Laden...

Rechtszaak: Hoeveel procent minder CO2?

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksJaardocumenten > Jaarverslag Rechtspraak 2024 > Rechtszaak: Hoeveel procent minder CO2?

Op deze website vindt u een selectie uit het jaarverslag van de Rechtspraak. Wilt u het volledige verslag lezen? Download de complete versie via de knop hieronder.

Download het volledige jaarverslag (pdf, 3,4 MB)

Rechtszaak: Hoeveel procent minder CO2?

Afbeelding rechtszaak CO2

Waar gaat de zaak over?

De rechtbank Den Haag vond met Milieudefensie dat Shell zijn CO2-uitstoot in 2030 met 45 procent moest verminderen. Shell ging in beroep. Wat vindt het gerechtshof?


Standpunt partijen

>Alles uitklappen
  • De rechtbank Den Haag beslist in 2021 dat Shell in 2030 45 procent minder kooldioxide (CO2) moet uitstoten. Shell gaat tegen de uitspraak van de rechtbank in beroep, en weet zich gesteund door de Stichting Milieu en Mens. De civielrechtelijke verplichtingen van Shell gaan niet zover dat zij onrechtmatig zou handelen als zij haar CO2-uitstoot niet drastisch terugbrengt. Een reductieverplichting is bovendien zinloos omdat de verkoop van fossiele brandstoffen dan door andere partijen zou worden overgenomen. Beslissingen over het reduceren van CO2-emissies behoren door de wetgever genomen te worden en niet opgelegd te worden door de civiele rechter. Klimaatverandering en energietransitie vragen om een afweging van belangen die alleen de politiek kan maken. De regering en het parlement hebben ervoor gekozen om geen verplichtingen op te leggen aan individuele bedrijven om hun CO2-emissies met een bepaald percentage te beperken.

  • Shell is op grond van de maatschappelijke zorgvuldigheid verplicht om zijn uitstoot van koolstofdioxide (CO2) te verminderen. De Shell-groep schendt zijn verplichting met een gevaarlijk en desastreus concernbeleid. Dit beleid verhoudt zich op geen enkele manier tot de mondiale klimaatdoelstelling om, ter bescherming van de mensheid de menselijke leefomgeving en de natuur, een gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Shells beleid levert geen bijdrage aan de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs. Door de geplande investeringen in nieuwe olie- en gasvelden zullen de totale emissies van de Shell-groep niet dalen. Milieudefensie en een aantal andere milieuorganisaties vorderen dat het gerechtshof de beslissing van de Haagse rechtbank bekrachtigt en Shell zijn CO2-uitstoot in 2030 met 45 procent vermindert ten opzichte van 2019. Het gaat daarbij om de uitstoot van Shell zelf én die van zijn leveranciers en afnemers. 

De uitspraak

Het gerechtshof wijst de vorderingen van Milieudefensie af. Het hof onderkent dat Shell als grote oliemaatschappij een bijzondere verantwoordelijkheid heeft. Ondernemingen moeten een passende bijdrage leveren aan het voorkomen van gevaarlijke klimaatverandering. In de klimaatwetenschap bestaat op dit moment echter onvoldoende overeenstemming over een specifiek reductiepercentage waaraan een individuele onderneming als Shell zich zou moeten houden. De beschikbare cijfers geven het hof onvoldoende houvast om Shell te verplichten zijn uitstoot in 2030 met een bepaald percentage te reduceren. Daarbij komt dat Shell al bezig is met de vermindering van zijn uitstoot. Tot slot is een verplichting voor Shell om de uitstoot van CO2 van zijn afnemers te verminderen niet effectief. Shell zou aan die verplichting kunnen voldoen door te stoppen met de handel in brandstoffen die zij bij derden heeft ingekocht. Andere bedrijven zouden die handel overnemen. Per saldo wordt dan geen vermindering van de CO2-uitstoot bereikt.