Laden...

Veelgestelde vragen Wsnp

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

In bijzondere gevallen kunt u de rechtbank vragen om toelating tot de Wet schuldsanering natuurlijke personen.

Heeft u zo veel schulden dat u er zelf geen oplossing meer voor ziet? Via uw gemeente of maatschappelijk werk kunt u schuldhulpverlening vragen. Brengt dit ook geen oplossing, dan kunt u de rechtbank vragen om toelating tot de Wsnp. De procedure bij de rechtbank valt onder het burgerlijk recht (civiel recht). U bent niet verplicht om een advocaat in te schakelen.

Veelgestelde vragen Wsnp

 Veelgestelde vragen minnelijk traject

>Alles uitklappen
  • Nee, u start eerst een minnelijk traject schuldhulpverlening via uw gemeente of een organisatie voor maatschappelijk werk.

  • Iedereen kan zich bij de gemeente of een organisatie voor maatschappelijk werk melden met een verzoek om hulp bij financiële problemen. Een schuldhulpverlener bekijkt met u wat uw mogelijkheden zijn.

  • Deze procedure kost u niets, als u geen advocaat inschakelt.

  • Een problematische schuldensituatie is de situatie waarin een natuurlijk persoon niet langer zijn schulden kan betalen. Er is geen minimumbedrag of minimale termijn, dit is afhankelijk van uw persoonlijke financiële omstandigheden. Merkt u dat u uw rekeningen niet (meer) kunt betalen, leningen niet kunt aflossen of uw inkomen (sterk) daalt waardoor u niet meer aan uw verplichtingen kunt voldoen? Schakel dan zo snel mogelijk hulp in.

  • In beginsel zijn er geen schulden die u uitsluiten van schuldhulpverlening. Er zijn echter schulden die niet meegenomen kunnen worden in de schuldregeling, omdat de aard van de schuld zich daartegen verzet. Laat u hierover informeren door uw schuldhulpverlener.

  • Als u schulden heeft, kunt u bij uw gemeente of een organisatie voor maatschappelijk werk in uw regio vragen om schuldhulpverlening.

  • Doorgaans zal een hulpverlenende instantie inzage in uw financiële situatie nodig hebben om u effectief te kunnen helpen. Vaak vragen schuldhulpverleners daarom stukken waaruit uw inkomen en lasten blijken, zoals loonstroken, uw verzekeringspolis(sen), een huur- of hypotheekovereenkomst en eventueel inzage in uw bankrekening. U bent in het vrijwillige traject niet verplicht om hier inzage in te geven, hoewel uw weigering kan leiden tot staking van het hulpverleningstraject.

 Veelgestelde vragen wettelijk traject

>Alles uitklappen

Vraag en antwoord

Ik heb veel schulden, kan ik zelf direct schuldsanering aanvragen?

Nee, u start eerst een minnelijk traject schuldhulpverlening via uw gemeente of een organisatie voor maatschappelijk werk.

Heb ik recht op schuldhulpverlening?

Iedereen kan zich bij de gemeente of een organisatie voor maatschappelijk werk melden met een verzoek om hulp bij financiële problemen. Een schuldhulpverlener bekijkt met u wat uw mogelijkheden zijn.

Wat kost de toelatingsprocedure Wsnp?

Deze procedure kost u niets, als u geen advocaat inschakelt.

Juridisch advies

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? Een advocaat is in deze procedure niet verplicht, maar u kunt altijd een advocaat of andere juridisch adviseur inschakelen.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur.

Veelgestelde vragen aan het Rechtspraak Servicecentrum