Bent u het niet eens met de uitspraak van de rechter? U kunt hiertegen in hoger beroep gaan. Hetzelfde geldt voor de gemeente of het zorgkantoor.
U gaat in hoger beroep door een hogerberoepschrift in te dienen bij de Centrale Raad van Beroep (CRvB). Het adres staat op de uitspraak van de rechtbank. Het hogerberoepschrift moet binnen 6 weken na de uitspraak binnen zijn.
Komt u door de beslissing van de gemeente of het zorgkantoor acuut in de problemen? U kunt de rechter vragen om een voorlopige voorziening te treffen.
Digitaal indienen
U kunt uw hogerberoepschrift digitaal indienen bij de CRvB. U heeft hier een DigiD voor nodig.
Hogerberoepschriftformulier
Schriftelijk indienen
U kunt zelf een hogerberoepschrift opstellen en deze schriftelijk indienen. Vermeld hierin:
- uw naam en adres
- het besluit waartegen u in hoger beroep komt
- waarom u het niet eens bent met de uitspraak van de rechtbank
- wat de beslissing volgens u moet zijn
Dateer en onderteken het hogerberoepschrift. Stuur het naar de CRvB. Het adres staat in de uitspraak die u of uw advocaat heeft ontvangen.
Mee te sturen documenten
Stuur de stukken die belangrijk zijn voor de rechter mee met het hogerberoepschrift. In elk geval:
de uitspraak van de rechter waartegen u in hoger beroep komt
eventuele documenten en foto’s waarmee u uw standpunt kunt onderbouwen. Denk hier aan doktersadviezen en bevindingen, bijvoorbeeld bij autisme of ADHD. Bewijs voor noodzakelijke thuiszorg.
Verweerschrift indienen
Als het bestuursorgaan hoger beroep heeft ingesteld, stuurt de CRvB u daarvan een afschrift. Ook krijgt u een uitnodiging om een verweerschrift in te dienen. Dit kan digitaal.
Aanvullende stukken indienen
De CRvB stuurt kopieën van de stukken die het bestuursorgaan heeft ingediend. U kunt zelf ook aanvullende stukken indienen.
Zitting
In principe is er altijd een zitting. 3 raadsheren (rechters in hoger beroep) behandelen de zaak. Net als bij de rechtbank is de zitting van rechtszaken over een pgb niet openbaar.
Vereenvoudigde behandeling
De CRvB kan beslissen een zaak zonder zitting af te handelen. Bijvoorbeeld omdat de stukken overduidelijk zijn (kennelijk gegrond of ongegrond) of omdat het hogerberoepschrift te laat is ingediend (kennelijk niet-ontvankelijk).
Tussenuitspraak CRvB
De CRvB kan een tussenuitspraak doen wanneer een gebrek in het besluit wordt ontdekt. Bijvoorbeeld dat het besluit onzorgvuldig tot stand is gebracht. De gemeente of het zorgkantoor krijgt dan de gelegenheid dit gebrek binnen een bepaalde termijn alsnog te herstellen. Vervolgens beoordeelt de CRvB of de aanwijzingen van de tussenuitspraak zijn gevolgd en doet een uitspraak.
Uitspraak CRvB
De CRvB doet binnen 6 weken na de zitting een uitspraak. Heeft de CRvB meer tijd nodig, dan hoort u dat tijdig. U krijgt de uitspraak thuisgestuurd. Als u een advocaat heeft ingeschakeld, ontvangt deze de uitspraak.
Uitspraak na vereenvoudigde behandeling
Bent u het niet eens met de uitspraak van de CRvB nadat uw zaak vereenvoudigd is behandeld? Dan kunt u tegen deze uitspraak in verzet. Dit doet u door een brief naar de CRvB te schrijven: het verzetschrift. Dit moet u binnen 6 weken doen.
De CRvB is de hoogste rechter op het gebied van sociale zekerheid.