Laden...

Wettelijke schuldsanering (Wsnp)

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Schulden > Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp)

Komt u er met de hulp van uw schuldhulpverlener niet uit met uw schuldeisers? En komt er geen minnelijke schuldenregeling tot stand? Dan kunt u de rechter vragen om toelating tot de wettelijke schuldsanering. Hiervoor moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. De procedure valt onder het civiel recht. Een advocaat is niet verplicht.

Wettelijke schuldsanering (Wsnp)

Schuldsanering

Dit is een uitlegvideo over hoe je in aanmerking komt voor Wsnp.

Hoe verloopt een wettelijke schuldsanering (Wsnp)?

U spaart in 3 jaar tijd (kan verlengd worden tot 5 jaar) zoveel mogelijk voor de schuldeisers. Dit doet u onder toezicht van uw Wsnp-bewindvoerder. Heeft u zich aan alle regels en verplichtingen gehouden? Dan krijgt u van de rechter een schone lei. Overgebleven schulden die onder de werking van de Wsnp vallen zijn dan niet meer afdwingbaar.

Voorbeeld werking schone lei

Schuldeisers vragen u na het Wsnp-traject om de resterende schulden die onder de werking van de Wsnp vallen alsnog te betalen. Door uw schone lei kunnen zij u hiertoe niet dwingen. U mag de resterende Wsnp-schulden betalen, maar dit is niet langer verplicht.

Heeft u (nieuwe) schulden die niet onder de werking van de Wsnp vallen? Dan moet u deze wel volledig voldoen.

 

Klacht over een Wsnp-bewindvoerder

U kunt bij een klacht over uw dossier een brief sturen naar de rechter-commissaris. De rechter-commissaris houdt toezicht op de Wsnp-bewindvoerder. Hij beoordeelt uw klacht en nodigt u mogelijk allebei uit voor een zitting. Gaat uw klacht over het gedrag van uw Wsnp-bewindvoerder? Dan kunt u binnen 1 jaar een klacht indienen (bureauwsnp.nl) bij de Raad voor de Rechtsbijstand.

 

 

Registratie en publicatie Wsnp

De griffie van de rechtbank:

 

 

Juridisch advies

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? U kunt altijd een advocaat of andere juridisch adviseur inschakelen. Niet voor iedere zaak is een advocaat verplicht.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
InstagramInstagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.