een feitelijke handeling

Een onrechtmatige overheidsdaad kan ook voortkomen uit een zogenoemde feitelijke handeling van de overheidsorganisatie. Vaak ontstaat dit door nalatigheid of onzorgvuldigheid.

Bijvoorbeeld:
De gemeente heeft besloten om een trambaan vlak langs een huis te bouwen. Tijdens de bouw zijn er fouten gemaakt waardoor een deel van het huis verzakt is. De bewoner lijdt hierdoor schade.De trambaan valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Er is dan sprake van een onrechtmatige feitelijke handeling.

 

 

U heeft schade als gevolg van een onrechtmatige overheidsdaad, wat nu?

Stap 1: zelf schadevergoeding vragen

Als u door een onrechtmatige overheidsdaad schade heeft, vraagt u eerst zelf om een schadevergoeding bij de overheidsorganisatie.

Stap 2: naar de rechter

Wordt uw verzoek afgewezen?
Of kunt u het niet eens worden over de hoogte van de schadevergoeding?
Of reageert de overheidsorganisatie niet binnen 8 weken?

Dan kunt u de rechter verzoeken een schadevergoeding toe te kennen.

Afhankelijk van de schade die u heeft geleden gaat u naar de bestuursrechter of de civiele rechter.

 

Procedures schadevergoeding van de overheid: naar welke rechter?

 

Is uw claim hoger dan € 25.000?

Dan gaat u naar de civiele rechter. U bent verplicht een advocaat in te schakelen.

Is uw claim lager dan € 25.000?

Dan kunt u kiezen of u naar de bestuursrechter of naar de kantonrechter gaat. U bent niet verplicht om een advocaat in te schakelen.

Heeft u al een verzoek tot schadevergoeding ingediend bij de bestuursrechter, dan kunt u daarna niet voor dezelfde zaak naar de kantonrechter (of andersom)

 

Uitzondering specifieke zaken

Vordert u schadevergoeding in een van de volgende gebieden?

  • Sociale verzekeringen
  • Ambtenarenrecht
  • Vreemdelingenrecht
  • Belastingen

Dan gaat u altijd naar de bestuursrechter. U bent niet verplicht om een advocaat in te schakelen.

Juridisch advies

Een advocaat of andere juridisch adviseur kan u adviseren over uw situatie, documenten voor u maken en het woord doen tijdens een zitting bijvoorbeeld.

Rechters en anderen bij de Rechtspraak zijn onpartijdig en onafhankelijk. Zij kunnen u informeren, maar niet adviseren.

 

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.