Als een verzoek tot gezamenlijk - of eenhoofdig - gezag is ingediend, krijgt de andere ouder of krijgen andere belanghebbenden de mogelijkheid te reageren op dit verzoek. De rechtbank verstuurt een kopie van het verzoek tot gezamenlijk of eenhoofdig gezag aan de andere belanghebbenden. Als u van de rechtbank een kopie heeft ontvangen zijn er 3 mogelijkheden:
- u bent het niet eens met het verzoek (u gaat in verweer)
- u bent het met het verzoek eens en laat dat weten met een referteverklaring of mondeling op de zitting
- u reageert niet.
Niet eens met verzoek
Bent u het niet eens met het verzoek tot gezamenlijk of eenhoofdig gezag? Dan kunt u schriftelijk of mondeling reageren (verweren).
Schriftelijk verweer
In een verweerschrift maakt u duidelijk met welke onderdelen van het verzoek u het niet eens bent en waarom. Een advocaat stelt het verweerschrift op en dient het in bij de rechtbank.
Mondeling verweer
U kunt ook alleen mondeling verweer voeren tijdens de zitting. U heeft hier geen advocaat voor nodig.
Afzien van verweer met een referteverklaring
Gaat u niet tegen het verzoek in? Dat kunt u met een zogenoemde referteverklaring laten weten aan de rechter. Dan laat u de beslissing aan hem over. U verklaart daarmee dat u de kopie van het verzoek heeft ontvangen, dat u geen verweerschrift indient en behandeling op een rechtszitting niet nodig vindt. Voor een referteverklaring is een advocaat verplicht.
Geen reactie
Reageert u helemaal niet? Dan roept de rechtbank u op voor de zitting. U ontvangt de oproep thuis. Komt u niet naar de zitting, dan behandelt de rechter het verzoek zonder uw inbreng. U krijgt dan na een aantal weken de beslissing van de rechter over het verzoek tot gezamenlijk of eenhoofdig gezag toegestuurd.