Laden...

Veelgestelde vragen schorsing voorlopige hechtenis

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Schorsing voorlopige hechtenis > Veelgestelde vragen schorsing voorlopige hechtenis

Wanneer u in voorlopige hechtenis zit, kunt u een verzoek indienen om deze voor korte tijd te onderbreken of voor langere tijd te laten schorsen.

De procedure valt onder het strafrecht. In voorlopige hechtenis krijgt u een advocaat toegevoegd. Deze kan het verzoek namens u indienen.

Veelgestelde vragen schorsing voorlopige hechtenis

 Algemeen

>Alles uitklappen
 • ​U kunt op elk moment tijdens de voorlopige hechtenis een verzoek tot schorsing indienen. Dit kan mondeling tijdens de zitting en schriftelijk als u het tussentijds wilt indienen.

 • Dit is afhankelijk van het moment waarop u het verzoek indient en wanneer dat wordt behandeld. Meestal volgt 1 dag na de zitting de beslissing en kan de schorsing die dag of enkele dagen daarna ingaan. Soms duurt het langer omdat u als onderdeel van de schorsing moet worden opgenomen in een behandelinstelling. Lees meer.

 • Als u in voorlopige hechtenis zit, krijgt u een advocaat toegevoegd. Sinds 1 maart 2017 is deze bijstand niet altijd meer kosteloos. Als u in staat bent een advocaat te betalen en u wordt onherroepelijk veroordeeld, dan kunnen deze kosten op u worden verhaald.

  Als u een advocaat kiest die niet werkt op basis van een toevoeging of met wie u afspreekt dat hij van de toevoeging geen gebruik maakt, betaalt u de kosten zelf.

 • De rechter beslist of iemand vastgehouden mag worden op basis van diverse factoren die van zaak tot zaak verschillen, enkele voorbeelden:

  • De verdenking tegen de verdachte moet stevig zijn.
  • Er moet sprake zijn van een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan en - bij vluchtgevaar - van een misdrijf waar gevangenisstraf op staat. Welke misdrijven dat zijn staat in de wet.
  • Er moet sprake zijn van vluchtgevaar, een feit waardoor de rechtsorde ernstig is geschorst, kans op recidive of een onderzoeksbelang.


  Verder probeert de rechter te vermijden dat de voorlopige hechtenis langer duurt dan de straf die naar verwachting uiteindelijk zal worden opgelegd. Meer informatie staat in de nota Aandachtspunten schorsing voorlopige hechtenis.

 • Bij de beslissing over een voorlopige hechtenis van een jongere die berecht wordt volgens het jeugdrecht is altijd een kinderrechter betrokken. De rechter-commissaris is een kinderrechter en in de raadkamer is minimaal 1 kinderrechter vertegenwoordigd.
   
  In tegenstelling tot bij volwassenen, kijkt de rechter bij jongeren altijd of de voorlopige hechtenis onder bepaalde voorwaarden kan worden geschorst. Ook kan de rechter kiezen voor een minder ingrijpende vorm van voorlopige hechtenis als huisarrest of nachtdetentie.

  Een jongere wordt zo min mogelijk in voorlopige hechtenis vastgezet en het streven is om deze zo kort mogelijk te laten duren.

  Meer informatie staat in de nota Aandachtspunten en aanbevelingen voorlopige hechtenis in jeugdstrafzaken.

  Lees meer over jeugdstrafrecht.

Vraag en antwoord

Wanneer kan ik een verzoek om de voorlopige hechtenis te schorsen indienen?

U kunt op elk moment tijdens de voorlopige hechtenis een verzoek tot schorsing indienen. Dit kan mondeling tijdens de zitting en schriftelijk als u het tussentijds wilt indienen.

Hoe lang duurt het voordat de schorsing ingaat?

Dit is afhankelijk van het moment waarop u het verzoek indient en de reden van het verzoek. Meestal volgt 1 dag na de zitting de beslissing en kan de schorsing die dag of enkele dagen daarna ingaan. Soms duurt het langer omdat u als onderdeel van de schorsing moet worden opgenomen in een behandelinstelling.

Wat kost de procedure om de voorlopige hechtenis te schorsen?

Als u in voorlopige hechtenis zit, krijgt u een advocaat toegevoegd. Sinds 1 maart 2017 is deze bijstand niet altijd meer kosteloos. Als u in staat bent een advocaat te betalen en u wordt onherroepelijk veroordeeld, dan kunnen deze kosten op u worden verhaald. Als u een advocaat kiest die niet werkt op basis van een toevoeging of met wie u afspreekt dat hij van de toevoeging geen gebruik maakt, betaalt u de kosten zelf.

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8.00 uur tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur.