Als ontvanger van de dagvaarding bent u de gedaagde.
Wilt u juridisch advies over uw situatie? Op de
pagina juridisch advies leest u bij welke organisaties u hiervoor terecht kunt. U kunt de hulp van een
advocaat of
gemachtigde inschakelen, maar dit is niet verplicht. Hieronder leest u wat u als
gedaagde zelf kunt doen.
Eens met de dagvaarding
Bent u het eens met de dagvaarding en erkent u de vordering? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de gerechtsdeurwaarder. Als u het samen eens wordt, kan de gerechtsdeurwaarder de procedure intrekken voor de rolzittingsdatum. U voorkomt daarmee dat u de proceskosten van de eiser moet betalen als deze gelijk krijgt.
Niet eens met de dagvaarding
Als u het niet eens bent met de dagvaarding, zijn er 3 mogelijkheden:
- u reageert schriftelijk
- u reageert mondeling op de rolzitting
- u reageert niet
1. Schriftelijke reactie
U kunt de kantonrechter een brief sturen met uw reactie. U hoeft dan niet naar de rolzitting te komen. Uw brief heet een conclusie van antwoord.
In de brief reageert u op de inhoud van de dagvaarding. U geeft hierin ook aan welke bewijzen u heeft voor uw standpunt. U kunt voor de brief gebruik maken van de
Schrijfhulp Reageren op een dagvaarding.
Heeft u een eigen vordering op de partij die de rechtszaak is gestart (eiser)? Neem deze tegenvordering dan op in de conclusie van antwoord. Uw vordering heet dan een eis in reconventie (de eis in de dagvaarding is de eis in conventie).
Maak kopieën van bewijsstukken die uw verhaal ondersteunen. Nummer deze en voeg ze bij. Bijvoorbeeld brieven of overeenkomsten. U kunt ook getuigen vragen hun verhaal op te schrijven (getuigenverklaring).
Opsturen
U stuurt uw brief met de bewijsstukken, in tweevoud, naar de rechtbank (team kanton, afdeling griffie). Of u geeft de stukken af bij de informatiebalie van de rechtbank. Het adres staat in de dagvaarding. De brief moet daar uiterlijk op de dag vóór de rolzitting binnen zijn. Tijdens de rolzitting (datum staat in de dagvaarding) kunt u de stukken ook zelf geven aan de kantonrechter.
Na de rolzitting krijgt u een brief van de rechtbank. Hierin staat hoe de procedure verder verloopt.
Uitstel vragen voor uw schriftelijke reactie
Heeft u meer tijd nodig om uw reactie te schrijven? U kunt 1 keer 4 weken uitstel krijgen. U vraagt uitstel door de rechtbank een brief te sturen. De brief met uw uitstelverzoek moet uiterlijk op de dag voor de zitting binnen zijn. U kunt ook tijdens de rolzitting om 4 weken uitstel vragen.
Schrijfhulp Uitstel vragen
Wilt u nog meer uitstel? Dit is in principe niet mogelijk. Toch kunt u een verzoek indienen bij de rechter. Als u en de tegenpartij het eens zijn over het uitstel, stemt de rechter alleen met uitstel in als het de procedure niet onredelijk zou vertragen.
Als de tegenpartij het niet eens is met het uitstel, moet u in uw verzoek uitleggen waarom u echt niet kunt reageren. De rechter stemt alleen in met het uitstel als hij de reden heel dringend (klemmend) vindt.
Ook een verzoek om meer uitstel, dient u schriftelijk in. De brief moet uiterlijk op de laatste dag van de uitstelperiode binnen zijn. De kantonrechter kan wel of geen uitstel geven. Hij kan ook uitstel geven voor een kortere periode dan verzocht.
2. Mondelinge reactie op de rolzitting
Wilt u liever mondeling reageren? Dan kunt u uw verhaal tijdens de rolzitting aan de kantonrechter vertellen. De datum van de rolzitting staat in de dagvaarding. Verzamel eventueel bewijsstukken ter ondersteuning van uw verhaal. Deze kunt u tijdens de zitting aan de kantonrechter geven.
3. U reageert niet
Reageert u niet op de dagvaarding en komt u ook niet naar de rolzitting, dan doet de kantonrechter 2 weken later toch uitspraak. Deze uitspraak heet een verstekvonnis. De kantonrechter stelt dan meestal de eiser in het gelijk. Lees hieronder in stap 3 meer over het verstekvonnis.
Procesreglement
Meer informatie vindt u
in het Landelijk procesreglement voor kantonzaken.