Laden...

Procedures wettelijke schuldsanering

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksSchulden > Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) > Procedures wettelijke schuldsanering

Komt u er met de hulp van uw schuldhulpverlener niet uit met uw schuldeisers? En komt er geen minnelijke schuldenregeling tot stand? Dan kunt u de rechter vragen om toelating tot de wettelijke schuldsanering. Hiervoor moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. De procedure valt onder het civiel recht. Een advocaat is niet verplicht.

Procedures wettelijke schuldsanering

Aanvragen wettelijke schuldsanering

Komt u er met de hulp van uw schuldhulpverlener niet uit met uw schuldeisers? En komt er geen minnelijke schuldenregeling (nibud.nl) tot stand? Als u aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan de rechter u toelaten tot de wettelijke schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp).

Tussentijdse beëindiging Wsnp

Vindt uw schuldeiser of Wsnp-bewindvoerder dat u zich niet aan de regels en verplichtingen van de Wsnp houdt? Dan kunnen zij aan de rechter vragen om tussentijdse beëindiging. Ook de rechter-commissaris kan dit vragen aan een andere rechter. U kunt zich als schuldenaar hiertegen verweren.

 

Beëindiging Wsnp

Aan het einde van de periode van de Wsnp besluit de rechter of u als schuldenaar een schone lei krijgt of niet. Als u een schone lei krijgt, dan zijn de resterende schulden die onder werking van de Wsnp vallen niet meer afdwingbaar.

Faillissement omzetten in Wsnp

Heeft de rechter u failliet verklaard? Als u aan de voorwaarden voldoet, kunt u de rechter vragen het faillissement om te zetten naar wettelijke schuldsanering. Dit kan met een zogenoemd omzettingsverzoek (bureauwsnp.nl). Uw curator kan u hierbij helpen.


Juridisch advies

Een advocaat of andere juridisch adviseur kan u adviseren over uw situatie, documenten voor u maken en het woord doen tijdens een zitting bijvoorbeeld.

Rechters en anderen bij de Rechtspraak zijn onpartijdig en onafhankelijk. Zij kunnen u informeren, maar niet adviseren.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Algemene vraag

Algemene vragen over de rechtspraak, vragen over bewind(voering) en ondersteuning bij het digitaal werken in Mijn Rechtspraak en Mijn CBM (was Mijn Bewind):

  • Maandag t/m donderdag: 8:00 uur tot 20:00 uur
  • Vrijdag: 8:00 uur tot 17:30 uur

Financiële vraag

Vragen over griffierecht, saldo-opgave, uitstel van betaling aanvragen/betalingsregeling, kopie van de nota en leverancierszaken:

088 361 10 01

rsc.financieel@rechtspraak.nl

  • Maandag t/m vrijdag: 8:00 tot 17:30 uur

Vraag over rechtszaak of dossier

Vraag over een lopende procedure: neem contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzonder college die de zaak behandelt.

Contact