Wilt u dat de buren iets doen of ergens mee stoppen? Bijvoorbeeld omdat u wilt dat een einde komt aan ernstige burenoverlast? In dat geval heeft u een vordering van onbepaalde waarde. Dit is een vordering die niet in geld is uit te drukken.
Wilt u naast deze vordering van onbepaalde waarde ook een schadevergoeding van uw buren eisen? Dan heeft u een vordering van onbepaalde waarde én een geldvordering. De vordering van onbepaalde waarde gaat in dit specifieke geval voor en dit betekent dat u een procedure kunt starten bij de civiele rechter. Bij de civiele rechter is het verplicht om een advocaat in te schakelen.
Wilt u dat de buren iets doen of ergens mee stoppen? En eist u een schadevergoeding van 20.000 euro? Dan gaat u naar de civiele rechter. Ook al wilt u een geldvordering instellen van minder dan 25.000 euro, waarvoor u normaal naar de kantonrechter gaat, u gaat naar de civiele rechter. De vordering van onbepaalde waarde gaat in dit specifieke geval voor.
Welke procedure bij de civiele rechter?
Samen met uw advocaat kunt u 1 van de volgende 2 procedures opstarten:
Een uitgebreide procedure heet ook wel bodemprocedure. U vraagt hierin de civiele rechter om een definitief oordeel over de burenruzie. Bij de civiele rechter is het verplicht om een advocaat in te schakelen.
Heeft u een snelle,
voorlopige beslissing nodig over het conflict met uw buren? Dan kunt u een spoedprocedure (kort geding) starten. Bij de civiele rechter is het verplicht om een advocaat in te schakelen.