Laden...

Rechtbank Rotterdam

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOrganisatie > Rechtbanken > Rechtbank Rotterdam

In verband met het coronavirus is de werkwijze van de Rechtspraak aangepast. Ondanks de moeilijke situatie laat de Rechtspraak zoveel mogelijk zaken wel doorgaan. Voor de toegang tot het gerechtsgebouw gelden i.v.m. corona afwijkende regels.


Het coronavirus, wat betekent dit voor de rechtbank Rotterdam?

 

Toegankelijkheid rechtbank

De rechtbank Rotterdam behandelt steeds meer zittingen met fysieke aanwezigheid van procespartijen en overige procesdeelnemers. Wel zijn onze gerechtsgebouwen nog beperkt toegankelijk.

Het dringende advies is in de publieke ruimten van de rechtbank een mondkapje te dragen. Neem een eigen mondkapje mee. In de zittingszalen hoeft u als u zit geen mondkapje te dragen.

Zaken die schriftelijk of via tele(fonisch)horen of skype kunnen worden behandeld, doen we voorlopig nog steeds op die wijze af.
Hier vindt u meer informatie over onze werkwijze tijdens de coronaperiode.

Publiek

Publiek is beperkt welkom. Aanmelden vooraf is noodzakelijk.
Lees verder


Journalist

Bent u journalist en wilt u een zitting bijwonen, meldt u zich dan tijdig aan. Zie onze covidpagina voor meer informatie.

Centrale informatiebalie

Sinds maandag 25 mei is de centrale informatiebalie van de rechtbank Rotterdam geopend. Om een grote toeloop te voorkomen, verzoeken wij u uw zaken bij de Centrale Informatiebalie zoveel mogelijk per post, telefonisch en/of per e-mail af te handelen. 
Lees hoe wij u van dienst kunnen zijn.
 

Gaat mijn zaak door?

Heeft u vragen over uw zaak? Neem contact op met uw advocaat of gemachtigde.

Mijn zaak is uitgesteld

Bel niet naar de rechtbank over de voortgang van uw zaak. Neem voor vragen contact op met uw advocaat of gemachtigde.

Mijn zaak gaat door

Indien in uw zaak een mondelinge behandeling zal plaatsvinden, hoort u van de rechtbank of het gerechtshof wanneer en hoe (via telefonische beeldverbinding of via een fysieke zitting) deze zal plaatsvinden.

 

Contact

Openingstijden

De rechtbank is tijdelijk beperkt toegankelijk vanwege het coronavirus.

Telefoon

088 - 362 60 00

Bezoekadres Rotterdam

Wilhelminaplein 100-125
3072 AK Rotterdam
Plan uw route (google.nl)

Bezoekadres Dordrecht

Steegoversloot 36
3311 PP Dordrecht
Plan uw route (google.nl)

Arrondissement

Werk- en rechtsgebied rechtbank Rotterdam Bekijk rechtbank Rotterdam van binnen.

Nieuws rechtbank Rotterdam  Nieuws rechtbank Rotterdam

 

 

6 jaar cel en tbs voor doden dochter in ziekenhuis6 jaar cel en tbs voor doden dochter in ziekenhuishttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Rotterdam/Nieuws/Paginas/6-jaar-cel-en-TBS-voor-doden-dochter-in-ziekenhuis.aspxRotterdam22-10-2020 22:00:00De rechtbank heeft vandaag een 42-jarige man uit Rotterdam veroordeeld voor het doden van zijn 8-jarige dochtertje in het Maasstadziekenhuis in Rotterdam. De man is veroordeeld voor doodslag en krijgt een gevangenisstraf van zes jaar en tbs met dwangverpleging. De rechtbank is van oordeel dat de man handelde onder invloed van een geestelijke stoornis, maar ook een eigen verantwoordelijkheid had.
20 jaar cel en tbs voor dodelijke schietpartij20 jaar cel en tbs voor dodelijke schietpartijhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Rotterdam/Nieuws/Paginas/20-jaar-cel-en-TBS-voor-dodelijke-schietpartij.aspxRotterdam21-10-2020 22:00:00<p>De rechtbank heeft vandaag een 26-jarige man uit Rotterdam veroordeeld voor doodslag op een (toen) 32-jarige man uit Rotterdam en poging daartoe op diens iets jongere broer, ook afkomstig uit Rotterdam. <br><br>In de nieuwjaarsnacht van 2019 heeft de verdachte gericht met een vuurwapen op beide mannen geschoten. Daarbij viel een dodelijk slachtoffer te betreuren en raakte het andere slachtoffer zeer zwaar gewond. <br><br>Verder wordt de man veroordeeld voor poging tot doodslag op een man in een auto. Bij dat strafbaar feit, gepleegd op 1 december 2018, is door verdachte gericht geschoten op de bestuurder van een andere auto. <br><br>Voor beide incidenten is niet gebleken van een aanleiding voor het schieten. De verdachte is ook veroordeeld voor het tweemaal voorhanden hebben van een vuurwapen. </p>
Deze zittingen gaan door bij de rechtbank Rotterdam in week 44 (26-30 okt 2020)Deze zittingen gaan door bij de rechtbank Rotterdam in week 44 (26-30 okt 2020)https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Rotterdam/Nieuws/Paginas/Deze-zittingen-gaan-door-bij-de-rechtbank-Rotterdam-in-week-44-26-30-okt-2020.aspxRotterdam21-10-2020 22:00:00<p>Vanaf 11 mei 2020 behandelt de rechtbank Rotterdam weer meer zaken in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten. Strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken hebben daarbij prioriteit. Zaken die schriftelijk of via tele(fonisch) horen of skype kunnen worden behandeld, doen we voorlopig nog steeds op die wijze af. <br><br>De afgelopen periode zijn in onze gebouwen in Rotterdam en Dordrecht maatregelen getroffen waardoor het mogelijk is partijen op een verantwoorde manier te ontvangen. Plexiglasschermen zijn aangebracht en ook de nodige signalering in de wachtruimtes en gangen.  </p>

Vraag en antwoord

Kan ik bij de rechtbank terecht met vragen?

Op deze site vindt u al veel informatie over de rechtbank. Vindt u uw antwoord niet, neem dan contact op met een medewerker van de Centrale Informatiebalie.

U kunt op alle werkdagen terecht bij de Centrale Informatiebalie. De rechtbank kan niet ingaan op uw persoonlijke, juridische vragen.

Hoe kan ik een document voor het buitenland laten legaliseren?

Een apostille of legalisatie kunt u krijgen bij het de Centrale Informatiebalie van de locatie Rotterdam en Dordrecht.

Kan ik bij de rechtbank juridisch advies krijgen?

De rechtbank is onafhankelijk en mag daarom geen juridisch advies geven. Dit zou haar onafhankelijkheid schaden. Neem voor vragen op juridisch gebied contact op met een juridisch adviseur.