Laden...

Algemene informatie over echtscheiding

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Uw Situatie > Echtscheiding

Voor een echtscheiding moet u naar de rechter. U kunt een scheiding aanvragen met uw ex-partner of alleen. Hoe lang een procedure duurt, hangt af van uw situatie. Is het gelukt om samen afspraken te maken? Heeft u kinderen? Allemaal zaken die van invloed zijn.

De echtscheidingsprocedure valt onder het civiel recht. Het inschakelen van een advocaat is verplicht.

Algemene informatie over echtscheiding


Wat komt er kijken bij het aanvragen van een echtscheiding?

Let wel: het vooraf regelen van zaken is niet verplicht. Uw advocaat kan ook direct de echtscheiding aanvragen bij de rechtbank. In dat geval beslist de rechter over de te regelen en te verdelen zaken.

 
 

Advocaat of mediator

Blijkt dat u er onderling niet uitkomt of ontstaat er een conflictsituatie? Dan kunt u ervoor kiezen om gezamenlijk een advocaat of mediator in de arm te nemen, die u begeleidt bij het maken van afspraken. U kunt er ook voor kiezen om allebei een eigen advocaat in te schakelen.

Wilt u een geregistreerd partnerschap laten ontbinden?
Daarvoor gelden andere regels.
> Meer over het ontbinden van een geregistreerd partnerschap

Nieuwe regels huwelijksvermogensrecht vanaf 1 januari 2018


Voor 2018 was trouwen in gemeenschap van goederen de standaard. Bent u na 1 januari 2018 getrouwd (of als partners geregistreerd)? Dan bent u getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen.

Wat is er veranderd?

  • Privébezittingen of schulden van vóór het huwelijk blijven privé en vallen niet in de gemeenschap.
  • Schenkingen, giften en erfenissen blijven privé, of ze nu vóór of tijdens het huwelijk zijn ontvangen.

Wat blijft hetzelfde?

  • Vermogen dat u tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap opbouwt, is van u samen.
  • Schulden die ontstaan tijdens het huwelijk vallen in de gemeenschap, ook als een van de partners niets van deze schulden afweet.

Vraag en antwoord

Welke vormen van echtscheiding zijn er?

Er zijn 3 vormen: echtscheiding, scheiding van tafel en bed en ontbinding van het huwelijk na een scheiding van tafel en bed. In alle gevallen gelden dezelfde procedurestappen.

Wat is het verschil tussen een gemeenschappelijk en een eenzijdig verzoek tot echtscheiding?

Bij een echtscheiding op gemeenschappelijk verzoek dienen u en uw (ex-)partner één verzoekschrift in. U bent het over alle afspraken eens. Een eenzijdig verzoek tot echtscheiding is een verzoek van één van beide partners aan de rechtbank om het huwelijk te ontbinden.

Wat is een echtscheidingsconvenant?

Een echtscheidingsconvenant (ook wel echtscheidingsovereenkomst genoemd) is een document waarin u afspraken vastlegt over alles wat u moet regelen of verdelen op het moment van echtscheiding. Denk aan pensioenuitkering, alimentatie, geld, spullen en uw huis.

Juridisch advies

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? Een advocaat is alleen bij een procedure voor de civiele rechter verplicht. Bij een kantonprocedure is dit niet verplicht, maar u kunt altijd een advocaat of andere juridisch adviseur inschakelen.


Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via
Stel uw vraag via

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur.

Veelgestelde vragen aan het Rechtspraak Servicecentrum