Wel/geen zitting
Uw hogerberoepszaak wordt normaal gesproken behandeld op een zitting. Dat is anders als:
- de CRvB van mening is dat de stukken zo duidelijk zijn dat er geen zitting nodig is én alle partijen aangeven dat ze geen zitting willen
- de CRvB kiest voor een vereenvoudigde behandeling
Vereenvoudigde behandeling
De rechter kan beslissen de zaak zonder zitting af te handelen. Bijvoorbeeld omdat:
- de CRvB kennelijk onbevoegd is
- de stukken overduidelijk zijn (kennelijk gegrond of ongegrond)
- of omdat het hogerberoepschrift te laat is ingediend (kennelijk niet-ontvankelijk)
Uitnodiging zitting
Alle partijen ontvangen ongeveer 6 weken van tevoren een uitnodiging voor de zitting. In die uitnodiging staat wanneer (datum) de zitting plaatsvindt. De zittingen worden gehouden in Utrecht bij de CRvB.
Aanwezigen zitting
U bent niet verplicht om naar de zitting te komen, tenzij u opgeroepen bent. Komt u wel, dan krijgt u de gelegenheid om een mondelinge toelichting te geven. Ook kunt u vragen van de rechter beantwoorden. Hetzelfde geldt voor het bestuursorgaan en eventuele belanghebbenden.
U mag uw gemachtigde (advocaat of rechtshulpverlener) of een familielid of kennis meenemen om u bij te staan. Als u niet komt, stelt de rechter het op prijs dat u dat van tevoren laat weten.
Openbaar
De zittingen van de CRvB zijn in beginsel openbaar. Dit betekent dat iedereen de zitting mag bijwonen. Alleen als het gaat om een medisch geschil, wordt de zaak meestal achter gesloten deuren behandeld.
Getuige en deskundige
De CRvB kan
getuigen of
deskundigen oproepen. Zij zijn verplicht te komen. Als een van de partijen een getuige of deskundige wil meenemen of oproepen, moeten zij dat uiterlijk 10 dagen van tevoren schriftelijk meedelen.
Schorsing van de zitting
Het kan zijn dat tijdens de zitting duidelijk wordt dat er nog onderzoek nodig is. De CRvB kan besluiten om de zitting op dat moment niet voort te zetten. De CRvB schorst dan het onderzoek ter zitting en bepaalt dat het vooronderzoek wordt hervat.
Mediation naast rechtspraak
Een gerechtelijke procedure richt zich op de juridische aspecten van een conflict. Met mediation zoekt u samen met de andere partij(en) naar een oplossing voor alle aspecten van het conflict. Daarom kijkt de rechter of uw zaak zich leent voor mediation. U kunt ook zelf aangeven dat u mediation wilt.