Laden...

Rechtszaak: Moet COA zich aan de afspraak houden?

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksJaardocumenten > Jaarverslag Rechtspraak 2024 > Rechtszaak: Moet COA zich aan de afspraak houden?

Op deze website vindt u een selectie uit het jaarverslag van de Rechtspraak. Wilt u het volledige verslag lezen? Download de complete versie via de knop hieronder.

Download het volledige jaarverslag (pdf, 3,4 MB)

Rechtszaak: Moet COA zich aan de afspraak houden?

Afbeelding rechtszaak COA

Waar gaat de zaak over?

De gemeente Westerwolde wil dat het COA zich houdt aan de afspraak om maximaal 2 duizend asielzoekers in Ter Apel op te vangen. De voorzieningenrechter gaf de gemeente daarin gelijk. Westerwolde daagt het COA weer voor de rechter, want er zitten volgens haar nog steeds te veel asielzoekers in de opvang.


Standpunt partijen

>Alles uitklappen
  • Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is het eerdere vonnis van januari 2024 van de voorzieningenrechter over het maximum aantal asielzoekers op de opvanglocatie Ter Apel, op enkele dagen na, niet nagekomen. De dwangsom die de voorzieningenrechter in Groningen het COA oplegde is inmiddels uitgewerkt omdat die het maximumbedrag (1,5 miljoen euro) heeft bereikt.  Ook na het volledig verbeurd raken van de dwangsom ligt de bezetting van de opvanglocatie in Ter Apel structureel enkele honderden mensen boven het toegestane maximum van 2 duizend asielzoekers. Het gaat daarbij niet uitsluitend om het aantal asielzoekers dat 's nachts in Ter Apel overnacht. In de bestuursovereenkomst die met het COA werd gesloten, wordt immers niet gesproken over 'slapen' maar over 'opvangen.' Het COA heeft een moeilijke opgave, maar geen onmogelijke opgave. Het COA opereert bijvoorbeeld niet adequaat als andere gemeenten willen meewerken bij het inrichten van opvangcentra of noodopvangvoorzieningen. De rechtbank zou het COA opnieuw een dwangsom moeten opleggen, maar wel een hogere. 

  • De gemeente rekent ten onrechte asielzoekers die alleen overdag gedurende een deel van de dag in het opvangcentrum aanwezig zijn mee in de maximaal toegestane bezetting van 2 duizend mensen. De asielzoekers die in de avond met een bus naar een noodopvanglocatie in bijvoorbeeld Beilen worden vervoerd, tellen niet mee voor de bezetting in Ter Apel. Het ging de gemeente en het COA altijd om het aantal bezette bedden. Maar belangrijker is dat het COA niet meer kan doen dan het nu al doet om het aantal asielzoekers te beperken tot maximaal 2 duizend. Het COA wordt gehinderd door tal van externe factoren, zoals de landelijke woningnood waardoor statushouders niet voldoende doorstromen uit de opvang. De voorzieningenrechter heeft in het vorige kort geding ten onrechte overwogen en meegewogen dat het Rijk de crisis in de opvang zelf heeft gecreëerd en in stand gehouden en dat die crisis nu aan het COA moet worden toegeschreven.

De uitspraak

Door uit te gaan van het aantal bezette bedden in de nacht, geeft het COA een te beperkte uitleg aan het begrip opvang. Gelet op afspraken die met de gemeente zijn gemaakt, de geldende wet- en regelgeving en de veroordelingen in het eerdere kortgedingvonnis is het volstrekt onbegrijpelijk waarom het COA dat doet. Volgens de voorzieningenrechter staat vast dat, met inachtneming van de juiste uitleg van opvang, frequent veel meer dan 2 duizend asielzoekers in het opvangcentrum zijn. Dat in Ter Apel het enige aanmeldcentrum is gevestigd, rechtvaardigt de onevenredige belasting niet. Het COA heeft ook onvoldoende duidelijk gemaakt welke concrete stappen zijn ondernomen naar het Rijk om tot uitbreiding van het aantal aanmeldcentra te komen en welke voorstellen zijn gedaan om de opvangcrisis te bestrijden en Ter Apel te ontlasten. Omdat het COA de afspraken over de maximale bezetting in Ter Apel nog steeds niet nakomt, legt de voorzieningenrechter een hogere dwangsom op: 50 duizend euro per dag met een maximum van 5 miljoen euro. 

Het COA ging in beroep bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, dat op 8 april 2025 uitspraak deed. Ook in deze procedure ging het vooral over de vraag of nakoming van het bestuursakkoord wel of niet mogelijk was. De gemeente Westerwolde kreeg ook in hoger beroep gelijk.