Uw beroepszaak wordt normaal gesproken behandeld op een zitting. Dat is anders als:
- de rechter van mening is dat de stukken zo duidelijk zijn dat er geen zitting nodig is én alle partijen aangeven dat ze geen zitting willen. De rechter doet na de toestemming van partijen zonder zitting uitspraak. Als u het niet eens bent met deze beslissing van de rechter, kunt u in hoger beroep gaan (lees verder bij stap 6).
- de rechter kiest voor een vereenvoudigde behandeling, bijvoorbeeld omdat:
- de bestuursrechter niet de juiste rechter is om een zaak te behandelen (de bestuursrechter is 'kennelijk onbevoegd')
- de documenten zo overduidelijk zijn dat verdere mondelinge behandeling niet nodig is (dit heet kennelijk gegrond of ongegrond)
- het beroepschrift te laat is ingediend (het beroepschrift is 'kennelijk niet-ontvankelijk')
Bent u het niet eens met de beslissing van de rechter nadat uw zaak vereenvoudigd is behandeld? Dan kunt u tegen deze uitspraak in verzet. (lees verder bij stap 5).
Uitnodiging zitting
U en de Belastingdienst/Toeslagen ontvangen een uitnodiging voor de zitting. In die uitnodiging staat wanneer (datum) en waar (locatie) de zitting plaatsvindt.
Aanwezigen zitting
U bent niet verplicht om naar de zitting te komen. Komt u wel, dan krijgt u de gelegenheid om een mondelinge toelichting te geven. Ook kunt u vragen van de rechter beantwoorden. Hetzelfde geldt voor de Belastingdienst/Toeslagen.
Openbaar
Rechtszaken over zorgtoeslag, huurtoeslag, kindgebonden budget of kinderopvangtoeslag zijn in beginsel openbaar. Dit betekent dat iedereen de zitting mag bijwonen. De rechter kan in bepaalde situaties beslissen dat de zitting (deels) achter gesloten deuren plaatsvindt.
Zitting bijwonen
Getuige en deskundige
Als u een getuige of deskundige wilt oproepen of meebrengen, dan moet u dat uiterlijk 10 dagen voor de zitting schriftelijk laten weten aan de rechter en aan het bestuursorgaan (overheidsorganisatie).
Meer over getuigen
Meer over deskundigen
Tussenuitspraak
Tussenuitspraak De rechter kan een tussenuitspraak doen wanneer een gebrek in het besluit op bezwaar wordt ontdekt. Bijvoorbeeld dat het besluit onzorgvuldig tot stand is gekomen. De Belastingdienst/Toeslagen krijgt dan de gelegenheid dit gebrek binnen een bepaalde termijn alsnog te herstellen. Vervolgens beoordeelt de rechter of de aanwijzingen van de tussenuitspraak zijn gevolgd en doet een uitspraak.