Als ontvanger van de dagvaarding bent u de gedaagde.
Eens met de dagvaarding
Bent u het eens met de dagvaarding, erkent u de vordering? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de deurwaarder. Als u het voor de zittingsdatum samen eens wordt, kan de deurwaarder besluiten de procedure schadevergoeding in te trekken. U voorkomt daarmee dat u de proceskosten van de eiser moet betalen als deze gelijk krijgt.
Niet eens met de dagvaarding
Als u het niet eens bent met de dagvaarding, zijn er 3 mogelijkheden: u reageert schriftelijk, mondeling of u reageert niet.
Schriftelijk
U kunt de kantonrechter een brief sturen waarin u reageert op de inhoud van de dagvaarding. U geeft hierin ook aan welk bewijzen u heeft voor uw standpunt. Uw brief heet een conclusie van antwoord. Als u een brief stuurt, hoeft u niet naar de zitting te komen.
Tegenvordering
Heeft u een eigen vordering op de partij die de rechtszaak is gestart (eiser)? U kunt deze tegenvordering in de conclusie van antwoord opnemen. Uw vordering heet dan een eis in reconventie. De eis in de dagvaarding is de eis in conventie.
Bewijsstukken
Maak kopieën van bewijsstukken die uw verhaal ondersteunen. Nummer deze en voeg ze bij. Bijvoorbeeld brieven of overeenkomsten. U kunt ook getuigen vragen hun verhaal op te schrijven (getuigenverklaring).
Brief opsturen
U stuurt uw brief met de bewijsstukken, in tweevoud, naar de rechtbank (team kanton, afdeling griffie). U kunt de stukken ook afgeven bij de centrale balie van de rechtbank. Het adres staat in de dagvaarding. De brief moet daar uiterlijk op de dag vóór de zitting binnen zijn. Tijdens de zitting kunt u de stukken ook zelf geven aan de rechter.
Uitstel
Heeft u meer tijd nodig om uw reactie te schrijven? U kunt 1 keer 4 weken uitstel krijgen. U vraagt uitstel door de rechtbank een brief te sturen. De brief met uw uitstelverzoek moet uiterlijk op de dag voor de zitting binnen zijn. U kunt ook tijdens de zitting om uitstel vragen.
Wilt u nog meer uitstel? Dit is in principe niet mogelijk. Toch kunt u een verzoek indienen bij de rechter. Als u en de tegenpartij het eens zijn over het uitstel, stemt de rechter alleen met uitstel in als het de procedure niet onredelijk zou vertragen.
Als de tegenpartij het niet eens is met het uitstel, moet u in uw verzoek uitleggen waarom u echt niet kunt reageren. De rechter stemt alleen in met het uitstel als hij de reden heel dringend (klemmend) vindt.
Ook een verzoek om meer uitstel, dient u schriftelijk in. De brief moet uiterlijk op de laatste dag van de uitstelperiode binnen zijn. De kantonrechter kan wel of geen uitstel geven. Hij kan ook uitstel geven voor een kortere periode dan verzocht.
Bekijk voor meer informatie het landelijk procesreglement rolzaken kanton.
Procesreglement
Bekijk voor meer informatie het landelijk procesreglement voor rolzaken kanton.
Hoe verder
Na de zitting krijgt u een brief van de rechtbank. Hierin staat hoe de procedure schadevergoeding verder verloopt.
Mondeling
Wilt u liever mondeling reageren? Dan kunt u uw verhaal tijdens de zitting aan de kantonrechter vertellen. De datum van de zitting staat in de dagvaarding. Verzamel eventueel bewijsstukken ter ondersteuning van uw verhaal. Deze kunt u tijdens de zitting aan de rechter geven.
Geen reactie
Reageert u niet op de dagvaarding en komt u ook niet naar de zitting, dan doet de rechter binnen 2 weken toch uitspraak. Deze uitspraak heet een verstekvonnis. De rechter stelt dan meestal de eiser in het gelijk in zijn eis tot schadevergoeding.