Laden...

Wettelijke schuldsanering (Wsnp)

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Schulden > Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp)

Komt u er met de hulp van uw schuldhulpverlener niet uit met uw schuldeisers? En komt er geen minnelijke schuldenregeling tot stand? Dan kunt u de rechter vragen om toelating tot de wettelijke schuldsanering. Hiervoor moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. De procedure valt onder het civiel recht. Een advocaat is niet verplicht.

Wettelijke schuldsanering (Wsnp)

Schuldsanering

Dit is een uitlegvideo over hoe je in aanmerking komt voor Wsnp. (In de video wordt gesproken over een Wsnp-periode van 3 jaar. De regeling kan echter langer of korter duren.)

Hoe verloopt een wettelijke schuldsanering (Wsnp)?

U spaart zoveel mogelijk voor de schuldeisers. Als u bent toegelaten voor 1 juli 2023 tot de regeling dan spaart u 3 jaar, anders spaart u 18 maanden. Onder bijzondere omstandigheden kan het verlengd worden tot 5 jaar. 

Het sparen doet u onder toezicht van uw Wsnp-bewindvoerder. Heeft u zich aan alle regels en verplichtingen gehouden? Dan krijgt u van de rechter een schone lei. Overgebleven schulden die onder de werking van de Wsnp vallen zijn dan niet meer afdwingbaar.

Voorbeeld werking schone lei

Schuldeisers vragen u na het Wsnp-traject om de resterende schulden die onder de werking van de Wsnp vallen alsnog te betalen. Door uw schone lei kunnen zij u hiertoe niet dwingen. U mag de resterende Wsnp-schulden betalen, maar dit is niet langer verplicht.

Heeft u (nieuwe) schulden die niet onder de werking van de Wsnp vallen? Dan moet u deze wel volledig voldoen.

 

Klacht over een Wsnp-bewindvoerder

U kunt bij een klacht over uw dossier een brief sturen naar de rechter-commissaris. De rechter-commissaris houdt toezicht op de Wsnp-bewindvoerder. Hij beoordeelt uw klacht en nodigt u mogelijk allebei uit voor een zitting. Gaat uw klacht over het gedrag van uw Wsnp- bewindvoerder? Dan kunt u binnen 1 jaar een klacht indienen (bureauwsnp.nl) bij de Raad voor de Rechtsbijstand.

 

Registratie en publicatie Wsnp

De griffie van de rechtbank:

 Juridisch advies

Een advocaat of andere juridisch adviseur kan u adviseren over uw situatie, documenten voor u maken en het woord doen tijdens een zitting bijvoorbeeld.

Rechters en anderen bij de Rechtspraak zijn onpartijdig en onafhankelijk. Zij kunnen u informeren, maar niet adviseren.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Algemene vraag

Algemene vragen over de rechtspraak, vragen over bewind(voering) en ondersteuning bij het digitaal werken in Mijn Rechtspraak en Mijn CBM (was Mijn Bewind):

  • Maandag t/m donderdag: 8:00 uur tot 20:00 uur
  • Vrijdag: 8:00 uur tot 17:30 uur

Financiële vraag

Vragen over griffierecht, saldo-opgave, uitstel van betaling aanvragen/betalingsregeling, kopie van de nota en leverancierszaken:

088 361 10 01

rsc.financieel@rechtspraak.nl

  • Maandag t/m vrijdag: 8:00 tot 17:30 uur

Vraag over rechtszaak of dossier

Vraag over een lopende procedure: neem contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzonder college die de zaak behandelt.

Contact