Laden...

Een zitting bijwonen of naar de rechtbank als bezoeker(s)

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksNaar de rechtbank > Zitting bijwonen > Een zitting bijwonen of naar de rechtbank als bezoeker(s)

Ook als u geen rol in een rechtszaak heeft, kunt u een zitting bijwonen. U gaat dan op de publieke tribune zitten.

Alleen of met meer mensen op bezoek



  • Met maximaal 4 mensen kunt u een zitting bijwonen zonder zich aan te melden.
  • Vanaf 5 mensen kunt u een zitting bijwonen en eventueel een rondleiding krijgen als u zich van tevoren aanmeldt.
  • Met een schoolklas of groep studenten kunt u een zitting bijwonen, eventueel een rondleiding krijgen en het bezoekprogramma afstemmen op het lesprogramma als u de groep aanmeldt voor het bezoek.

Hoe bereidt u zich voor?

Bekijk welke zitting u wilt bijwonen

De meeste zittingen zijn openbaar voor het publiek. Iedere rechtbank heeft zittingsroosters waar u kunt zien welke zitting er wanneer plaatsvindt. Let op:

  • Een rechter kan op zitting altijd beslissen om een zaak die openbaar is toch achter gesloten deuren te behandelen.
  • Bij grote belangstelling kan het voorkomen dat er geen plek meer is op de publieke tribune. Helaas kunt u de zitting dan niet bijwonen.

Altijd meenemen

  • uw legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, verblijfsvergunning, rijbewijs)

Bezoekinformatie en huisregels

Bij aankomst meldt u zich bij de portier en daarna bij de toegangscontrole. Bekijk hieronder hoe het bezoek verder verloopt bij uw specifieke rechtbank of gerechtshof.

 

 

Welke zittingen kunt u bijwonen?

Elke werkdag zijn er zittingen bij de rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges, waarbij u op de publieke tribune kunt plaatsnemen. 

Lichte strafzaken

Wilt u een rechtszaak van begin tot eind bijwonen, dan is een zitting van de politierechter het meest interessant. De politierechter behandelt lichtere strafzaken waarbij de officier van justitie niet meer dan 1 jaar gevangenisstraf kan eisen. De politierechter doet in bijna alle gevallen direct na afloop van de behandeling van een zaak mondeling uitspraak.

Zwaardere strafzaken

Zwaardere strafzaken waarbij de officier van justitie meer dan 1 jaar gevangenisstraf eist, worden behandeld door 3 rechters (meervoudige kamer). De behandeling van deze zaken neemt meer tijd in beslag dan een zaak bij de politierechter. De rechters doen niet meteen na afloop van de behandeling uitspraak. De uitspraak wordt 2 weken later tijdens een openbare zitting gedaan.

Overige zaken

Wilt u een zaak over een conflict tussen particulieren en/of organisaties bijwonen? Of een zaak tegen een besluit van de overheid? Neem dan contact op met het desbetreffende gerecht.


 

Niet-openbare zittingen

Vanwege de privacy van de betrokken personen zijn sommige zittingen niet openbaar. Deze rechtszaken kunt u als bezoeker niet bijwonen, alleen de procespartijen zijn welkom:

  • belastingzaken
  • personen- en familiezaken
  • faillissementen
  • zaken waarin mensen onder de 18 jaar betrokken zijn
  • procedures waarin medische gegevens van een persoon een rol spelen

 

 

Leeftijdsgrens

  • Voor openbare strafzaken geldt dat bezoekers minimaal 12 jaar oud moeten zijn. Kinderen tussen de 12 en 16 jaar moeten worden begeleid door een volwassene.
  • De rechter kan in bijzondere gevallen bepalen dat bezoekers onder de 18 jaar niet of alleen onder begeleiding een strafzitting mogen bijwonen. Bijvoorbeeld bij zittingen die gaan over schokkende gebeurtenissen, zoals een moord of zedendelict.
  • Iedereen mag naar openbare bestuursrechtszaken en openbare civiele rechtszaken komen. Er geldt geen minimumleeftijd. Maar soms kan de rechter bepalen dat een kind niet naar binnen mag, bijvoorbeeld als het bijwonen van de zitting in strijd is met het belang van het kind. Of als het kind de orde verstoort.

In de rechtszaal

Afhankelijk van het soort rechtszaak is ook de advocaat of de officier van justitie aanwezig.

 

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.