Laden...

Burenruzie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Burenruzie

Heeft u een conflict met uw buren over overhangende begroeiing, heggen, bomen, struiken, aflopend water, schuttingen, gebruik van elkaars terrein, hinder of overlast?

Als u er samen niet uitkomt, kunt u naar de rechter om het conflict met uw buren op te lossen. Afhankelijk van wat u eist van de buren (de vordering) gaat u naar de undefinedundefined of de civiele rechter.

Burenruzie

Als uw buren echt niet willen meewerken en u er samen niet uitkomt, kunt u een rechtszaak starten. Eventueel vraagt u de rechter in dezelfde rechtszaak om u een schadevergoeding toe te kennen. Of u een procedure bij de kantonrechter of bij de civiele rechter start, hangt af van uw situatie.

 Wat is uw situatie?

>Alles uitklappen
 • Wilt u dat er een einde komt aan de ernstige burenoverlast? Of wilt u dat uw buren een boom omhakken, zodat u meer licht in uw tuin heeft? Dan gaat het conflict niet om een bepaald geldbedrag. U wilt namelijk alleen dat de buren iets doen of ergens mee stoppen. U heeft dan een ‘vordering van onbepaalde waarde’ op uw buren. Bij een dergelijke vordering start u een rechtszaak bij de civiele rechter.

  Procedures burenruzie

 • Eist u alleen een schadevergoeding van uw buren? En is de hoogte van het bedrag dat u vraagt (geldvordering) 25.000 of minder? U gaat naar:

  • De kantonrechter voor een uitgebreide procedure (bodemprocedure)
  • De kantonrechter of de civiele rechter voor een spoedprocedure (kort geding)


  Bij een geldvordering van meer dan 25.000 euro, gaat u voor zowel een uitgebreide procedure als spoedprocedure naar de civiele rechter.

  Procedures burenruzie

 • Wilt u dat de buren iets doen of ergens mee stoppen, dan is dit een vordering van onbepaalde waarde. Als u een schadevergoeding eist, dan heet dat een geldvordering.

  De geldvordering is meer dan 25.000 euro

  U wilt bijvoorbeeld dat de buren iets doen of ergens mee stoppen. En daarnaast wilt u 30.000 euro vorderen van uw buren. U gaat dan naar de civiele rechter omdat u een vordering van onbepaalde waarde én een geldvordering van meer dan 25.000 euro heeft. Dit zijn allebei vorderingen waarvoor u naar de civiele rechter gaat.

  Uw geldvordering is 25.000 euro of minder

  Wilt u dat de buren iets doen of ergens mee stoppen? En eist u een schadevergoeding van 20.000 euro? Ook dan gaat u naar de civiele rechter. Ook al wilt u een geldvordering instellen van minder dan 25.000 euro, waarvoor u normaal naar de kantonrechter gaat, u gaat naar de civiele rechter. De vordering van onbepaalde waarde gaat in dit specifieke geval voor.

Vraag en antwoord

Welke wetten en regels gelden bij een burenruzie?

Buren dienen in principe de regels in acht te nemen die zijn vastgelegd in het burenrecht.

Geldt het burenrecht ook voor huurders?

Het burenrecht geldt voor huiseigenaars en veelal ook voor huurders en erfpachters.

Is mediation toegestaan tijdens een gerechtelijke procedure?

Ook als er een gerechtelijke procedure loopt, kunt u nog kiezen voor bemiddeling tussen u en uw buren door een onafhankelijke derde, de mediator.


Juridisch advies

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? Een advocaat is in deze procedure niet verplicht, maar u kunt altijd een advocaat of andere juridisch adviseur inschakelen.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur.

Veelgestelde vragen aan het Rechtspraak Servicecentrum