De verzoeker start de procedure door een aanvraagformulier met bijlagen te sturen naar de rechtbank (sector kanton) in het gebied waar de betrokkene woont.
Vraagt u bewind voor uzelf aan, dan bent u zowel verzoeker als betrokkene. Dit kunt u in het formulier aangeven. Onderstaande uitleg is geschreven voor de verzoeker. Daar waar staat ‘betrokkene’, kunt u dan ‘uzelf’ lezen.
Aanvraag bewind
Met het
formulier Verzoek tot onderbewindstelling
(pdf, 751,5 KB) vraagt u bewind aan en meldt u de reden. Lees de
toelichting
(pdf, 190,6 KB) voor het invullen.
Bewind is ter bescherming van de financiële belangen van de betrokkene. Geef aan of alle goederen van de betrokkene onder het bewind moeten vallen of alleen bepaalde goederen, bijvoorbeeld alleen een woning. Voeg, indien mogelijk, bewijsstukken toe die de reden voor bewind aantonen. Als u een (zorg)instelling bent, geeft u aan waarom de familie het verzoek niet indient. Het aanvraagformulier voor bewind moet u volledig invullen; verwijzing naar bijlagen is onvoldoende.
Wilt u naast bewind ook mentorschap aanvragen, dan kunt u dit in het formulier aangeven. Mentorschap vraagt u aan als u wenst dat ook de niet-financiële belangen van de betrokkene worden beschermd.
Huisbezoek
Is het voor de betrokkene niet mogelijk om naar de zitting te komen, dan kan de kantonrechter hem thuis of in de instelling horen. Geef dit aan op het aanvraagformulier of neem hierover contact op met de griffie. Leg daarbij wel uit waarom de betrokkene niet kan komen.
Bijlage verklaring arts/behandelaar
Bij bewind wegens een lichamelijke of geestelijke toestand is het handig als u een verklaring van een arts of behandelaar over de medische en psychische conditie van de betrokkene kunt bijvoegen. Een indicatiebesluit van het Centrum Indicatiestelling Zorg of een verklaring van een verslavingskliniek kunt u eventueel ook bijvoegen. Heeft u zo’n verklaring niet, dan kunt u het verzoek toch indienen. Bij bewind wegens verkwisting of problematische schulden is het handig als u een (voorlopige) schuldenlijst kunt bijvoegen.
Bijlage bereidverklaring
Op het aanvraagformulier voor bewind geeft u aan wie u voorstelt als bewindvoerder. In het algemeen volgt de kantonrechter de voorkeur van de betrokkene. De voorgestelde bewindvoerder vult ook een verklaring in dat hij bereid is de taak te vervullen. U voegt deze ondertekende
bereidverklaring
(pdf, 930,1 KB) bij het aanvraagformulier voor bewind.
Bijlage akkoordverklaring
Op het aanvraagformulier geeft u aan of er en wie de belanghebbende familieleden zijn:
- partner en meerderjarige kinderen of, als die er niet zijn
- ouders of, als die er niet zijn
- meerderjarige broers en zussen
Als zij het eens zijn met de aanvraag, vraagt u hen een
akkoordverklaring
(pdf, 622,2 KB) te tekenen. Hierdoor stemmen zij in met de maatregel en met de voorgestelde bewindvoerder. Zij hoeven dan niet naar de zitting te komen. Als zij het niet eens zijn, kunnen zij hun reactie mondeling geven tijdens de zitting of schriftelijk voor de zitting.
Formulier en bijlagen opsturen
U stuurt het ingevulde aanvraagformulier voor bewind of afwezigheidsbewind en de bijlagen naar
de rechtbank (sector kanton) in het gebied waar degene woont voor wie de maatregel is bedoeld. U kunt de stukken ook afgeven bij de centrale balie van deze rechtbank.