Laden...

Procedures faillissement

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksSchulden > Faillissement > Procedures faillissement

Wilt u faillissement aanvragen voor uzelf of uw organisatie (onderneming, stichting of vereniging)? Of wilt u als schuldeiser het faillissement van een ander aanvragen? Op deze pagina vindt u informatie over de verschillende procedures rond faillissement. Alleen voor het aanvragen van het faillissement van een ander is een advocaat verplicht. De procedures vallen onder het civiel recht.


Eigen faillissement aanvragen

Wilt u als persoon uw faillissement aanvragen? Of dat van uw organisatie (onderneming, stichting of vereniging)? Als aan de voorwaarden is voldaan, kunt u een procedure starten bij de rechter. Een advocaat is hiervoor niet verplicht.

 

Faillissement van een ander

Aanvragen 

Bent u schuldeiser? Als uw schuldenaar ook andere schuldeisers heeft, kunt u zijn faillissement aanvragen.

In verweer gaan

Vraagt een van uw schuldeisers uw faillissement aan? Als u het daarmee niet eens bent, dan kunt u tegen dit verzoek in verweer gaan.


Beëindiging faillissement

Een faillissement kan eindigen:

  • na een verzoek van de curator om het faillissement op te heffen wegens een gebrek aan baten. Er zijn dan zo weinig bezittingen dat de curator geen betalingen aan schuldeisers kan doen. Na opheffing kunnen schuldeisers weer van de schuldenaar eisen dat hij de schulden betaalt.
  • als het lukt om een akkoord te sluiten met de schuldeisers. De schuldenaar hoeft dan een deel van de schulden te betalen. Na beëindiging van het faillissement kunnen schuldeisers betaling van resterende schulden niet meer afdwingen. Als u schuldenaar bent, kan uw curator hier meer over vertellen.
  • als de curator klaar is met zijn werk en er geen akkoord tot stand kwam. De curator heeft zo veel mogelijk opbrengsten verkregen. Hiermee heeft hij de schuldeisers zo veel mogelijk betaald. Schuldeisers kunnen na beëindiging weer van de schuldenaar eisen dat hij de resterende schulden betaalt.
  • als de rechter het verzoek van de schuldenaar om het faillissement om te zetten in wettelijke schuldsanering toewijst. Als u schuldenaar bent, kan uw curator meer informatie geven over de voorwaarden en het omzettingsverzoek (bureauwsnp.nl).
  • door vernietiging na verzet, hoger beroep of cassatie.

Vraag en antwoord

Wat is het verschil tussen faillissement en schuldsanering (Wsnp)

Het belangrijkste verschil tussen het faillissement en de Wsnp is dat de Wsnp ertoe kan leiden dat de schuldenaar een schone lei krijgt. Lees verder

Wat is de belangrijkste taak van de rechter-commissaris?

De rechter-commissaris houdt toezicht op het beheer en de vereffening van de boedel.

Wat is de belangrijkste taak van de curator?

De curator probeert zo veel mogelijk opbrengsten te verkrijgen voor de schuldeisers. Hij maakt een overzicht van het vermogen van de schuldenaar, de vorderingen van de schuldeisers en de volgorde van uitbetaling na verkoop van de bezittingen van de schuldenaar.

Juridisch advies

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? U kunt een advocaat of andere juridisch adviseur inschakelen. Bij sommige faillissementsprocedures is een advocaat verplicht.

 

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.