Laden...

Rechtszaak: Gokkers willen verloren geld terug

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksJaardocumenten > Jaarverslag Rechtspraak 2024 > Rechtszaak: Gokkers willen verloren geld terug

Op deze website vindt u een selectie uit het jaarverslag van de Rechtspraak. Wilt u het volledige verslag lezen? Download de complete versie via de knop hieronder.

Download het volledige jaarverslag (pdf, 3,4 MB)

Rechtszaak: Gokkers willen verloren geld terug

Afbeelding rechtszaak gokkers

Waar gaat de zaak over?

Twee spelers willen hun geld terug van twee gokbedrijven omdat de op Malta geregistreerde firma's geen vergunning hadden om in Nederland online gokspellen aan te bieden.


Standpunten partijen

>Alles uitklappen
  • Twee mannen willen dat de rechter de kansspelovereenkomst die ze hebben gesloten met Pokerstars en Bwin nietig verklaart en dat de gokbedrijven het verlies dat ze hebben geleden vergoeden. Eén man heeft tussen 2006 en 2021 met pokeren, casinospelen en sportweddenschappen via Pokerstars meer dan 230 duizend dollar verloren. De andere man heeft tussen januari 2018 en november 2019 bij Bwin ruim 187 duizend euro verloren. Ze vinden dat de twee gokbedrijven in strijd met de Wet op de kansspelen hebben gehandeld en zich schuldig hebben gemaakt aan oneerlijke handelspraktijken. Ze boden namelijk zonder vergunning in Nederland de gelegenheid om te gokken. Ze hebben de gokbedrijven gemaand om die bedragen terug te betalen, maar dat is niet gebeurd. Sinds 1 april 2021 is het voor aanbieders van online kansspelen mogelijk om een vergunning te verkrijgen om in Nederland kansspelen aan te bieden op het internet. Aan Pokerstars en Bwin gelieerde ondernemingen hebben sindsdien een vergunning aangevraagd en gekregen.

  • Pokerstars en Bwin zijn aanbieders van online kansspelen. Ze hebben op Malta een vergunning om online kansspelen aan te bieden, maar die hebben ze in Nederland niet. De gokbedrijven erkennen dat zij geen vergunning hadden om online kansspelen aan te bieden, maar vinden dat dit niet leidt tot een nietige overeenkomst, omdat dat niet de strekking is van het verbod. Als het verbod al de strekking heeft, dan heeft het die strekking volgens de gokbedrijven inmiddels verloren (ook wel strekkingsverlies genoemd). Volgens Pokerstars wordt massaal deelgenomen aan ongereguleerde online kansspelen en is van bestendige en eenduidige handhaving feitelijk geen sprake. Vergoeding van de verliezen zou volgens Pokerstars en Bwin leiden tot een 'spel zonder nieten', zodat spelers op een onredelijke manier worden bevoordeeld. Zelfs als de overeenkomst nietig wordt verklaard, dan leidt dat volgens hen niet tot een terugbetaalverplichting, omdat niet aan de gokbedrijven is betaald maar aan andere deelnemers. Volgens de gokbedrijven speelt men tegen andere spelers, niet tegen het huis.

De uitspraak

De twee gokbedrijven moeten het geld dat de twee spelers met online gokken hebben verloren terugbetalen. De tussen de gokbedrijven en de spelers gesloten kansspelovereenkomsten zijn nietig omdat de Wet op de kansspelen is overtreden. Het geld dat de twee hebben ingelegd op hun rekeningen bij Pokerstars en Bwin hebben zij niet aan andere spelers overgemaakt, dat hebben de gokbedrijven voor hen gedaan. Dat mensen ondanks het verbod deelnemen aan illegale online kansspelen leidt op zichzelf niet tot strekkingsverlies. Mensen rijden en lopen door rood licht, maar ook dat is nog steeds maatschappelijk onwenselijk, illegaal en strafwaardig. Daarnaast was er geen sprake van het ontbreken van bestendige en eenduidige handhaving. Uit verschillende documenten die zijn overgelegd, komt duidelijk naar voren dat de toezichthouder, de Kansspelautoriteit, geen gedoogbeleid heeft gevoerd ten aanzien van overtreding van de Wet op de kansspelen. Dat blijkt ook uit de vele boetes die zijn uitgedeeld. Vanwege de beperkt beschikbare capaciteit voor handhaving heeft de Kansspelautoriteit wel een prioriteringsbeleid gevoerd. 

Lees ook de volledige uitspraak: ECLI:NL:RBOVE:2024:2078, ECLI:NL:RBOVE:2024:2079

In 2024 behandelden meerdere rechtbanken soortgelijke zaken. De rechtbanken Amsterdam en Noord-Holland besloten in juni 2024 gezamenlijk rechtsvragen voor te leggen aan de Hoge Raad. Ze willen duidelijkheid over de vraag of gokkers bij online aanbieders zonder vergunning hun verlies terug kunnen krijgen.