In verzet gaan
- In een civiele procedure kan een partij die niet heeft gereageerd en het daarna niet eens is met de uitspraak, hiertegen in verzet gaan (in de uitspraak staat binnen welke termijn dit mogelijk is). Het kan zijn dat de rechter dan verder gaat met de behandeling van de zaak.
- In een bestuursrechtelijke procedure kan een partij na een vereenvoudigde behandeling in verzet gaan.
- In een strafrechtelijke procedure kan de verdachte in verzet gaan tegen een beslissing van het Openbaar Ministerie.
De uitspraak van een rechter is bindend. Er zijn na een einduitspraak meestal wel mogelijkheden om de zaak opnieuw te laten bekijken.
In hoger beroep gaan
Een partij die het niet eens met een uitspraak van een rechter bij een rechtbank, kan in hoger beroep gaan. In de uitspraak staat binnen welke termijn dit mogelijk is.
De rechter in hoger beroep behandelt de rechtszaak inhoudelijk opnieuw en doet uitspraak. Welke rechtsprekende organisatie het hoger beroep behandelt, hangt af van het rechtsgebied en het onderwerp van de procedure.
Informatie over
hoger beroep
In cassatie bij de Hoge Raad der Nederlanden
Een partij die het niet eens is met een uitspraak van de rechter in hoger beroep, kan in een civiele zaak, een bestuursrechtelijke zaak over fiscale/belasting en in een strafzaak in cassatie gaan bij de Hoge Raad der Nederlanden. In de uitspraak staat binnen welke termijn dit mogelijk is. De rechter bij de Hoge Raad kijkt niet meer inhoudelijk naar feiten en bewijs, maar oordeelt of de rechters van de rechtbank en het gerechtshof het recht juist hebben toegepast en of ze de uitspraak goed hebben gemotiveerd.
Gaat een verdachte na een uitspraak van een gerechtshof niet binnen de gestelde termijn in cassatie, dan is de uitspraak onherroepelijk. Deze is in uitzonderlijke gevallen ongedaan te maken. Dit heet
herziening.
Informatie over
cassatie
Na cassatie
De Hoge Raad is de hoogste rechtsprekende organisatie in Nederland. Als de Hoge Raad oordeelt dat een gerechtshof een rechtszaak niet juist heeft behandeld, kan hij een rechter van een ander gerechtshof vragen daarnaar te kijken. Deze zogenoemde verwijzingsrechter doet uitspraak. Een partij in de rechtszaak die het met deze uitspraak niet eens is, kan daartegen opnieuw in cassatie gaan.
In een strafrechtelijke procedure kan de Hoge Raad opnieuw zelf uitspraak doen zonder te verwijzen.
In sommige gevallen is er de mogelijkheid om een procedure te beginnen bij het
Europees Hof voor de Rechten van de Mens of het Hof van Justitie van de Europese Unie (hogeraad.nl).