Laden...

Eigen faillissement aanvragen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksSchulden > Faillissement > Eigen faillissement aanvragen

Wilt u als persoon uw eigen faillissement aanvragen? Of dat van uw organisatie (onderneming, stichting of vereniging)? Als aan de voorwaarden is voldaan, kunt u een procedure starten bij de rechter. Een advocaat is hiervoor niet verplicht.


Mogelijk alternatief natuurlijk personen: wettelijke schuldsanering

Bent u een natuurlijk persoon met of zonder eenmanszaak, vennootschap onder firma of commanditaire vennootschap? Dan kunt u overwegen om eerst een oplossing te vinden voor uw schuldenprobleem via schuldhulpverlening (juridischloket.nl) Als u aan de voorwaarden voldoet, kunt u een beroep doen op de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp).


Voorwaarden voor aanvragen eigen faillissement

U of uw organisatie (onderneming, stichting of vereniging):

  • is gestopt met betalen, en
  • heeft 2 of meer schulden bij verschillende schuldeisers, waarvan minimaal 1 schuld opeisbaar is (de betalingstermijn is voorbij).

 De verzoekschriftprocedure bestaat uit de volgende stappen:

>Alles uitklappen
  • U vult het Formulier Eigen aangifte faillissement in. U bent de verzoeker en kiest hieronder het formulier dat past bij uw situatie. U logt in met uw DigiD.

    Wie kan het aanvragen?

    De verzoeker kan zijn:

    Natuurlijk persoon

    Een natuurlijk persoon is een mens, zonder rechtspersoonlijkheid (zoals een besloten vennootschap (bv), naamloze vennootschap (nv), stichting of vereniging).

    Een natuurlijk persoon wordt ook wel ‘particulier’ genoemd.

           

    Start formulier Eigen aangifte faillissement

    Natuurlijk persoon met onderneming

    • een natuurlijk persoon die ook eigenaar is van een eenmanszaak (bijvoorbeeld een zzp’er) 
    • 1 van de natuurlijke personen die met elkaar samenwerken in een vennootschap onder firma (vof) 
    • 1 van de natuurlijke personen die als beherend vennoten samenwerken in een commanditaire vennootschap (cv)

    Start formulier Eigen aangifte faillissement

    Organisatie met rechtspersoonlijkheid

    Bent u vertegenwoordiger van een organisatie met rechtspersoonlijkheid, zoals een besloten vennootschap (bv), naamloze vennootschap (nv), stichting of vereniging)? 

    U kunt dan voor deze organisatie het faillissement aanvragen.


    Start formulier Eigen aangifte faillissement


     

    Ondertekening

    Als verzoeker ondertekent u het formulier. Aanvullende vereisten bij ondertekening:

    • Eenmanszaak: uw echtgenoot of geregistreerd partner moet bij enige gemeenschap van goederen de aanvraag ook ondertekenen.
    • Vennootschap onder firma: alle andere vennoten die natuurlijk persoon zijn moeten de aanvraag ondertekenen.
    • Commanditaire vennootschap: alle andere beherende vennoten die natuurlijk persoon zijn moeten de aanvraag ondertekenen. 
    • Bij curatele: als een van de natuurlijke personen onder curatele staat, moet ook de curator het verzoek ondertekenen.
    • Bij bewind: als een van de natuurlijke personen onder (beschermings)bewind staat, moet de (beschermings)bewindvoerder zijn standpunt over het verzoek kenbaar maken.

    Zie voor uitgebreide informatie:

    De aanvraag indienen

    U selecteert in het formulier de rechtbank in het werkgebied waar u woont of waar uw organisatie statutair gevestigd is. In het formulier staat welke documenten u moet bijvoegen. Stuur het formulier, met de documenten, in tweevoud op. Of u geeft het, eveneens in tweevoud, af bij de informatiebalie van de rechtbank, ter attentie van de insolventiegriffie.

    Intrekking verzoek

    Het is mogelijk om een aanvraag van uw eigen faillissement nog in te trekken. Dit kan op de zitting of schriftelijk voorafgaand aan de zitting.


  • De zitting is niet openbaar.

    Oproep voor de zitting

    Binnen enkele dagen ontvangt u als verzoeker van de rechtbank een oproep voor de zitting. Hierin staat wanneer en waar de zitting plaatsvindt. Faillissementszittingen vinden meestal plaats op een vaste dag in de week, dat is vaak de dinsdag.

    Bent u een natuurlijk persoon of een natuurlijk persoon met onderneming (eigenaar eenmanszaak, vennoot van een vennootschap onder firma (vof) of beherend vennoot van een commanditaire vennootschap (cv)? Dan wordt u in de oproep voor de zitting gewezen op de mogelijkheid om een schuldsaneringsverzoek in te dienen. Meer informatie over wettelijke schuldsanering.

    Als u geen behoefte heeft aan de mondelinge toelichting

    Heeft u als verzoeker geen behoefte om uw verzoek tijdens de zitting mondeling toe te lichten? Dan kunt u dit de rechtbank schriftelijk laten weten bij uw aanvraag. De rechter kan dan op uw aanvraag beslissen zonder mondelinge behandeling. Vindt de rechter een zitting toch noodzakelijk? Dan ontvangt u toch een oproep. 

    Verschijnen op de zitting

    Als u een oproep heeft ontvangen, moet u op de zitting verschijnen om een mondelinge toelichting te geven. Als u niet komt, kan dit nadelig voor u zijn.

    Een persoon die het verzoek medeondertekend heeft (bijvoorbeeld uw echtgenoot of vennoot), is ook uitgenodigd voor de zitting. Is deze persoon niet aanwezig? Dan moet u de rechter een schriftelijke volmacht van de betreffende persoon overhandigen. 

    Tijdens de zitting

    De rechter stelt tijdens de mondelinge behandeling vragen. Hij controleert of u voldoet aan de voorwaarden en beoordeelt of hij uw verzoek kan toewijzen.


  • De rechter doet meestal uitspraak (vonnis) tijdens de zitting. Is dit niet mogelijk dan volgt de uitspraak zo snel mogelijk, meestal binnen 1 of 2 weken. U krijgt het vonnis toegestuurd. 

    Toewijzing

    Als de rechter akkoord gaat met het verzoek:

    Publicatie

    De griffie van de rechtbank schrijft het vonnis in, in het faillissementsregister van de rechtbank en in het Centraal Insolventieregister (CIR). Ook wordt het vonnis bekend gemaakt in de Staatscourant.

    Gevolgen van de faillietverklaring

    Voor u als schuldenaar

    • beslag op alle bezittingen (behalve op de eerste levensbehoeften) 
    • verlies van het beheer en de beschikking over het vermogen 
    • alle post gaat rechtstreeks naar de curator

    Voor de schuldeiser

    • hij kan zelf geen beslag meer leggen bij u als schuldenaar 
    • hij dient zijn vordering met bewijsstukken in bij de curator 
    • op de verificatievergadering wordt de definitieve lijst met erkende vorderingen vastgesteld 
    • als de curator tot betaling van schuldeisers kan overgaan, krijgt de schuldeiser betaald volgens de uitdelingslijst van de curator 
    • een resterende schuld kan hij na het faillissement proberen te innen. 

     

    Meer informatie over hoe een faillissement kan eindigen.

    Afwijzing

    Als de rechter het faillissementsverzoek afwijst en u bent het daar niet mee eens, dan kunt u in hoger beroep gaan.


  • Hoger beroep

    U kunt in hoger beroep tegen de afwijzing van uw faillissementsverzoek. Dan legt u uw zaak voor een nieuwe behandeling voor aan het gerechtshof. Dit moet u binnen 8 dagen na de uitspraak doen. Daarbij heeft u een advocaat nodig, die het hoger beroep moet instellen. 

    Cassatie

    Bent u het daarna niet eens met de uitspraak van het gerechtshof, dan kunt u binnen 8 dagen in cassatie. Een cassatieberoep is een verzoek aan de Hoge Raad der Nederlanden om een eerdere uitspraak van een gerechtshof te vernietigen. Ook hiervoor heeft u een advocaat nodig.

Kosten faillissementsprocedure

Voor deze procedure betaalt u geen griffierechten. Mogelijk heeft u wel andere kosten, zoals een advocaat als u deze inschakelt.

Doorlooptijd faillissementsprocedure

In het algemeen vindt de zitting in een faillissementsprocedure plaats binnen 6 weken na het indienen van het verzoekschrift. De uitspraak volgt tijdens de zitting of zo snel mogelijk daarna.

Vraag en antwoord

Wat is het verschil tussen faillissement en schuldsanering (Wsnp)

Het belangrijkste verschil tussen het faillissement en de Wsnp is dat de Wsnp ertoe kan leiden dat de schuldenaar een schone lei krijgt. Lees verder

Wat is de belangrijkste taak van de rechter-commissaris?

De rechter-commissaris houdt toezicht op het beheer en de vereffening van de boedel.

Wat is de belangrijkste taak van de curator?

De curator probeert zo veel mogelijk opbrengsten te verkrijgen voor de schuldeisers. Hij maakt een overzicht van het vermogen van de schuldenaar, de vorderingen van de schuldeisers en de volgorde van uitbetaling na verkoop van de bezittingen van de schuldenaar.

Juridisch advies

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? U kunt een advocaat of andere juridisch adviseur inschakelen. Bij sommige faillissementsprocedures is een advocaat verplicht.

 

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.