Laden...

Rechtszaak: Moeten rosse neushoornvogels verkassen?

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksJaardocumenten > Jaarverslag Rechtspraak 2024 > Rechtszaak: Moeten rosse neushoornvogels verkassen?

Op deze website vindt u een selectie uit het jaarverslag van de Rechtspraak. Wilt u het volledige verslag lezen? Download de complete versie via de knop hieronder.

Download het volledige jaarverslag (pdf, 3,4 MB)

Rechtszaak: Moeten rosse neushoornvogels verkassen?

Afbeelding rechtszaak neushoornvogels

Waar gaat de zaak over?

Ouwehands Dierenpark kan niet bewijzen dat neushoornvogels in gevangenschap zijn geboren en gefokt. De minister voor Natuur en Stikstof legt het dierenpark een zogenoemde last onder bestuursdwang op, wat betekent dat de vogels in beslag worden genomen. Het dierenpark gaat in beroep.

Standpunt partijen

>Alles uitklappen
  • De twee rosse neushoornvogels bivakkeren niet illegaal in het dierenpark. (De luidruchtige rosse neushoornvogel is een grote Aziatische vogel en heeft een kenmerkende oranje-gele snavel. Toen de vogels in december 2009 aan het dierenpark werden geschonken, mocht de dierentuin ervan uitgaan dat ze gefokt waren. Ze hadden immers allebei gesloten pootringen. De vogels kwamen van iemand uit Tsjechië. Daarmee is voldoende aannemelijk gemaakt dat ze legaal waren en vallen ze onder de vrijstellingen van de verboden om rosse neushoornvogels te verwerven en in bezit te hebben. De vogels maken deel uit van de voortplantingsprogramma's voor bedreigde (CITES) diersoorten. Daarnaast geeft het dierenpark ook onderwijs over de rosse neushoornvogel als bedreigde diersoort. Hierdoor dragen de vogels bij tot de instandhouding van de soort. In dat geval kan de minister ontheffing verlenen van het verbod op het verwerven van een rosse neushoornvogel. Verhuizing zou slecht uitpakken voor de twee vogels, die al meer dan vijftien jaar in het park verblijven. Ze zijn gewend aan hun vaste verzorgers en zullen slecht wennen aan een ander verblijf.

  • De minister voor Natuur en Stikstof heeft na de inspectie door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in 2021 contact opgenomen met de Tsjechische CITES Management Autoriteit en de Plzeň Zoo. Op basis van het inspectierapport van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het onderzoek in Tsjechië kan niet worden hardgemaakt dat de rosse neushoornvogels legaal in het dierenpark zitten. De minister heeft tevergeefs om informatie gevraagd over de man die de twee vogels aan het dierenpark heeft geschonken. Dat de twee vogels gesloten pootringen dragen, betekent niet dat ze legaal zijn gefokt. De conclusie is dat ze dus illegaal zijn overgenomen door en in bezit zijn van het dierenpark in Rhenen. Dat het dierenpark zich inzet voor de instandhouding van bedreigde diersoorten is prijzenswaardig, maar het is geen bijzondere omstandigheid op grond waarvan de minister kan afzien van handhavend optreden. De minister kon niet anders dan het dierenpark in 2022 op grond van de Wet natuurbescherming een last onder bestuursdwang opleggen om een einde te maken aan het verblijf van de rosse neushoornvogels in Rhenen.

De uitspraak

Omdat Ouwehands Dierenpark de legale herkomst van de twee rosse neushoornvogels niet kan aantonen, mag de minister voor Natuur en Stikstof ze in beslag nemen. Het feit dat de vogels gesloten pootringen hebben zegt niets. Ook een 'illegale' vogel kan een gesloten pootring hebben. Gesloten pootringen in combinatie met bewijsstukken van de fokker hadden kunnen aantonen dat de vogels in gevangenschap zijn gefokt, maar Ouwehands heeft die bewijsstukken niet. Dat de twee neushoornvogels al jarenlang in het dierenpark verblijven en gewend zijn aan hun vaste verzorgers, is geen reden om ze in Rhenen te laten. De minister moet zich houden aan de internationale regels voor handel in bedreigde planten- en dierensoorten. Als iemand illegaal een dier heeft gekregen, dan bepaalt de wet dat dit dier wordt weggehaald en niet mag terugkeren. Na inbeslagname kan de minister de neushoornvogels aan een nieuwe eigenaar geven. De rechtbank gaat ervan uit dat de minister het welzijn van de rosse neushoornvogels kan waarborgen als ze naar een andere locatie gaan.  

Ouwehands Dierenpark verzocht de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State na de uitspraak van de rechtbank om het besluit te schorsen totdat de Afdeling uitspraak zou hebben gedaan in de bodemprocedure. De voorzieningenrechter schorste daarop het besluit van de rechtbank.