De rechtbank zet op eigen initiatief (ambtshalve) de procedure in gang om een voogd te benoemen. De situatie kan namelijk niet zo blijven als hij is. Het minderjarige kind moet een voogd toegewezen krijgen.
Melding overlijden
Als er een ouder overlijdt die één of meerdere minderjarige kinderen nalaat, stelt de ambtenaar van de burgerlijke stand de rechtbank daarvan op de hoogte.
Onderzoek gezag
De rechtbank controleert het gezagsregister om vast te stellen of het kind nog onder gezag staat van een andere ouder. Zo niet, dan onderzoekt de rechtbank:
- of er een voogd is aangewezen
- of er nog een andere ouder is, zonder gezag
Oplossing zoeken
Is er niemand die het juridisch gezag heeft over het kind? De rechtbank vraagt dan aan de
Raad voor de Kinderbescherming (kinderbescherming.nl) om onderzoek te doen.
De Raad voor de Kinderbescherming neemt contact op met direct betrokkenen (ooms, tantes, grootouders) om de situatie te bespreken.
In overleg met de familie stelt de Raad voor de Kinderbescherming voor wie als voogd kan worden benoemd. Dit hoeft niet altijd een natuurlijke persoon te zijn maar kan ook een rechtspersoon (voogdijinstelling) zijn.
Aanvaarden
Iemand is niet verplicht de benoeming als voogd te aanvaarden. Als de voogd bereid is de benoeming te aanvaarden, legt hij hiervoor een bereidverklaring af bij de griffie van de rechtbank. De voogdij begint op het moment dat de voogd de voogdijverklaring heeft afgelegd.
Weigeren
Als de voogd de benoeming weigert, kan de rechter alle betrokkenen oproepen voor een zitting. Zie stap 2.