Laden...

Procedures wettelijke schuldsanering

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksSchulden > Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) > Procedures wettelijke schuldsanering

Komt u er met de hulp van uw schuldhulpverlener niet uit met uw schuldeisers? En komt er geen minnelijke schuldenregeling tot stand? Dan kunt u de rechter vragen om toelating tot de wettelijke schuldsanering. Hiervoor moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. De procedure valt onder het civiel recht. Een advocaat is niet verplicht.

Procedures wettelijke schuldsanering

Aanvragen wettelijke schuldsanering

Komt u er met de hulp van uw schuldhulpverlener niet uit met uw schuldeisers? En komt er geen minnelijke schuldenregeling (nibud.nl) tot stand? Als u aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan de rechter u toelaten tot de wettelijke schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp).

Tussentijdse beëindiging Wsnp

Vindt uw schuldeiser of Wsnp-bewindvoerder dat u zich niet aan de regels en verplichtingen van de Wsnp houdt? Dan kunnen zij aan de rechter vragen om tussentijdse beëindiging. Ook de rechter-commissaris kan dit vragen aan een andere rechter. U kunt zich als schuldenaar hiertegen verweren.

 

Beëindiging Wsnp

Aan het einde van de periode van de Wsnp besluit de rechter of u als schuldenaar een schone lei krijgt of niet. Als u een schone lei krijgt, dan zijn de resterende schulden die onder werking van de Wsnp vallen niet meer afdwingbaar.

Faillissement omzetten in Wsnp

Heeft de rechter u failliet verklaard? Als u aan de voorwaarden voldoet, kunt u de rechter vragen het faillissement om te zetten naar wettelijke schuldsanering. Dit kan met een zogenoemd omzettingsverzoek (bureauwsnp.nl). Uw curator kan u hierbij helpen.


Juridisch advies

Een advocaat of andere juridisch adviseur kan u adviseren over uw situatie, documenten voor u maken en het woord doen tijdens een zitting bijvoorbeeld.

Rechters en anderen bij de Rechtspraak zijn onpartijdig en onafhankelijk. Zij kunnen u informeren, maar niet adviseren.

 

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.