Direct naar inhoud Direct naar zoekformulier
Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.
Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over voogdij. U leest bijvoorbeeld hoe u een voogd kunt aanwijzen, wat de kosten zijn en in welke situaties de rechter een voogd benoemt. Ook vindt u informatie over het wijzigen of verwijderen van een aangewezen voogd en wat er gebeurt als niemand de voogdij wil of kan overnemen.
Dat kan. Beide ouders kunnen afzonderlijk van elkaar een voogd aanwijzen. Als de ouders tegelijk overlijden, beslist de rechter wie de voogd wordt.
Een digitale aanvraag is gratis. Bij een schriftelijke aanvraag betaalt u de gemeente voor afschriften van documenten. Als u een voogd aanwijst in uw testament, betaalt u de kosten voor de notaris.
De rechter benoemt alleen een voogd als de ouders dit niet zelf hebben gedaan of als de aangewezen voogd de voogdijtaak niet kan of wil uitvoeren.
De Raad voor de Kinderbescherming neemt contact op met betrokkenen. Eventueel organiseert de rechter een zitting.
Ja, u kunt zowel het testament laten wijzigen (door de notaris) als de registratie in het gezagsregister.
In dat geval krijgt een gecertificeerde instelling (een stichting jeugdbescherming bijvoorbeeld) het gezag over de kinderen. Deze instelling zal proberen een geschikt pleeggezin te vinden of het kind te begeleiden bij het zelfstandig wonen.
Ja, als u zelf om de registratie van de voogd heeft verzocht, kunt u de rechtbank vragen om de betreffende registratie te verwijderen. U hoeft geen nieuwe voogd aan te wijzen, dit mag wel. Vanzelfsprekend moet u zich legitimeren.
Voor voogdij over minderjaren uit het Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk hoeft u niet naar de rechter. De procedure verloopt via de Raad voor de Kinderbescherming. Als een kind zonder gezaghebbende ouder in Nederland wil gaan wonen, verzoekt de voogdijraad van het betreffende eiland de Raad voor de Kinderbescherming om onderzoek te doen.
Voor voogdij over minderjaren uit het Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk hoeft u niet naar de rechter. De procedure verloopt via de Raad voor de Kinderbescherming. Lees meer over voogd worden van een jongere uit Curaçao
Heeft u een algemene vraag over de Rechtspraak of kunt u het antwoord op uw vraag niet vinden? Neem dan contact op met het Rechtspraak Servicecentrum: