Laden...

Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp)

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Schulden > Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp)

Komt u er met de hulp van uw schuldhulpverlener niet uit met uw schuldeisers? En komt er geen minnelijke schuldenregeling tot stand? Dan kunt u de rechter vragen om toelating tot de wettelijke schuldsanering. Dit is een schuldsaneringstraject van 18 maanden. Hiervoor moet u aan bepaalde voorwaarden en verplichtingen voldoen.

Inhoud


Schuldsanering

De Wsnp is een schuldsaneringstraject van 18 maanden. Hierna kán de rechtbank u een “schone lei” geven. Hoe werkt dit?

Hoe verloopt een wettelijke schuldsanering (Wsnp)?

U spaart zoveel mogelijk voor de schuldeisers. Als u bent toegelaten voor 1 juli 2023 tot de regeling dan spaart u 3 jaar, anders spaart u 18 maanden. Onder bijzondere omstandigheden kan het verlengd worden tot 5 jaar. 

Het sparen doet u onder toezicht van uw Wsnp-bewindvoerder. Heeft u zich aan alle regels en verplichtingen gehouden? Dan krijgt u van de rechter een schone lei. 

 

 

 Schone lei

>Alles uitklappen
  • De rechter heeft besloten dat u een schone lei krijgt omdat u zich aan de verplichtingen van de wettelijke schuldsaneringsregeling heeft gehouden. Dat staat in het vonnis (de uitspraak) van de rechter, de schone lei is geen apart document.

    Schulden die onder de werking van de Wsnp vallen, zijn voor de schuldeisers niet meer afdwingbaar. Dat betekent dat u niet meer verplicht bent tot het betalen van uw schulden die in uw wettelijke schuldsaneringsregeling vallen. Bewaar de uitspraak van de rechter goed! Die kunt u jaren later nog nodig hebben. 

  • Ja, er zijn uitzonderingen. De volgende schulden moet u nog wel betalen:

    • Studieschulden aan DUO die u nog niet hoeft terug te betalen. Betalingsachterstanden bij DUO en boetes van DUO die al bestonden toen u in de wettelijke schuldsaneringsregeling kwam, vallen wel onder de schone lei.
    • CJIB-vorderingen met uitzondering van de verkeersboetes.
    • Een hypotheekschuld als u tijdens de Wsnp in uw koopwoning mocht blijven wonen. 
  • Ontvangt u na de schone lei geld dat gaat over de maanden van uw wettelijke schuldsaneringsregeling, dan moet u dit overmaken naar de Wsnp-bewindvoerder. De Wsnp-bewindvoerder verdeelt dit nog onder de schuldeisers. Voorbeeld van dit geld:

    • een belastingteruggave over een jaar waarin u in de Wsnp zat
    • een erfenis van iemand die overleden terwijl u in de Wsnp zat 
  • Als een of meer schulden geregistreerd zijn bij het BKR en krijgt u een schone lei? De schulden blijven nog vijf jaar in het overzicht bij BKR staan. U hoeft de schuld niet meer te betalen.  

  • De rechtbank kan besluiten uw schone lei in te trekken als blijkt dat u zich niet aan de regels van de wettelijke schuldsanering heeft gehouden en uw schuldeisers daar nadeel van hebben gehad. U heeft bijvoorbeeld bewust een erfenis buiten de Wsnp gehouden. 

  • Heeft u (nieuwe) schulden die niet onder de werking van de Wsnp vallen? Dan moet u deze wel volledig betalen.



Klacht over een Wsnp-bewindvoerder

U kunt bij een klacht over uw dossier een brief sturen naar de rechter-commissaris. De rechter-commissaris houdt toezicht op de Wsnp-bewindvoerder. Hij beoordeelt uw klacht en nodigt u mogelijk allebei uit voor een zitting. Gaat uw klacht over het gedrag van uw Wsnp-bewindvoerder? Dan kunt u binnen 1 jaar een klacht indienen (bureauwsnp.nl) bij de Raad voor de Rechtsbijstand.

 

Registratie en publicatie Wsnp

De griffie van de rechtbank:

 







Juridisch advies

Een advocaat of andere juridisch adviseur kan u adviseren over uw situatie, documenten voor u maken en het woord doen tijdens een zitting bijvoorbeeld.

Rechters en anderen bij de Rechtspraak zijn onpartijdig en onafhankelijk. Zij kunnen u informeren, maar niet adviseren.

 

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.