Laden...

Ontbinding geregistreerd partnerschap

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Ontbinding geregistreerd partnerschap

Uw geregistreerd partnerschap beëindigen? Ga naar de rechter als u kinderen jonger dan 18 jaar heeft. Ook gaat u naar de rechter als u het niet eens bent over de beëindiging of over de regelingen die bij de beëindiging horen. In andere gevallen regelt u de ontbinding met een advocaat of notaris.


Geregistreerd partnerschap beëindigen, en nu? 

Let wel: het vooraf regelen van zaken is niet verplicht. Uw advocaat kan ook direct de ontbinding geregistreerd partnerschap aanvragen bij de rechtbank. In dat geval beslist de rechter over de te regelen en te verdelen zaken.

 

 Ik wil mijn geregistreerd partnerschap beëindigen. Moet ik daarvoor naar de rechter?

U heeft kinderen jonger dan 18 jaar. Bent u het samen eens over de scheiding en de regelingen die erbij horen?

Ja, wij zijn het eens over de scheiding en de regelingen die erbij horenNee, wij zijn het niet eens over de scheiding en de regelingen die erbij horen

Resultaat

Dien samen een Verzoek ontbinding geregistreerd partnerschap in bij de rechtbank via een advocaat (gezamenlijk verzoek).

Opnieuw kiezen

Resultaat

Dien in uw eentje een Verzoek ontbinding geregistreerd partnerschap in bij de rechtbank via een advocaat (eenzijdig verzoek). Uw partner krijgt een kopie thuisgestuurd.

Opnieuw kiezen

U heeft geen kinderen jonger dan 18 jaar. Bent u het samen eens over de scheiding en de regelingen die erbij horen?

Ja, wij zijn het eens over de scheiding en de regelingen die erbij horenNee, wij zijn het niet eens over de scheiding en de regelingen die erbij horen

Resultaat

Ontbind uw geregistreerd partnerschap bij de notaris of advocaat. U hoeft niet naar de rechter.

Opnieuw kiezen

Resultaat

Dien in uw eentje een (eenzijdig) Verzoek ontbinding geregistreerd partnerschap in bij de rechter via een advocaat. Uw partner krijgt een kopie thuisgestuurd.

Opnieuw kiezen

Let op: schrijf de ontbinding in bij de burgerlijke stand van de gemeente waar het geregistreerd partnerschap gesloten is. 

  • een uitspraak van de rechter binnen 6 maanden 
  • een convenant van de notaris of advocaat binnen 3 maanden 
Doet u dit niet, dan blijft u geregistreerd partners. 

De datum waarop uw ontbonden geregistreerd partnerschap ingeschreven staat, is belangrijk. 
U heeft hem nodig voor bijvoorbeeld: 
  • partneralimentatie 
  • pensioen 
  • een ander huwelijk of geregistreerd partnerschap. 

 

Mediation naast rechtspraak

Bij mediation naast rechtspraak lossen partijen samen hun conflicten op. Dat doen ze via bemiddeling van een onafhankelijke mediator. Mediation kan op elk rechtsgebied en op elk moment in de rechtszaak. De rechter kan het voorstellen of u kunt het zelf aanvragen. Zo kunt u uw meningsverschil misschien bijleggen en hoeft u niet (meer) naar de rechter. De partijen betalen samen de mediator.

 

Podcast (22-9-2020) – In het belang van het kind. Het werk van de familierechter

Familierechters Johan Visser en Deirdre Klijn spreken over vechtscheidingen. Bij een scheiding beëindig je het partnerschap, maar niet het ouderschap. Hoe voorkom je dat een scheiding verandert in een vechtscheiding?

Beluister ook de andere podcasts ‘Achter de toga’, gemaakt voor de Week van de Rechtspraak 2020.



Vraag en antwoord

Wat is het verschil tussen een gemeenschappelijk en een eenzijdig verzoek tot ontbinding geregistreerd partnerschap?

Bij een procedure Ontbinding geregistreerd partnerschap op gemeenschappelijk verzoek dienen u en uw (ex-)partner 1 verzoekschrift in. U bent het over alle afspraken eens. Een eenzijdig verzoek tot ontbinding geregistreerd partnerschap is een verzoek van 1 van beide partners aan de rechtbank om het geregistreerd partnerschap te beëindigen.

Wanneer heb ik een geregistreerd partnerschap in beperkte gemeenschap van goederen? 

Bent u na 1 januari 2018 als partners geregistreerd? Dan heeft u een geregistreerd partnerschap in beperkte gemeenschap van goederen. Behalve als u partnerschapsvoorwaarden opstelt. Partnerschapsvoorwaarden zijn hetzelfde als huwelijkse voorwaarden. Meer informatie over beperkte gemeenschap van goederen op de pagina echtscheiding.

Hebben mijn partner en ik allebei een advocaat nodig? 

Heeft of denkt u geen conflict te krijgen over de beëindiging en alle afspraken en regelingen die daaruit voortkomen? Dan kunt u samen 1 advocaat nemen.

 

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.