Laden...

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015)

Wie zichzelf door ouderdom, ziekte of beperking niet zelfstandig kan redden, kan de gemeente vragen om ondersteuning. Denk aan huishoudelijke hulp, aanpassing van de woning, dagbesteding, vervoer of opvang buitenshuis. Wijst de gemeente uw verzoek (gedeeltelijk) af, dan kunt u bezwaar maken tegen die beslissing. Als de gemeente uw bezwaar ongegrond verklaart, kunt u beroep instellen bij de bestuursrechter.

De beroepsprocedure Wmo valt onder het bestuursrecht. Het is niet verplicht om een advocaat in te schakelen.

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

De Wmo 2015 verplicht gemeenten om mensen te helpen die moeite hebben met zelfstandig wonen en deelnemen aan de samenleving. Zij moeten eerst een beroep doen op hun netwerk. Als dat niet lukt, is de gemeente aan zet.

Beroep instellen

Is uw verzoek om ondersteuning vanuit de Wmo afgewezen? En is uw bezwaar tegen dat besluit ongegrond verklaard? Dan kunt u beroep instellen bij de bestuursrechter.

Redenen voor beroep tegen Wmo-besluit

Een reden voor bezwaar of beroep kan bijvoorbeeld zijn dat de gemeente: 

Vraag en antwoord

Wat kost een beroepsprocedure Wmo?

U betaalt griffierecht. Kiest u ervoor een advocaat of mediator in te schakelen, dan moet u ook daarvoor betalen. Mogelijk komt u in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten van een advocaat of mediator. Als u gelijk krijgt, moet de gemeente de kosten (deels) vergoeden. Meer over de kosten.

Hoe lang duurt de beroepsprocedure Wmo?

De beroepsprocedure Wmo duurt minimaal 3 maanden. Als de zaak in hoger beroep gaat, loopt dit op tot langer dan 1 jaar.

Hoe overbrug ik die tijd zonder in de problemen te komen?

Als u acuut in de problemen komt, kunt u de rechter vragen een voorlopige voorziening te treffen. Dit kan ook al tijdens uw bezwaarprocedure bij de gemeente.

Juridisch advies

Een advocaat inschakelen is niet altijd verplicht. Het mag wel altijd. Een advocaat of andere juridisch adviseur kan u adviseren over uw situatie, documenten voor u maken en het woord doen tijdens een zitting bijvoorbeeld.

Rechters en anderen bij de Rechtspraak zijn onpartijdig en onafhankelijk. Zij kunnen u informeren, maar niet adviseren.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:


InstagramInstagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.

Op dit moment is het drukker bij ons dan u gewend bent, de wachttijd kan hierdoor oplopen. We doen ons best om u zo spoedig mogelijk te woord te staan.