Laden...

Knelpunten en trends

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksJaardocumenten > Jaarverslag Rechtspraak 2024 > Knelpunten en trends

Op deze website vindt u een selectie uit het jaarverslag van de Rechtspraak. Wilt u het volledige verslag lezen? Download de complete versie via de knop hieronder.

Download het volledige jaarverslag (pdf, 3,4 MB)

Knelpunten en trends


Het belang van goede wetten

Een wet heeft soms grote gevolgen voor de samenleving. Daarom is het belangrijk dat goed gekeken wordt wat de gevolgen van een nieuwe wet kunnen zijn. Vorig jaar adviseerde de Raad voor de rechtspraak ruim 40 keer over wetgeving en beleid. Wetgevingsadviseur Margje legt uit hoe zij met haar werk bijdraagt aan betere wetten.

Knelpunten in wetgeving en uitvoering

Ook dit jaar vraagt de Rechtspraak aandacht voor knelpunten in wetgeving en uitvoering die ertoe leiden dat mensen in de knel komen. Het gaat om problemen die de rechter ziet, maar niet zelf kan oplossen. Dit jaar wordt onder meer aandacht gevraagd voor de volgende punten: 

  • De rechtsketen loopt in alle rechtsgebieden vast door (capaciteits)tekorten bij uitvoeringsinstanties en deskundigen. Zo lukt het de IND en het UWV steeds minder goed om binnen geldende termijnen besluiten te nemen, wat leidt tot een grote instroom van beroepen niet tijdig beslissen. Deze rechtszaken kosten veel tijd, maar leiden niet tot een oplossing van het onderliggende probleem.
  • Binnen het familie- en jeugdrecht is er een gebrek aan goede diagnostiek (en behandeling) om te kunnen beoordelen wat er tussen ouders onderling en/of hun kinderen speelt.
  • Er ontbreekt een wettelijke voorziening voor werknemers die na twee jaar ziekte passend werk bij hun werkgever blijven verrichten en daarna wegens ziekte uitvallen. Zij hebben dan geen recht op loondoorbetaling en komen ook niet in aanmerking voor een ziektewetuitkering, waardoor deze mensen noodgedwongen terugvallen op de bijstand.
  • In complexe kantonzaken zoals pensioenzaken, arbeidszaken en zaken over huurkoop en onderbewindstelling zou het goed zijn als het wettelijk mogelijk wordt dat deze zaken meervoudig kunnen worden afgedaan. Dit betekent dat niet één maar drie rechters zich over de zaak buigen.

Bekijk het volledige overzicht vanaf pagina 11  (pdf, 3,4 MB)