Laden...

Rechtszaak: Terug naar huis?

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksJaardocumenten > Jaarverslag Rechtspraak 2024 > Rechtszaak: Terug naar huis?

Op deze website vindt u een selectie uit het jaarverslag van de Rechtspraak. Wilt u het volledige verslag lezen? Download de complete versie via de knop hieronder.

Download het volledige jaarverslag (pdf, 3,4 MB)

Rechtszaak: Terug naar huis?

Afbeelding rechtszaak jeugdzaak

Waar gaat de zaak over?

Leger des Heils Jeugdbescherming en Reclassering wil de ondertoezichtstelling en machtiging tot uithuisplaatsing van drie minderjarige kinderen met een jaar verlengen. De ouders zijn hun vertrouwen in het Leger des Heils kwijt. Wat vindt de rechtbank?


Standpunt partijen

>Alles uitklappen
  • Sinds de plaatsing van de twee oudste kinderen in een pleeggezin zijn ze gegroeid in hun ontwikkeling. Ook het jongste kind ontwikkelt zich goed. Verlenging van de ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing is nodig omdat de kinderen zich goed ontwikkelen in de pleeggezinnen en de ouders tegelijkertijd aangeven dat zij niet de zorg kunnen dragen over al hun kinderen. Het Leger des Heils erkent dat er door personeelsgebrek ongeveer anderhalf jaar lang geen vaste jeugdzorgwerker voor de kinderen is geweest. Het Leger des Heils voerde wel de regie op de hulpverlening, maar voerde geen persoonlijke gesprekken met de ouders en de pleegouders. Het Leger des Heils heeft Basic Trust ingezet voor begeleiding, en wil de ingezette hulp door Basic Trust volgen en de positieve ontwikkeling van de kinderen verder stimuleren. De Raad voor de Kinderbescherming vraagt wel om een maatregel die het gezag beëindigt. Daar kan het Leger des Heils mee leven. Het zou de kinderen duidelijkheid en rust kunnen geven. 

  • Omdat de samenwerking met de gemeente moeizaam verliep en ook de communicatie met de pleegouders stroef was, wilden de ouders ruim drie jaar geleden juist ondertoezichtstelling om ervoor te zorgen dat regie gevoerd kon worden. Helaas zien ze dat er anderhalf jaar geen regie is gevoerd en de ondertoezichtstelling enkel negatieve gevolgen heeft gehad. De ouders hebben geen houvast en zijn hun vertrouwen in het Leger des Heils kwijt. Ze hebben het gevoel dat onvoldoende is gewerkt naar een toekomstige thuisplaatsing van de kinderen. Ze hebben hun individuele bezoeken aan de kinderen stopgezet, maar dit heeft niet tot verbetering geleid. De kinderen raken juist verder van hen verwijderd. De uithuisplaatsing heeft in hun ogen geen enkele toegevoegde waarde, maar ze  begrijpen dat de kinderen niet direct terug naar huis kunnen, ook al zouden ze dat het liefst willen. 

De uitspraak

De rechtbank verlengt de ondertoezichtstelling en de machtiging tot uithuisplaatsing van de drie kinderen met vier maanden. Over de resterende acht maanden wil de rechtbank met iedereen om de tafel gaan zitten. Het moet de rechtbank van het hart dat het Leger des Heils alleen de hoogstnoodzakelijke regie heeft gevoerd. Er was anderhalf lang geen vaste jeugdzorgwerker. De uitvoering van de ondertoezichtstelling lag bij een 'doorstroomteam' van het Leger des Heils. Ook is niets gedaan met eerdere beschikkingen van de kinderrechter. 

Verder is niet gekeken naar wat mogelijk en noodzakelijk is voor een thuisplaatsing van de kinderen. Er zijn personeelstekorten en problemen in de jeugdzorg, maar het is onacceptabel dat nauwelijks uitvoering is gegeven aan de doelen en wettelijke uitgangspunten van een ondertoezichtstelling. De rechtbank begrijpt daarom de onvrede en frustraties van de ouders. Gelukkig is recentelijk een vaste jeugdzorgwerker aan het werk gegaan en mag worden verwacht dat deze daadwerkelijk de regie gaat voeren.