Laden...

Burenruzie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Burenruzie

Heeft u een conflict met uw buren over bijvoorbeeld overhangende begroeiing, de erfafscheiding, het recht van overpad of geluidsoverlast? Als uw buren niet willen meewerken of u er samen echt niet uitkomt, kunt u een procedure starten bij de
civiele rechter.

Burenruzie

Naar de rechter

Willen uw buren niet meewerken om er samen uit te komen? En heeft u alles geprobeerd? Dan kunt u de rechter vragen om een oordeel.

 

Mediator in plaats van rechter?

Bij mediation naast rechtspraak lossen partijen samen hun conflicten op. Dat doen ze via bemiddeling door een onafhankelijke derde, de mediator. Zo kunt u een burenruzie misschien bijleggen en hoeft u niet (meer) naar de rechter. Ook als u al naar de rechter bent gestapt, kunt u nog kiezen voor mediation.

Probleem binnen uw VvE?

Tot een oplossing komen is lastig, als niet eerst duidelijk is wie waarvoor verantwoordelijk is. 

Op voorrecht-rechtspraak.nl vindt u een verkenner, speciaal voor u als appartementeigenaar of VvE-bestuurslid. 

In de verkenner leest u voor veelvoorkomende problemen wat ieders rechten en plichten zijn. Dit helpt u om het conflict gemakkelijker samen op te lossen. Zodat een rechtszaak niet nodig is.

 

Verhalen uit de rechtbank ('Op de rol')

 


Vraag en antwoord

Welke wetten en regels gelden bij een burenruzie?

Buren dienen in principe de regels in acht te nemen die zijn vastgelegd in het burenrecht.

Geldt het burenrecht ook voor huurders?

Het burenrecht geldt voor huiseigenaars en veelal ook voor huurders en erfpachters.

Is mediation toegestaan tijdens een gerechtelijke procedure?

Ook als er een gerechtelijke procedure loopt, kunt u nog kiezen voor bemiddeling tussen u en uw buren door een onafhankelijke derde, de mediator.


Juridisch advies

Een advocaat of andere juridisch adviseur kan u adviseren over uw situatie, documenten voor u maken en het woord doen tijdens een zitting bijvoorbeeld.

Rechters en anderen bij de Rechtspraak zijn onpartijdig en onafhankelijk. Zij kunnen u informeren, maar niet adviseren.



 

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.